Parkoló épül a Középszeren

 2012.08.19. 16:48

Parkolóépítés indult a Középszeren, melynek a tervek szerint további folytatása is lesz majd. Kevés dologból van annyira nagy hiány a Középszeren – és az egész Avason is – mint parkolóhelyből.

Amikor a lakótelep épült, még közel sem volt ennyi autó, így mostanra nagyon kevés az a parkoló kapacitás, amit kiépítettek.

parkolo-kozepszer_120726ml_2.jpg

A tűzoltósági felvonulási területek kijelölése tovább nehezítette a helyzetet, mert parkolóhelyek is megszűntek, illetve a járdán sem tudnak parkolni az autósok, mint korábban. Éppen ezért vette tervbe az önkormányzat és a terület képviselője parkoló építését az utca elején.

parkolo-kozepszer_120726ml_1.jpg

A munka a napokban indult el, a Középszer 1. előtti földnyelv felét túrták fel, hogy parkolóhelyeket alakítsanak ki. Mint Földesi Norberttől, a terület önkormányzati képviselőjétől megtudtuk, ezt a képviselői alapjából fedezi. A tervbe vett nagyobb volumenű, önkormányzat által támogatott parkolóépítés később indul majd.

(minap.hu)

Címkék: parkoló minap

A Miskolc Geotermia Zrt. többfordulós pályázatok útján kiválasztotta azokat a kivitelezőket, akikkel megkezdte a Mályi–Kistokaj–Miskolc hővezeték megvalósítását. A Mályit, Kistokajt, Miskolcot összekötő – összesen mintegy 22 km hosszú – geotermikus (primer) és szekunder hővezeték (kör) munkáit elkezdte a fővállalkozó.

A hazai viszonylatban a legnagyobb, és nemzetközi szinten is jelentős méretűnek nevezhető Miskolci Geotermikus Projekt megvalósítása új szakaszba lépett azzal, hogy elindul a távvezeték kiépítése. A júliusban elkezdett, és közel 3-4 hónapig tartó munka során a távvezeték fektetése mellett párhuzamosan folyik a hőközpont és a gépészeti létesítmények kiépítése.

A Miskolc Holding Zrt. műszaki ellenőrzése alatt zajló távvezeték-fektetés, mélyépítés, gépészeti, villamos és egyéb munkát a fővállalkozó a kistokaji hőközponttól, a szekunder oldal megvalósításával kezdi meg, ezzel párhuzamosan több helyen – Miskolc-Kistokaj között – vonul fel.
A távvezeték-fektetés során Miskolc több útvonalán szakaszos lezárások és terelések várhatók, amelyről a lakosság folyamatosan tájékoztatást kap.

pannergy-bejaras-110925ml_20.jpg

– A geotermikus energia hasznosításával a miskolci távhőellátó rendszer egy új hőforrással bővül, amely nemcsak a környezetvédelem, a megújuló energia hasznosítása, hanem a távhőszolgáltatás gazdaságosságának javítása terén is jelentős előrelépést jelent. Miskolc város távfűtése ennek az óriási jelentőségű természeti erőforrásnak a szakszerű, környezetbarát és gazdaságos kihasználásával nemcsak piacvezetője lehet a geotermikus hő hasznosításának a régióban, de jelentősen hozzájárulhat Magyarország uniós vállalásainak teljesítéséhez is – nyilatkozta Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatóságának elnöke.

– A Miskolc Holding és a hőszolgáltató szakemberei végzik a geotermikus fűtésrendszer kialakításának műszaki ellenőrzését. Fontos számunkra, hogy a beruházás minél hamarabb „szolgálatba” álljon, mert így környezetbarát és olcsóbb hőforráshoz jut Miskolc. A legfontosabb szempont azonban a minőség, hogy megfelelő anyagok megfelelő módon legyenek beépítve – mondta el Kosztica Patrik, a Miskolc Holding Zrt. műszaki ellenőri csoportjának vezetője.

Önkormányzati egyeztetésekben, illetve a távvezeték és hőközpontok építésével kapcsolatos bontási, területfoglalási és egyéb, a kivitelezés előtt megkérendő önkormányzati engedélyek beszerzésében a MIK Zrt. működik közre, és egyúttal ez a cég tartja a kapcsolatot a hatóságokkal is.

(minap.hu)

Címkék: mihő minap

Egy férfi holttestét találták meg járókelők kedden délután Miskolcon, egy avasi áruháztól nem messze, a vasúti sínek melletti bokros területen.

Mint arról Dobi Tamás, a megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa lapunkat tájékoztatta, egy 44 éves, hajléktalan porhüvelyét találták meg.

Az orvos szakértői vizsgálat adatai szerint a férfi természetes halállal távozott az élők sorából, ezért ügyében nem szükséges a rendőrségnek eljárást indítania.

(boon.hu)

Címkék: rendőrség boon

Ütközés a Hideg soron

 2012.08.12. 12:33

Személyi sérüléssel járó közúti baleset történt szombaton a délutáni órákban a Hidegsoron. A frontálisan ütköző autó vezetői könnyű sérüléseket szenvedett.

baleset_hidegsor_120811_ja_2.jpg

Frontálisan ütközött egy háromajtós Suzuki és egy Opel Astra kombi szombat délután a Hideg soron. A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint mindkét sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett a balesetben, mindkettejüknek megnyomta a mellkasát a biztonsági öv az ütközés hatására.

(minap.hu)

Címkék: rendőrség baleset minap hideg sor

Ütközés az Avason

 2012.08.10. 17:42

baleset_gesztenyes_120810_ja_1.jpg

Személyi sérüléses közlekedési baleset történt pénteken dél körül Miskolcon, az avasi városrészben, ahol egy fekete Mercedes ütközött egy régi típusú, zöld Skoda 120-as személyautóval.
baleset_gesztenyes_120810_ja_2.jpg
A karambol a Gesztenyés u. 1. szám előtt történt, a Mercedes a Skoda elejének ment neki.
Úgy tudjuk, egyik jármű sem haladt nagy sebességgel.

baleset_gesztenyes_120810_ja_6.jpg

Az érkező Mercedes szabályosan „letolta” az útról a Skodát, amelynek vezetője könnyebben sérült.
baleset_gesztenyes_120810_ja_4.jpg

A Mercedesben kisebb, a Skodában komoly anyagi kár keletkezett, a rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

(minap.hu)

Címkék: baleset minap

Zöldül az avasi paneldzsungel

 2012.08.07. 13:03

A miskolci 6-os választókörzet az egyike az Avas városrészt magába foglaló háromnak, és az egyik olyan, amelyben csak panellakások vannak. Ennek megfelelően egészen egységes, ugyanakkor sajátságos problémák merülnek fel.

Egy panelházakból álló választókörzetben, egy lakótelepi városrészben a problémák leginkább az együttélésből, illetve az üzemeltetési kényszerközösségekből fakadnak, mondja Varga Gergő, a körzet önkormányzati képviselője. Ezek a problémák pedig azonnal lecsapódnak nála, akár kompetens a megoldásában, akár nem. Olyannyira, hogy a képviselő szerint az üzemeltetési, kényszerközösségekből fakadó problémák sokkal hatványozottabbak, mint például az egyébként sokkal jobban „megsajtózott” Fészekrakó-ügy.

Címkék: képviselő minap

Újra fel van állványozva a Középszer 18-20. számú társasház Miskolcon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata alapján ugyanis kötelező a szigetelési hiányosságokat kijavítani.

Nem először dolgozik a kivitelező cég az épületen. A társasházat 2007-ben újították fel a panelprogram részeként. 2009. augusztus 15-én este kigyulladt a 20. szám alatt az egyik hatodik emeleti lakás, a tűz nagyon gyorsan terjedt tovább és a felette lévő lakásban csapdába esett egy édesanya két gyermekével, akiken már nem tudtak segíteni. A tűzesetben a szigetelés csúnyán sérült, akkor a kivitelező cég vállalta a helyreállítást. A tűzesetet követően a szigetelés tűzterjedésben való közreműködésének tisztázására a tűzvizsgálati eljárásban szakértőként rendelték ki az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Az ÉMI szakvéleményében megállapította, hogy a kivitelezés eltért az átadási dokumentációban szereplő előírásoktól és követelményektől. Megállapították a ragasztó hibás használatát, az üvegszövet elégtelen átfedését, befordításának hiányát, helyenként teljes hiányát, a rögzítő dűbelek elégtelen számát és ötletszerű kiosztását, az elégtelen vakolatvastagságot. Továbbá a lodzsák oldalfalán éghető anyagú alapszerkezetre hordták fel a homlokzati hőszigetelő rendszert.

kozepszer_120620_ja_4.jpg

Az ügyben a szakvéleményre is alapozva elindult a büntetőeljárás (ez ősszel a bíróságon is elkezdődik több vádlottal), nem történt azonban a megállapított hibák helyreállítása kapcsán semmi. 2011. márciusában Miskolc Város Ügyészsége tájékoztatást kért a tűzoltóságtól, hogy milyen intézkedést tett, vagy kíván tenni annak érdekében, hogy a szakszerűtlen kivitelezés felszámolásra kerüljön. A tűzoltóság rendelkezésére bocsátottak egy újabb szakvéleményt, amely szintén kitért a homlokzati hőszigetelés elégtelen kivitelezésére. A tűzoltóság ezután hozott határozatot a társasházat kötelezve a hibák kijavítására. Ezt a társasház közös képviseletében eljáró MIK megfellebbezte, ezt azonban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság elutasította, és a tűzoltóság határozatát helyben hagyta.

