http://www.rtlklub.hu/cache/leadimages/351613_1294766060_320x240.jpgTörvénymódosítást, és a kilakoltatási moratórium módosítását kezdeményezték a miskolci Avas városrész önkormányzati képviselői, hogy megoldást találjanak a Fészekrakó-ügyként elhíresült ügyre. Több mint két éve jelent gondot, hogy körülbelül kétszáz család állami támogatásból és hitelből, hamis munkáltatói igazolással vásárolt lakást a lakótelepen, de a rezsit nem tudják fizetni, és képtelenek beilleszkedni. A lakótelepen élők eddig háromezer aláírást gyűjtöttek össze a több millió forint tartozást felhalmozott lakók ellen, és a társasházi törvény módosításával úgy