Mindez még tavaly történt, így nem tudni pontosan, hogy miért most kezdték el a munkálatokat, és hogyan került képbe a kivitelező cég végül. A lakók szerint a munkák megkezdése előtt egy nappal értesítették őket csupán, és akkor sem tudták pontosan, milyen beavatkozásokat végeznek majd. A határozatot is csak nagy nehézségek árán tudták megszerezni, mert mindössze egy néhány mondatos értesítést dobtak a postaládákba. Nehezményezik azt is, hogy ez már a harmadik nyár pár éven belül, amikor állványok mögött élik az életüket, nem lehet szellőztetni, folyamatosan zaj van. Szeretnék végre tudni, mikor válik biztonságossá az otthonuk, és kapnak nyugalmat – a munka zajától és a rossz emlékektől egyaránt.

Szerettük volna megtudni, hogy a cég hogyan végzi a munkát, miért most, illetve mi az álláspontjuk, azonban a vezérigazgatót telefonon nem tudtuk utolérni, e-mailes megkeresésünkre pedig eddig nem válaszolt.

(minap.hu)

Címkék: karbantartás felújítás panelprogram minap

Repedezik az Avasi kilátó

 2012.08.07. 13:03

Avasi kilátó: felújítást nem, csak állagmegóvási munkákat terveznek az operafesztivál után.

Tovább romlott az Avasi kilátó állapota, jelezte az Agorán (az Észak-Magyarország internetes levelező fórumán) Kanyog Miklós levelezőnk. Egy évvel ezelőtt már írt hasonlót, akkor (tavaly júliusban) el is látogattunk vele Miskolc jelképéhez, megmutatta a repedéseket. Azonnal feltűntek, az aljzaton, a falon, a lépcsőkön – mindenhol, akkor be is számoltunk a tapasztaltakról lapunkban. Mondta, azt is hogy hol összezártabbak, hol nyitottabbak a rések, úgy vélte, a torony kilengésétől függ, hogy milyenek. Most arról számolt be, újra kinn járt a kilátónál, és még nagyobbaknak látja a repedéseket, mint egy évvel ezelőtt voltak.

50 éve épült

Nem csoda egyébként a kilátó rémes állapota, hiszen közel 50 éve, 1963-ban épült. Felújítását tervezte a város, a belvárosi rehabilitáció (Integrált Városfejlesztési Stratégia, IVS) második ütemében. A tervek elkészítésére (2010 első felében írtunk róla) ki is írta a város a közbeszerzési eljárást, akkor az engedélyes tervek is elkészültek, IVS 2 azonban nincs, legutóbb azt nyilatkozta az új városvezetés, hogy várnak a pályázat kiírására. Arról viszont nem tudni, hogy továbbra is tervezik-e a kilátó teljes rehabilitációját.

Mindenesetre a napokban az az információ jutott el hozzánk, hogy az operafesztivál után (Puccini Toscáját a kilátó előtt adják elő az érdeklődőknek június 15-én) elkezdik a kilátó felújítását, ám mint kiderült, csak részben igaz a hír.

Karbantartják

Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, a városi ingatlangazdálkodó cég, a MIK Zrt. a kilátót rendszeresen ellenőrzi, a rongálásokból adódó károkat, balesetveszélyt jelentő hibákat javítja, erejéhez mérten a szükséges állagmegóvási munkálatokat elvégzi, de ennél nagyobb mértékű felújítást nem terveznek. A repedések kapcsán elmondta, két évvel ezelőtt statikai szempontból vizsgálta meg egy független szakértő a kilátót, amelynek eredménye szerint nincs vele probléma.

A napokban mi is beszéltünk egy független statikussal, aki ígérte, a héten eljön velünk, s megnézzük együtt. Szeretnénk biztosan tudni, ő hogy látja, a repedések ellenére is masszív-e a kilátó. A tapasztaltakról beszámolunk.

(boon.hu)

Kapcsolódó:
Átvizsgálták az Avasi kilátót
Nem csoda a kilátó rémes állapota

Címkék: karbantartás kilátó boon északhírnök

Ezúttal a Klapka utcán tartott ellenőrzést a miskolci önkormányzat a társhatóságokkal karöltve közösen. Azokat a társasházakat ellenőrizték ezúttal is, ahol a beilleszkedni képtelen, alapvető együttélési normákat be nem tartó lakosok, illetve a fészekrakó csalók okoznak problémát. Mint a tapasztalatok is mutatják, a folyamatos ellenőrzéseknek látható eredményei vannak.

elleorzes_klapka_ki_20120628_3.jpg

A jogkövető magatartást gyakorlók, normál életvitelt élő emberek szívesen fogadnak minket – mondta a reggeli eligazítást követően Kovács László Csaba, az önkormányzat közterület-felügyeleti és rendészeti osztályának vezetője, miközben munkatársai a társhatóságok embereivel elindultak a Klapka utca 22-24-26-28. szám alatti lépcsőházak felé.

Mint kiemelte, többen jelezték feléjük az elmúlt időszakban, hogy a rendszeres ellenőrzések hatására javult a helyzet a korábbihoz képest. Van, aki telefonon kereste meg őket, de tapasztalatokat szerezhetnek, és gyakran bejelentéseket is kapnak, egy-egy ilyen, a maihoz hasonló akció alkalmával is.

elleorzes_klapka_ki_20120628_5.jpg

Ezúttal ugyan egy új, eddig még nem ellenőrzött területre jöttünk el, de vissza-visszatérünk olyan frekventáltabb helyekre, amikről tudjuk, hogy problémásabbak – mondta az osztályvezető.

Kovács László Csaba hozzátette, érezhető egyfajta fluktuáció, azaz cserélődnek a lakások „tulajdonosai”. Vannak ugyanakkor olyan lakások is, ahonnan a folyamatos ellenőrzések hatására elköltöztek. Az osztályvezető elmondta, ha családi házas környéken végeznének hatósági ellenőrzést, akkor többször visszamennének, és néznék, hogy visszaköltözött-e valaki. Az Avason inkább egy-egy akció keretében térnek vissza az ellenőrzött lakásokhoz, vagy abban az esetben, ha információt biztosítanak a lakosok számukra bejelentés formájában.

Amennyiben információt kapunk arról, hogy üresen maradt egy lakás, továbbítjuk azt a rendőrség felé, ami a MIK-en keresztül kezdeményezi a lakás lezárását – mondta.
A mostani, kora délelőtti órákban kezdődött hatósági ellenőrzésen több esetben nem találták otthon a lakókat a közterület-felügyelők. Gyakori volt, hogy fiatalok nyitottak ajtót, akiknek szülei dolgoztak éppen. Akik viszont részt vettek az ellenőrzésben, mindannyian rendelkeztek lakcímbejelentő kártyával, és panaszt sem fogalmaztak meg lakótársaikkal kapcsolatban. Egyikük, egy neve elhallgatását kérő idősebb asszony elmondta, nagyon örül az ellenőrzéseknek, véleménye szerint még gyakrabban kellene ilyeneket tartani.

Tizenegy éve élek itt, a lakókkal nincs semmi probléma, viszont előfordul, hogy hajléktalanok jönnek be a lépcsőházba, mert nem minden ajtó zárható – mondta.
A jövőben is folytatódnak a hatósági ellenőrzések, nemcsak az Avason, hanem a város más, neuralgikus pontjain is, akár Lyukóban, Diósgyőrben, a számozott utcákon vagy a Bábonyibércen is.

(minap.hu)

Címkék: közbiztonság razzia fészekrakó közterületesek minap

Újra fel van állványozva a  Középszer 18-20. számú társasház Miskolcon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata alapján ugyanis kötelező a szigetelési hiányosságokat kijavítani tudta meg a minap. hu. Az eszakhirnok. hu úgy tudja, hogy a szigetelést korábban  az F. K. Raszter végezte. A céget  a miskolci önkormányzat a szoci időszakban elhalmozta munkával,mostanában meg nem jut neki semmi.

(eszakhirnok.hu)

Minek akkor, ha nem hordom? – mondta Irénke néni egyik idős lakótársának, amikor figyelmeztette, hogy ne hordja az arany ékszereit, a Gesztenyés utca nem olyan környék. Az egyedül élő idős nőt egyszer már megtámadták, azonban nem hallgatott a jó tanácsra. Valószínűleg kifigyelték, majd péntek reggel egy eddig ismeretlen személy megpróbálta kirabolni, amely közben súlyos sérüléseket szenvedett.

Az avasi posta mögötti szalag toronyház még avasi viszonylatban is elég kétes hely, bár a tavasszal tartott összevont hatósági ellenőrzés során több lakó is azt mondta, a korábbiakhoz képest javult a helyzet.

Információnk szerint reggel 9 óra körül saját lakásában eddig ismeretlen személy megtámadta az idős asszonyt, pénzt követelt tőle, majd a konyhából elvett késsel többször megvágta, majd elmenekült a helyszínről. Az áldozat súlyos sérüléseket szenvedett. A felfegyverkezve elkövetett rablás kísérlete miatt a Miskolci Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított eljárást. Nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és hosszasan rögzítették a nyomokat a szakértők, közben a nyomozók kikérdezték a lakókat. Még délután egy órakor is tartott a helyszínelés. Nagyon aprólékosak voltak.

A helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy a környéken futótűzként terjedt a hír Irénke néni brutális bántalmazásáról. A lépcsőházban előbb egy idősebb nővel elegyedtünk beszélgetésbe, aki éppen a pincébe tartott. – Itthon voltam, két emelettel lejjebb lakom, de nem hallottam semmit. Igaz, lakásfelújítás van nálam, ami zajjal jár – mondta és már ment is tovább a dolgára. Egy idős nő tudni vélte, hogy elvágták az áldozat nyakát. Később ezt a verziót többen is emlegették, de nem látta senki sem, így biztosat nem tudtak.

gesztenyesrablas_120720_csl3.jpg

Cserfes szájú öreglány – mondta egy harminc körüli nő, amikor érdeklődtünk, hogy ismeri-e az áldozatot. – Úgy tudom, hogy 84 éves, de egy tízest letagadhatna a korából, jól tartja magát. Tavaly az aranyláncot kinyúzták a nyakából, a rablót el is fogták. Egyedül él a lakásában, a családjáról nem tudok semmit. Jön, megy állandóan, mozgékony. Irénke nénit mindenki ismeri a környéken. Egy öreg bácsi jött fel, és tőle hallottam a támadásról. Nagy kivonulás volt utána, hat nyomozót és hat egyenruhás rendőrt láttam – mondta a lépcsőházi lakó, aki megemlítette, hogy az áldozatot rendszeresen felékszerezve lehetett látni.

Nem vettünk észre semmit. Talán azért, mert állandóan jönnek, mennek az emberek itt, a lépcsőházban. Hiába a kódos ajtó, ha tudják a számkombinációt, vagy egyszerűen betörik az üveget – panaszkodott egy idős lakó, aki jól ismeri az áldozatot. – Mindenkivel beszélt, szóba állt. Felékszerezve járt, általában 5-6 gyűrű volt az ujjain. Mondtam is neki, hogy ezt így nem szabad. Minek akkor, ha nem hordhatom? – válaszolta akkor. Láttam, amikor a mentő elvitte reggel – sóhajtott nagyot az idős asszony.

Szúrt sebei vannak az idős nőnek. A traumatológián fekszik, ellátták – kaptuk a szűkszavú tájékoztatást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházból. Tehát úgy tűnik, hogy legalább a legrosszabbtól nem kell tartani. Ezúton is jobbulást kívánunk neki, és reméljük támadóját elfogja a rendőrség.

(minap.hu)

Kapcsolódó:
Rablás az Avason - Idős asszonyra támadt rá a rabló

Címkék: közbiztonság minap

Bár az idén már rendelet szabályozza, mégis sokan úgy érzik, igazságtalanok a távhődíjak.

Igazságtalanok a távhődíjak: írtuk tavaly, a fűtési szezon előtt. A probléma a panelprogramon átesett lakásokat érinti, azokat, ahol költségelosztókat szereltek fel. Amíg nem lehetett lakásonként mérni az elfogyasztott hőmennyiséget, mindenki egyformán fizetett, így nem vetődhetett fel a probléma: a lakás elhelyezkedésétől függően más és más számlát kap a tulajdonos. Most viszont a földszinti, és a szélső lakásokban élők rosszabbul járnak, mert ahhoz, hogy elérjék a szükséges meleget, fel kell tekerniük a radiátort. Míg a fentebbi lakásokban élők, valamint azok, akiket a szomszédok is fűtenek, akár kikapcsolt fűtőtestek mellett is meleghez jutnak.

A problémát országos szinten is elismerték, így az igazságosság érdekében született meg az a kormányrendelet még tavaly nyáron, amely alapján a földszinti, a legfelső emeleti, a sarokhelyiségek esetén – korrekciós tényezőket figyelembe véve – csökkentik a számlát.

60 ezer plusz

Az érintettek azt nyilatkozták szeptemberben portálunknak, hogy hiszik, ha látják. S most úgy tűnik, nem véletlenül voltak szkeptikusak.

A napokban kapták meg a lakók a költségelszámolást a Mihőtől, és többen is megkeresték portálunkat. Van köztük olyan, aki még a tavalyinál is magasabb elszámoló számlát kapott. (A lakók átalányt fizetnek, az elszámoló számlából kiderül, elég volt-e a befizetett összeg. Ha nem, akkor a különbséget ki kell fizetni, de van, aki pénzt kap vissza.)

Musztrai Gyöngyi az Árpád utcán lakik, szintén a földszinten. 60 ezer forintot kell pluszban kifizetnie.

– Alig voltam otthon a télen – meséli és hozzáfűzi, nem tudja, miből fogja kifizetni a pénzt. – Eddig mindig rendesen fizettem a távhőszámlát, most képtelen leszek, és közeleg az új fűtési szezon.

20 kontra 28

Mondja, kért részletfizetési kedveményt, de ahhoz hogy megkapja, most egy összegben kérnének 18 ezer forintot, de nem tud miből fizetni. Azt pedig felháborítónak tartja, hogy a fentebbi lakók visszakapnak az átalányként befizetett összegből.

Ugyanerre panaszkodik Hajdu Gáborné, egy belvárosi, Dankó Pista utcai ház földszintjén élő asszony. Ő is 60 ezres számlát kapott, holott igyekezett takarékoskodni.

– De muszáj volt néha feljebb tekerni a radiátort, mert 20 fok alatt volt a lakásban. Ezzel szemben a fenti lakásokban 28 fok is van, úgy, hogy be sincs kapcsolva a fűtőtest.

Fentről lefelé

Ő – mérnöki végzettséggel – tudni véli az okokat. A fűtési rendszer olyan, hogy fentről jön a melegvíz lefelé. Odafönn, a tizedik emeleten még forró a víz, így a radiátor is, bekapcsolás nélkül. Olyannyira, hogy az ablakokat is ki kell nyitni. Lejjebb már muszáj bekapcsolni a radiátort a kívánt hőfok eléréséhez. A számlát a társasház kapja, a szövetkezet a mért fogyasztás alapján osztja el a fizetendő összeget. A fenti lakók – nem fogyasztottak szinte semmit – visszakapnak az átalányból. A lentiek ráfizetnek, mert fűteniük kell, hogy ne fagyoskodjanak.

– Azért kértem a fűtésszabályozót, hogy spóroljak magamnak, de nem másnak – fogalmaz.

A korrekciós átalányt (példák a ténydobozunkban) alkalmazza a lakásszövetkezet, bár nem mindegyik. Ahol alkalmazzák, tudtuk meg, előfordult, hogy volt lakó, aki amiatt panaszkodott, hogy ő miért nem kapott vissza az idén pénzt. Amikor próbálták megmagyarázni, hogy miért, annyit mondott, nem érdekli. Ő nem fűtött, neki visszajár az összeg

(boon.hu)

„A Mihő nem illetékes”

A Mihő Kft. tud a problémáról, de nem rá tartozik a megoldása, derült ki Pásztor Imre, a távhős céget is magába foglaló Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője. A rendelet módosítása után is a lakóközösség kötelessége a szerződések módosítása, de előfordul, hogy a társasház a korrekciós tényezőket közgyűlési határozat alapján nem veszik figyelembe. Amennyiben a költségosztást végző céggel szerződést nem módosítottak, a kormányrendelet által javasolt korrekciókat figyelmen kívül hagyhatják. A rendelet betartását a távhőszolgáltató cég nem bírálhatja fölül. Ezért a kifogásokkal továbbra is a lakóközösség képviseletéhez kell fordulni.  

A lakásszövetkezetek véleményére visszatérünk.


Példák a korrekciós tényezőkre

  • földszint, ha nincs alatta helyiség -15%
  • lapostetős épületnél közvetlenül a tető alatt -20%
  • északi oldal 5%
  • fűtetlen földszinti helyiség fölötti helyiség -10%

A korrekciók mértékei helyiségekre vonatkoznak, ha egy-egy helyiségre több feltétel is illik, összeadódnak

Címkék: panelprogram mihő boon

Miskolc egyik legnagyobb aluljárórendszere az Avason található, a Fényi Gyula téren. A csomópont átépítése óta használaton kívül, lezárva áll. Az önkormányzat hasznosítani szeretné – több célra is.

Az aluljárót addig sem nagyon használták az emberek, amíg az volt az egyetlen szabályos átkelési lehetőség. Amióta átalakították a Fényi Gyula téri kereszteződést, tehát forgalomirányító lámpákat helyeztek ott üzembe, és zebrákat festettek fel, azóta teljesen funkcióját vesztette, le is zárták. Az önkormányzat azonban új funkciót szeretne adni a létesítménynek.

Egyrészt közbiztonsági pontot kíván kialakítani az önkormányzat, ahol a Közterület-felügyeleti és Rendészeti Osztály látja majd el feladatait – nyilatkozta Dobos Tímea városházi szóvivő. – Eseti jelleggel helyet biztosítana az önkormányzat az aluljáróban egyházi és civil programoknak is. Így például az avas-déli római katolikus, görög katolikus és református egyházközség, a Jezsuita Gimnázium diák-tanár szeretetszolgálata, az „Arrupe Csoportja”, valamint az avasi civil szervezetek felzárkóztató, közösségformáló rendezvényeinek. A közösségi hasznosítással kapcsolatos feladatok koordinálását a Dialóg Egyesület vállalta.
A közgyűlés egyébként már 2009-ben, határozatlan időtartamra, átadta az Avasi Kulturális és Sportegyesület részére az aluljárót, azonban a tényleges használatbavétel nem történt meg. Ahogyan a használati megállapodás sem jött létre a felek között. Ezért azt a határozat visszavonták a májusi közgyűlésen – tette hozzá Dobos Tímea.

Egyik napról a másikra azonban ne várjon senki se nyitást, ugyanis előbb fel kell újítani az aluljárót, illetve a szükséges engedélyeket beszerezni, ami időt vesz igénybe.

(minap.hu)

Címkék: video aluljáró minap

20 éves az Avasi Rendőrörs

 2012.07.21. 11:32

Az akkori őrsátadó rendezvényen Forgács László megyei rendőrfőkapitány és dr. Tuza László Miskolc rendőrkapitánya vette át az Őrs épületét Csoba Tamás Miskolc Város Polgármesterétől. Az avatószalagot dr. Pintér Sándor országos rendőrfőkapitány vágta el. Az állomány nevében az épület kulcsát jelképesen Hajdú Attila őrsparancsnok vette át.

Jelenleg az Avasi Rendőrőrs állománya 48 fő, akik közel 60.000 ember közbiztonságáért felelnek. Az elmúlt években jelentősen csökkent a területen a lakásbetörések száma. (Csak a lakótelepen 11 ezer lakás található, évente maximum 20 bejelentés érkezik.) Bár a lakosság nagyobb része rendelkezik személygépkocsival, mint 20 évvel ezelőtt és nagyon sokan az utcán kénytelenek parkolni, a gépkocsi feltörések száma szinte minimálisra csökkent. (Évente maximum 8-10 esetben érkezik bejelentés.) Hivatali munkaidőben átlagosan 5-8 megkeresés érkezik az őrs szolgálatban lévő állománya felé. A nap 24 órájában, váltásban 32 járőr járja az illetékességi területet. A rendőrőrs osztály jogállású, parancsnoka Bodnár Roland r. százados. Elődei: Hajdú Attila, Temesvári László, Soltész Lajos, dr. Kalapos István, Lőcsei János, Szerencsi Árpád. Az elmúlt 20 évben az őrs három városi kapitányt is nevelt, úgymint dr. Kalapos István (Tiszaújváros), Lőcsei János (Szerencs, jelenleg nyugállományú) és Szerencsi Árpád (Mezőkövesd) személyében.

(eszakhirnok.hu)

Mint arról korábban beszámoltunk, élhetetlenné vált több lakás a Felsőruzsin körút egyik társasházában, miután egy fészekrakós család három év alatt teljesen lelakta második emeleti ingatlanját, kiköltözése után pedig szeméthegyeket, csótányokat, tartozásokat hagyott csak maga után. A hatósági ellenőrzésnek és a közös képviseletnek, valamint a lakók kitartásának köszönhetően azonban megoldódott a probléma.

Múlt hét kedden nyitotta meg a rendőrség az említett fészekrakós lakást, majd az ÁNTSZ szakembere felmérte az ingatlan állapotát. A hatósági vizit hatása nem maradt el, mára kitakarították és fertőtlenítették az egykori fészekrakós lakást. Az ÁNTSZ szakembere elkészítette a jegyzőkönyvet, aztán még a héten kinyitotta a rendőrség a lakást.

– Csütörtökön újra kinyitotta a lakást a rendőrség, felvették a jegyzőkönyvet. A legtöbb szemetet, lomot elszállíttattuk egy konténerrel, fertőtlenítettünk. Ezt követően csótányirtást végeztek a szakemberek, a bogarak tetemeit pedig eltávolították. A fertőtlenítést, irtást megismételtük hétfőn, majd a lakást újra lezártuk, így már nem kell tartaniuk csótányinváziótól a szomszédoknak, visszakapják régi életüket – mondta el portálunk érdeklődésére Fidrus Bertalan, a MIK Zrt. társasház-kezelőségi vezetője.

A kiadásokat megelőlegezték a társasház forrásaiból, de a költségeket ráterhelnék az egykori lakókra – azonban – mint az előző cikkünkben is írtuk – a fészekrakó családok elérhetetlenek, így minden bizonnyal nem hajthatók majd be rajtuk a károk költségei.
– Amennyiben nem sikerül felvenni velük a kapcsolatot, és rájuk terhelni a kiadásokat – erre pedig nagy az esély –, mindenképpen találunk forrást arra, hogy visszakerüljön a társasház kasszájába ez az összeg, mert nem szeretnénk, hogy a vétlen lakókat terhelje a tulajdonosok gondatlansága – tette hozzá Fidrus Bertalan.

(minap.hu)

Címkék: közösség rendőrség szemét fészekrakó

Tosca az Avasi kilátónál

 2012.07.15. 20:06

Különleges helyszín, rendhagyó rendezés, több száz szereplő, és legkevesebb 1500 néző. Hatalmas siker mellett mutatták be pénteken este az Avasi Kiátónál a Tosca mindhárom felvonását. A Puccini operát Vidnyánszky Attila rendezte, aki úgy fogalmazott, a péntek esti előadás az opera ünnepe volt.

(minap.hu)

Kapcsolódó:
Tosca és tömeg a kilátónál

Címkék: video kultúra kilátó minap miskolc blog

Bár panelépületekből áll az Avas, és lakótelepről beszélünk, mégis kifejezetten zöld területről van szó. A lakótelepi részek közül pedig a legzöldebb terület a városban, legalább is az 5-ös körzet képviselője szerint.

Az Avas keleti oldalát foglalja magába az ötös választókörzet, nagyjából a Testvérvárosok és a Szentgyörgy utca közötti területről van szó, bár a városközpont felé eső részen elég kanyargós és kacifántos a körzethatár. Csupa panel épület van itt, mégis rengeteg a fa, bokor, a házak közti park, fás terület, nem beszélve a Középszer mögötti hatalmas parkos részről, amely az Európa Parkot is magában foglalja. Éppen ezért a város egyik legzöldebb területének tartja ezt a részt Földesi Norbert önkormányzati képviselő, aki szerint ez igazi „kertvárosi hangulatot” teremt még a panelrengetegben is.

Lépcsők körzete

Mivel minden épület, minden járda, lépcső, úttest, játszótér egyszerre épült a városrészben, ezek egyszerre is amortizálódtak le, ami természetesen nagyban megnehezíti a felújítást, rendbetételt is, hiszen a problémák mindenhol szinte egyszerre jelentkeztek. Ahogy Földesi Norbert mondja, húsz év nehéz örökségével, kimaradt fejlesztésekkel vette át két éve a körzetet. Mivel domboldalról van szó, rengeteg a lépcső, amelyek mostanra töredezettek, néhol balesetveszélyessé, vagy szinte használhatatlanná váltak, illetve a megsüllyedt vagy hiányzó szegélykövek miatt eső után a víz is akadálytalanul folyik le, illetve hord sarat a járdára, lépcsőre. Éppen ezért rengeteg munkát adnak, több helyen kellett javítani a lépcsőfokokat, jelenleg is szegélyköveket javítanak több ponton. Ez azonban a képviselő szerint cseppet sem végleges megoldás, hiszen ezek egy-két évnél nem bírnak többet. Komplett lépcsőrekonstrukciókra lenne szükség, ami viszont nagyon sokba kerül. Szerencsére erre is van példa, a közeljövőben indulhat el az egyik leghosszabb lépcsősor felújítása, amely a Szentgyörgy utcai posta mellett indul, és a Középszerig tart.

Nem csak egészségügyi kérdés

A képviselő nagyon fontosnak tartja a tisztaság kérdését is, ami véleménye szerint nem csak egészségügyi kérdés. Minden évben húsz zárható szemetesedényzet-tároló beszerzését támogatja a társasházak számára, méghozzá száz százalékban. De, mint mondja, minden évben húsz fölé megy a megépülő kukatárolók száma, így két év alatt több mint negyven készült el, két év múlva pedig azt szeretné, ha elérné ezek száma a százat. Ez a városrész rendezettsége és tisztasága szempontjából is fontos, mert kevesebb szemét kerül az utcákra, ugyanakkor abból a szempontból sem elhanyagolható jelentőségű, hogy így az adott társasház előtt megszűnik a kukázás is.De más hasonló példát is mutatott a tézis bizonyítására, a Gesztenyés utcán két panelház között a fák alsó ágai és a bokrok olyannyira benőtték a parkot, hogy közte tanyát vertek a hajléktalanok, akik kompletten berendezték „hajlékukat”. Még a lakók is elcsodálkoztak az ágak és bokrok kivágása után, hogy mit találtak a parkban, amely ma már tiszta, rendezett és szép terület.

foldesi_norbert_korzet_120620_ja_7.jpg

Parkoló építés indul

Az Avas egyik legnagyobb gondja, a többi lakótelephez hasonlóan, a parkolás. Építésekor még nem volt ennyi autó, így a garázsok és parkolóhelyek számát is másképp kalkulálták. Ma pedig már nagyon nehéz megállni otthonuk közelében az avasiaknak. Ilyen szempontból a helyzetet tovább rontotta, hogy a tűzoltósági határozatok alapján elkezdték kijelölni a tűzoltósági felvonulási területeket, amelyek újabb parkolóhelyeket „tüntettek el”. A jogszabály szerint azonban ezeket pótolni kell, így ezek összevonásával indulhat el egy nagy parkolóépítés a Középszeren július elején. Az 1. szám előtt, illetve a 2–32. közötti szakaszon összesen 118 parkolóhelyet alakítanak ki. Földesi Norbert azt szeretné, ha már szeptemberre elkészülhetne a beruházás, de idén biztosan használhatják majd az itt élők, illetve az iskolába érkezők.

Az iskola kapcsán a képviselő megjegyzi, a körzetben három iskola, négy óvoda és több szociális intézmény is van, amelyet szintén szeretne támogatni, így lehetőségeihez mérten igyekszik számukra a képviselői alapjából valamennyit juttatni, elsősorban a rendezvényeiket támogatva. Uniós támogatás segítségével a Herman Ottó Általános Iskola és a Martin János Szakképző Iskola is megújulhatott a közelmúltban, illetve akadálymentesítették azokat. Az általános iskola belső felújítása sem régen történt, így ezek az intézmények rendben vannak.

Padok, fák, közbiztonság

Persze, a képviselő azon is igyekszik, hogy a lakossági igényeknek megfelelően tudjon intézkedni, például gyakori kérés a pihenőpadok kihelyezése. De például a körzet bejárása közben is egyeztetett a Középszeren egy fa kivágása ügyében, melynek ágai az ablakokat veszélyeztették. Mint mondja, a városrész közbiztonsága cseppet sem olyan rossz, mint ahogy az a közvélekedésben szerepel. A „fészekrakók” miatti együttélési problémák kivételével nincs komoly bűncselekmény, a rendőrségi statisztikák is azt bizonyítják, hogy jobb a helyzet, mint Miskolc más részein. Azt azonban Földesi Norbert is elismeri, hogy igazi változást addig nem lehet elérni, amíg ezeket a renitens beköltözőket el nem sikerül távolítani a városrészből.

foldesi_norbert_korzet_120620_ja_13.jpg

Pedig a képviselő célja az, hogy azokat az állapotokat állítsa vissza, amelyek akkor voltak, amikor az Avas megépült. Újra olyan békés, családokkal teli városrészt szeretne, ahol délutánonként megtelnek a parkok játszó gyerekekkel és beszélgető felnőttekkel. Mint mondja, ebből a szempontból sem rossz a helyzet, sok a fiatal és kisgyermekes család is, rájuk gondolva például jövőre mini játszótereket szeretne telepíteni a városrész több pontjára. Sok az összefüggő zöld terület, ami jó hátteret ad, ugyanakkor az Avason intézmények, boltok, multi-üzletek, posta, egészségház, gyógyszertár, egyházi épületek, szolgáltatások is helyben vannak, így a képviselő szerint egy igazán élhető része ez Miskolcnak.

(minap.hu)

Címkék: képviselő fejlesztés minap

Ugyancsak nívódíjban részesült a Miskolci Pincék Asztaltársasága május 11-én. A 2009-ben létrejött civil szerveződés tagsága az elmúlt két évben megközelítette a 60 főt, akik valamennyien miskolci pincés gazdák. Miskolci lokálpatriótaként szívükön viselik városuk sorsát és az összefogásban látják a jövőt. Ők a 9 miskolci történelmi pincesor és a borkultúra hagyományainak őrzése, ápolása terén kifejtett tevékenységükért kapták a kitüntetést.

(minap.hu)

Címkék: video kultúra minap miskolczi pincék asztaltársasága

Továbbra is gondot okoznak az Avason a fészekrakó családok – vagy az utánuk maradt romok. A Felsőruzsin körút egyik társasházában kedden tartottak szemlét a hatóságok: az ott lakók életét három éve keserítik a beköltözők, a társadalmi normákat be nem tartók által hagyott állapotok. Csótány, ürülék és szeméthegyek az immár üresen álló lakásban – értéktelen és eláztatott, lakhatatlan ingatlanok a szomszédban.

felsoruzsin-feszekrakos_120703ml_18.jpg
Számtalan történetet hallhattunk, példát láthattunk az úgynevezett fészekrakók által „teremtett” vagy otthagyott állapotokra az Avas lakótelepen. Noha nem lehet minden eset egyforma, mégis hasonlóak a panaszok, s húszadszorra is ugyanolyan megdöbbentő, milyen pusztítást képesek véghezvinni az egykor élhető környéken, mint amikor először látja az ember.

A Felsőruzsin körút egyik négyemeletesének második emeletére három évvel ezelőtt költözött be kettő, a helyiek szerint írástudatlan, rossz körülmények között élő család, pontosabban két-két szülő három-három gyermekével, így összesen tízen laktak a kétszobás panellakásban, s gyakran fogadtak rokonokat is…

Csótányok és szeméthegyek

Tetétleni Józsefné nem kevesebb, mint 34 éve lakik a bérházban. Amikor beköltözött, elmondása szerint az új lakók megjelenéséig „nagyon jó volt az élet”, zöld övezetben, csendes helyen. Elköltözni azonban a gondok ellenére sem akarnak, mert szeretnek ott élni. Igaz, nem is tudnának, mert az ingatlanok értéke gyakorlatilag már a nullával egyenlő.

Három évvel ezelőtt jelent meg a család, majd egy évvel ezelőtt költözött el. Azonban ezt követően rokonaik lakták be a szobákat, ők pedig csak néhány napja mentek el. Lezárattuk a lakást, mert iszonyú állapotokat hagytak maguk után. Rövid időn belül tele lettünk csótányokkal, a szemetet szétszórták mindenütt, a falakat végigkarcolták a holmijaikkal, kutyát, még tán macskát is tartottak, a fekália pedig az ágyneműbe csomagolva, az erkélyen bűzölgött. Nem csak az állati ürülék… – sorolja a felső szomszéd. – Van még egy cigány család a házban, ám velük nincs baj, ők rendes emberek – teszi gyorsan hozzá.

felsoruzsin-feszekrakos_120703ml_19.jpg
Se éjjelük, se nappaluk


A fészekrakók igazi szenvedő alanyai mégsem Tetétleniék, hanem az alattuk lakók. Nemcsak pénzük, hanem egészségük is rámegy az állandó harcban a svábbogarakkal, beázásokkal. Egy házaspár két kisgyermekével és a családfő édesanyjával él együtt. A nagymama nemrég szívrohamot kapott, tíz percen múlt az élete. Sírva panaszolja portálunknak, már nincs kerete a szívgyógyszerekre sem, mert kevés pénzük is rámegy a rovarirtásra – a legutóbbi számla 16.000 forintot mutat, de a szomszéd is háromszor hívta ki a bogármérnököket saját költségén, míg a Tetétleni-házaspár kétszer költött a csótányok elpusztítására.

felsoruzsin-feszekrakos_120703ml_17.jpg

Se éjjelünk, se nappalunk! Három napja nem alszunk, mert a svábbogarak a kisgyermekeimen mászkálnak éjszaka, a vegyszerektől pedig fulladoznak a csemeték – kesereg az édesanya.

Hiába irtják ugyanis a svábbogarakat, a nedvesség hatására tovább szaporodnak, a lerakott peték két napon belül kikelnek, így marad a szélmalomharc, amíg ki nem takarítják és fertőtlenítik teljesen a lakást.
– Gázszivárgás is volt, leplombáltattuk, de az áramot és a vizet se fizették. Víz nélkül nemhogy az ember, a kutya sem élhet, de őket ez nem zavarta – folytatta Tetétleniné. – Az alsó szomszédot így is eláztatták, nekik már a biztosító sem fizet, annyiszor fordult elő az eset. És akkor a társasház adósságáról még nem is beszéltünk…

Visszakapnák nyugodt otthonukat

Tetétleniék januárban levélben keresték meg a közterület-felügyeleti és a hatósági osztályt, az ÁNTSZ-t, valamint a rendőrséget. A közteresek igazoltattak négy, akkor még ott lakó személyt, ellenük szabálysértési eljárás indult, azonban az egykor az ingatlanban lakó rokonság valamennyi tagja elérhetetlen azóta is.A rendőrség kedden nyitotta meg a korábban lezárt lakást, hogy az ÁNTSZ szakembere szemrevételezze az elhagyott szobákat. A lakók által említett dögszagnak nem volt forrása, a népegészségügyi munkatárs szerint „csupán” penetráns szemétszagról van szó. A lényegen viszont nem változtat, csótányok a padló minden egyes négyzetcentiméterén, iszonyatos bűz, szemét és ürülék, cigarettacsikkek, rothadó ételek mindenhol.

A bérházban élők „mindössze” annyit szeretnének, valahogy érjék el a társasház régi állapotát, ennek érdekében a végsőkig elmennek. Talán a keddi, hatósági vizit hatására megmozdul valami. Az ÁNTSZ szakembere még ma elkészíti a jegyzőkönyvet, aztán…

felsoruzsin-feszekrakos_120703ml_25.jpg

A bent tapasztaltak alapján az ÁNTSZ javaslatot tesz a lakás fertőtlenítésére, a nagymértékű fertőzésveszély megszüntetésére. A javaslat a házkezelőség felé fog érkezni, ezt követően ők lépnek a lomok, ruhák, bútorok esetleges elszállítása és a fertőtlenítés ügyében. Ennek napokon belül meg kell történnie – mondta Kovács László Csaba, a közterület-felügyeleti és rendészeti osztály vezetője.A lakók pedig reménykedhetnek, hogy rövidesen visszakapják régi életterüket, életüket.

(minap.hu)

Címkék: video szemét ántsz fészekrakó minap

Nem támogatta a miskolci közgyűlés Arday István, az Avasi Gimnázium jelenlegi igazgatójának vezetői pályázatát.

A döntés után telefonon értül el az igazgatót, aki azt mondta az Észak-Magyarországnak, ő tulajdonképpen számított arra, hogy a képviselők többsége másik jelöltet támogatja. Úgy fogalmazott: egyértelműen politikai döntésről van szó, és valószínűleg marad a gimnáziumban tanárként. Hangsúlyozta: számára az a legfontosabb, hogy a szülők mellette állnak, és ez erkölcsi támogatás számára.

Arday István 15 éve vezeti az Avasi Gimnáziumot, igazgatói pályázatát a szülők 92 százaléka, a tantestület 90 százaléka támogatta. Szerdán írtunk arról, hogy a szülők tüntetésre és bojkottra készülnek, mert nem törődnek bele abba, ha Arday Istvánt leváltják a gimnázium éléről.

(boon.hu)

Kapcsolódó:
Régi új igazgató az Avasi Gimnáziumban
A minisztériumig is elmennek
Mikor lesz végre nyugalom az Avasiban?
Földes és Avasi: a színvonalesés nem lehet indok
A Jobbik a miskolci igazgatóváltásokról

Címkék: oktatás boon minap avasi gimnázium

Most az Áfonyáson ellenőriztek

 2012.07.09. 19:36

Összehangolt hatósági akció keretében csütörtök reggel az Áfonyás utca 1.-5.-7. szám alatt tartottak ellenőrzést a közterület-felügyelők, a szociális osztály munkatársai, valamint az ÉMÁSZ és a MIVÍZ szakemberei.

afonyasellenorzes120531_csl.jpg


Az avasi hatósági akciók során eddig közvetlenül az ellenőrzésre vont épület közvetlen szomszédságában gyülekeztek, majd az eligazítást követően innen indultak a lépcsőházakba. Közben azonban eltelt 15-20 perc, s csak az nem vette észre, hogy mi készül, aki nem akarta. Az ezzel kapcsolatos kritikai észrevételek úgy látszik elérték hatásukat, mert csütörtök reggel a Szentgyörgy utcai posta mögötti parkolóban gyülekeztek a hatósági emberek, a célépület pedig mintegy 200 méterrel arrább volt…

De ne szaladjunk ennyire előre. A posta mögött összegyűlt hatósági embereknek Szita Zsolt, a közterület-felügyeleti és rendészeti osztály ügyintézője tartott rövid eligazítást, amelyben elosztotta a feladatot. Közben a rendőrök elköszöntek, ugyanis intézkedéshez riasztották őket. Mint megtudtuk az áramszolgáltató és a vizesek munkatársai eleve a helyszínre mentek. Előbbiek folyamatosan részt vesznek a lépcsőházak ellenőrzésében, hogy szemügyre vehessék a kapcsoló ládákat, van-e szabálytalan vételezésre, fogyasztásmérők megbuherálására utaló jel. A vizesek viszont konkrét címekre mentek. A szociális osztály munkatársai pedig problémás családokat kerestek fel környezettanulmányra.

afonyasellenorzes120531_csl3.jpg

Az utcán sokan érdeklődéssel nézték, hogy az eligazítás után hová is tart egy tömbben haladva a másfél tucatnyi hatósági ember. A helyszínre érve olajozottan működött a gépezet. A lépcsőházakban egyszerre kezdték meg az ellenőrzést, a szokásos taktikának megfelelően lentről és fentről indultak a párosok. Első sorban a lakcímbejelentési kötelezettség betartását vizsgálták, de a köztisztasággal, közrenddel kapcsolatban is érdeklődtek a lakóktól.

– Februárban költöztem ide Felsőzsolcáról a férjemmel és a lányommal. Sok mindent hallottam az Avasról, de nekem eddig semmilyen problémám nem volt a lépcsőházban. Akik ráérnek megállni, le szoktak ülni a lépcsőre, amikor elmegyek köztük köszönnek. Eddig nem ért semmilyen atrocitás, nem is randalíroznak – összegezte eddigi, az Avas híréhez képest kedvező tapasztalatait a középkorú Éva. Biztos, ami biztos, hozzátette: amennyiben problémája adódna, akkor ezt jelezné a hatóságoknak.

afonyasellenorzes120531_csl4.jpg

– Másfél éve élek itt. A lépcsőházban lakókkal nincs gond, viszont valaki mindig szétveri a kódos ajtózárat és idegenek is bejönnek, cigányok, csavargók, drogosok. Ide járnak randalírozni, szemetelnek, dohányoznak – panaszkodott Renáta, a fiatalasszony.

A 82 éves Barna Lászlóné kedélyesen elbeszélgetett a közterület-felügyelőkkel. A lakcímkártya ellenőrzése közben ki is javította őket, hogy ő még Barcikán született, s nem Kazincbarcikán, az egykori vasúti telepen. Mivel mindent rendben találtak, jó egészséget kívánva tovább mentek a közterületesek. Mi még beszéltünk az idős nővel, aki elmondta, hogy 1977-től lakik az Avason, a mára igencsak megfogyatkozott első lakók közé tartozik. Mint megjegyezte korábban kissé pellengérre állítva a rosszabbak közt emlegették a bérházukra. Szerencsére ez a kép az utóbbi időben javult, tisztább lett a lépcsőház, ami elmondása szerint első sorban a beköltözött fiataloknak köszönhető. Szoktak lakógyűlést tartani, megbeszélik a közös dolgokat. – Estefelé azért nem szívesen mennék ki az utcára – jegyezte meg az idős nő búcsúzóul.

afonyasellenorzes120531_csl5.jpg

Rövidesen mi is tapasztaltuk, hogy miért. Közvetlenül a bejárat mellett néhány idős ember beszélgetett, udvariasan köszöntek. Amint azonban pár méterrel arrább mentünk, hogy fotót készítsünk a bérházról, az utcán, sőt az úton ácsorgó, unatkozó fiatalemberek amint meglátták a fényképezőgépet azonnal káromkodásba kezdtek, az erőszakkal fenyegetésről nem is beszélve. Szembesültünk az Avas rosszabbik arcával..

(minap.hu)

Címkék: razzia minap

Előző sétám alkalmával a Petneházi bérházakig, s a vele szemben lévő Avas-délnek nevezett három ütemben felépült lakótelep betondzsungeléig jutottam el. Ezen a lakótelepen egy Eger nagyságrendű városrész található kb. 40 - 45.000 lakossal. Ez a városnegyed, a városunk sokak által méltán kritizált és a Vörösmarty városrész után a második, szintén helyrehozhatatlan melléfogása lett.  Ennek a lakótelepnek a helyén a nagyon régi időktől, de az én életemhez viszonyítva a visszaemlékezéseim alapján, az 50-es és a 60-as évek végéig az Avas szőlődombja volt található. Vagyis kisebb lakóépületek, borházak és nagy területen szőlőművelés folyt. A Csabai kapu méltó folytatása volt Tapolca irányában, mert illett a város zöldövezeti negyedéhez. A domb vonulata mellett haladt a régi közlekedési út, amely Tapolcára vezetett. Ez a régi út még mindég megvan (nem vagyok ebben biztos, talán kerékpárútnak használják?), de az új főközlekedési út már más rajzolattal lett kijelölve a lakónegyed felépítése után.

 Az első ütem építését a 60-as évek végén, 70-es évek elején kezdték meg, majd következett a második ütem építése a 70-es évek közepén. A cég ahol dolgoztam saját beruházásként a 2-es ütemben, szintén több épületet kivitelezett ezen a területen. Az egyik kollégám volt ezeknek a létesítményeknek az építésvezetője, s mint akkoriban fiatal építész én is többször ki lettem irányítva a helyszínre, hogy segítsek neki a számlázások, költségvetések, és a kisebb menet közben előforduló tervmódosításokban, s ezáltal én is több tapasztalatot szerezzek. Ezáltal bőven volt lehetőségem betekinteni az itt folytatott nagymérvű építkezés folyamataiba. Sorra nőttek ki a földből a panelházak sokaságai.

Mint egy hatalmas építkezés ez igen vonzó volt a számomra, mert csak egyszer adódhat az ember életében egy ilyen nagy területű városnegyed felépítése, abban egy icipicit részt is venni, vagy csak a szemlélőjének lenni. Ami már akkor is elgondolkoztatott az az volt, hogy egyáltalán eléri e, ez a nagy beruházás az óriási költségvonzatával együtt a végcélját? Mert maga az Avas egy elég laza talajszerkezetű domb, ezért csak nagy tömegű támfalakkal lehetett kivédeni, magát a talajcsúszás veszélyét. Ezenkívül a többi szükséges műtárgyak kiépítése, a csapadékvíz elvezetése és stb. De azóta már halljuk többször is, hogy sajnos ez időnként mégis bekövetkezik. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy az épületek alapozásait is sokkal erősebb és mélyebb kivitelben kellett megoldani, sokkal több anyagráfordítással, mintha más, simább területen épültek volna. Végeredmény tehát? mondhatjuk azt, hogy "talán többe került a leves, mint a hús".

Amikor elkezdték ezt az "új várost" felépíteni valóban nagy szükség volt rá, hisz mint egy korábbi írásomban ezt már leírtam a régi Miskolc minimum 45-50 %-át eltüntették a föld felszínéről, az új városrendezés kialakítása után. S Miskolc tekintetében nem túl sok lehetőség volt új területeket kiaknázni erre a célra. Talán esetleg a város külső kerületeiben. De az igazi problémát a jelenben már sokkal inkább ennek a városrésznek a totális leépülése és nagyfokú bűnözési hulláma okozza. Valaha jobb és emberségesebb céllal hozták létre, ami mára már végképp megszűnt. Akik itt élnek azok valóban elmondhatják magukról, hogy olyan mintha Chicagoban élnének, mert ez az amerikai metropolis az egyik legjellemzőbb a bűnözés tekintetében. És most fogok "darázsfészekbe nyúlni", de nem tehetek mást, mert ez is a városunk történetéhez tartozik. Óriási nagy hiba volt ide betelepíteni a magyarok közé a cigány lakosságot. Két kultúra ütközése, már ha az övékét kultúrának lehet egyáltalán nevezni.

Soha nem fognak tudni megbékélni egymással. Róluk azt is tudni kell, hogy a valóságban ők is csak egymás között érzik jól magukat. Ki kell jelenteni azt is, hogy több bennük az egymás iránti összetartozás igénye és az összefogás, amit viszont sajnos magunkról nem minden esetben mondhatunk el. Az lett volna az igazi, ha nekik egy külön szociális lakótelepet hoztak volna létre a város külső kerületeiben, ahol úgy élnek ahogy ezt megszokták. Ha koszban, hát koszban, és ott még disznót is nyugodtan vághatnának, nem pedig a 10 emeletes bérház folyosóin. Na de ezt nevezik diszkriminációnak, s erről nem is volna szabad beszélni. Ez egy kínos és megoldhatatlan probléma, de nem csak mi magyarok döntünk ebben a kérdésben, hanem az EU is ezt, és így, írja elő. Végtelenül sajnálom azokat a magyarokat akik itt élnek. "Róka fogta csuka". Hogy őket megtanítani a civilizációra, tanulásra, munkára?, ez lehetetlen!! Ezért nem lett volna szabad "összefésülni" e két fajt egy kalap alá, mert egyik sem érzi jól magát a másik közelségében és a gyűlölet csak gyűlöletet fakaszt.

S hogy mit lehetne ezek után csinálni?- ez a nagy megválaszolatlan kérdés!! Ebbe már beleavatkozni fél mindenki. Mindezek a nagy problémák főleg a 2-es ütemre jellemzőek, de nyilvánvaló, hogy a 3-as ütemre is hasonló a válasz. Természetesen a város más területein is sok a hasonló szituáció, de nem ilyen nagymértékben. Azt gondolom, hogy az eddigi sétáim legszomorúbb és legsötétebb fejezete ez volt. A következő sétám helyszíne az Egyetemváros és Tapolca lesz.
Ha kedvük lesz tartsanak majd akkor is velem.

(eszakhirnok.hu)

Címkék: északhírnök

Ismét közösségi festést szervezett a Dialóg Egyesület az Avason, július 1-jén, azaz az elmúlt vasárnap a Szilvás utca 13 szám alatti panelház lábazatát öltöztették új ruhába a ház lakói.

dialog_szilvas13_120702_01.jpg

Sélley Andrea, a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület elnöke a minap.hu érdeklődésére elmondta, a „Fessünk Együtt!” akció egy olyan program része, amelyben újfajta innovatív  elemekkel próbál meg a Dialóg Egyesület válaszokat adni az Avason jelentkező problémákra. A programot a Nyílt Társadalom Intézet támogatja.
– Nem ez az első ilyen épület, melyet kifestettünk a lakókkal, néhány hónappal ezelőtt a közeli Szilvás utca 9. szám alatti háznál indult a program – hangsúlyozta Sélley Andrea. A Szilvás utca 13. lábazatának festését megelőzően az egyesület végigjárta a lakóközösséget, és az egyeztetéseket követően a lakók úgy döntöttek, hogy egy avasi látkép, az Avas kilátó, illetve a diósgyőri vár kerül a falra díszítő motívumként.
A tízemeletes ház lábazatának díszítése egyébként a városkép javításán túl a társadalmi szolidaritást, és felelősségvállalást erősíti a helyi lakosokban.

– Azt tapasztaljuk, hogy a módszereink aktivizálják az embereket, nő a társadalmi felelősségvállalás, jobban vigyáznak környezetükre, és jobban figyelnek egymásra az emberek, ezért az akciót mindenképpen folytatni fogjuk az Avas II. ütemében, ahol leginkább szükség van az ilyen jellegű változásokra – hangsúlyozta az elnök.

dialog_szilvas13_120702_05.jpg

Mint mondta, a következő közösségi festést szeptemberre tervezik a városrészben, arra pedig, melyik ház lábazata szépüljön meg, jelentkezni lehet majd.
– A Panellevél című hírlevelünkben közzétettünk egy felhívást, az erre jelentkezők közül választjuk majd ki azt a házat, ami megszépülhet ilyen közösségi akcióval – tette hozzá Sélley Andrea.

A Dialóg Egyesület célja egyébként az észak-magyarországi területek településeinek, kistérségeinek fejlesztése a társadalmi innováció erősítése érdekében, a közösségfejlesztés módszereivel. A helyi lakosság érdekérvényesítő képességének, a helyi nyilvánosságnak, a helyi társadalomnak az erősítése, az életminőség javítása az ott élők erőforrásainak bevonásával.

Az elmúlt tíz évben olyan hátrányos helyzetű településekkel dolgoztak az egyesület munkatársai, ahol még kevésbé szervezettek az emberek, hiányoznak a civil kezdeményezések, fejlesztő munka szükséges ahhoz, hogy elinduljanak közösségi folyamatok. Városi környezetben, az Avas lakótelepen három éve folyik a munka. Az Avasi Közösségfejlesztési programban a lakótelepen élő emberek aktív társadalmi részvételével igyekeznek változásokat indítani az élhetőbb Avasért.

(minap.hu)

Címkék: közösség minap dialóg egyesület

Mintegy 30-40 tüntető várta kedden délelőtt Gyurcsány Ferencet az avasi lakótelepen, a Munkácsy általános iskola előtt, ahol a Demokratikus Koalíció (DK) vezetője pártja lakótelepek rehabilitációjára vonatkozó törvényjavaslatát kívánta bemutatni, megvitatni a társasházak közös képviselőivel.

gyurcsany_avas_120626_ja_5.jpg

A tüntetők indulatosan tették szóvá, hogy Gyurcsány Ferencnek akkor kellett volna az Avas problémáival törődnie, amikor kormányon volt, akkor azonban nem sok jelét adta ennek. Őt hibáztatták a környékbeliek életét megkeserítő „Fészekrakók” betelepítéséért is, az egyik tüntető, Czirbákné Ilona hosszan sorolta a lakók sérelmeit, és kifejezett szemtelenségnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc ezek után még ide jön, „megoldásokat” kínálni. Magyeri Zoltánné az MSZP-kormányok idején napvilágra kerül korrupciós ügyeket, az eltűnt pénzeket említette, Árvay Lajos és felesége pedig ehhez csatlakozva elmondta, Gyurcsány Ferenc és csapata, helyi szimpatizánsai azzal tennék a legjobbat az országnak, Miskolcnak és az Avasnak is, ha végre eltűnnének a közéletből.

gyurcsany_avas_120626_ja_22.jpg

A megérkező Gyurcsány Ferencet fütty, „szétloptátok az országot!”-bekiabálások fogadták. Az intézmény aulájában a volt kormányfő sajtótájékoztatót tartott, ahol pártja törvényjavaslatáról elmondta: azt szeretnék, ha a következő három évben évente egy-egy milliárdos plusz-támogatást kapna Miskolc az Avas problémáinak kezelésére. Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt évtizedek vétkes mulasztása volt, hogy nem vették figyelembe azokat a sajátos társadalmi, együttélési viszonyokat, amelyek az avasi, és a több hasonló módon létrejött lakótelepen kialakultak. A konszolidációhoz, a normális együttéléshez a DK szerint mediátorokra, közösségi szervezőkre van szükség.

Gyurcsány Ferenc annak a véleményének adott hangot, hogy a bűnügyi mutatók tekintetében az avasi városrész nem áll rosszabbul, mint akármelyik dunántúli város – az emberek biztonságérzetét azok a napi konfliktusok, feszültségek rontják, amelyek még nem érik el a bűncselekményi kategóriát, viszont nagyon károsak – elsősorban ezeket kell kezelni. Gyurcsány Ferenc arról is szólt, hogy javaslataikat nem csupán az avasi lakótelep számára dolgozták ki, megvalósítása azonban itt, a városrész sajátos adottságai, körülményei miatt, modellértékű lehetne.

A társasházak közös képviselővel rendezett beszélgetés illetve fórum zártkörű volt – a sajtó számára is nyilvános első tíz percben Szűcs Erika országgyűlési képviselő egyebek mellett azokról a körülményekről szólt, amelyek szükségessé tették a lakótelepeken a panelprogram korszerűsítéseit.

gyurcsany_avas_120626_ja_30.jpg

A Demokratikus Koalíció keddi, miskolci programja este hat órától a belvárosban folytatódik, az Arany Corvin Üzletház földszinti aulájában rendeznek fórumot, Bauer Tamás közgazdász, DK-alelnök részvételével.

Címkék: kampány képviselő idiota fészekrakó minap északhírnök munkácsy mihály általános iskola

Mozdul az Avas

 2012.06.03. 20:38

A fogyatékkal élő gyermekek és az óvodások sportrendezvényével kezdődött csütörtökön a  Martin János Szakképző Iskolában a Mozdul az Avas rendezvénysorozat, majd bekapcsolódott a "Pattantyús" is. A népszerű rendezvénysorozat szombaton az avasi sportpályán a felnőttek főző és egész napos sportprogramjával zárul.

Hatalmas csocsó és asztalitenisz derbikkel kezdődött az idei Mozdul az Avas – rendezvénysorozat sportos része, a Martin János Szakképző iskolában. Már a kezdetektől részt vesz a programokban a fogyatékkal élő diákok tanintézménye, ahol többek között bocsa verseny is volt.mozdul-az-avas-120524ml_19.jpg
A másik helyszínen az Avastetői - Pattantyús Általános Iskola tornatermében  a lakótelep óvodáiból érkező csapatokat várták. A rövid bemelegítést követően szólítottuk meg  Farkas Lillát, az Avastetői Óvodák Leszih tagóvoda nebulóját és arról kérdeztük mit fog majd csinálni: A zászlót kell majd átadni egymásnak és úgy körbefutni. Az a csapat nyer, aki hamarabb felemeli a zászlót – mondta nagy átéléssel. 

A kedves szabályismertetést követően elindult a kicsik váltóversenye, amelyen 6 óvoda, nagyjából 70 gyermeke vet részt. A cél természetesen az, hogy minél több óvodás ismerje meg a mozgás, a sportolás örömét, szépségét.

Célunk az, hogy megismerjék az eszközöket, megismerjék a végezendő mozgásokat és ne érje őket meglepetés. Ez által sokkal felszabadultabb, jobb élményű mozgást tudunk biztosítani – magyarázta Balogh Istvánné, az Avastetői Óvoda vezetője.

A focié lesz a főszerep pénteken délelőtt. Lesz meccs, sőt illusztris vendégek is, ugyanis a tervek szerint ankétot tartanak diósgyőri labdarúgók részvételével. A sportot még a kosárlabda és a sakk (felnőtteknek) képviseli a nap folyamán. Akadályversenyt is rendeznek az általános iskolásoknak. Amennyiben még marad fölös energiája a gyerekeknek, akkor az iskolaudvarokon felállított légvárakban, boxringekben vezethetik le. Játszóházat pedig a tervek szerint 11 helyen rendeznek.

(minap.hu)

Címkék: sport kultúra rendezvény minap mozdul az avas pattantyús általános iskola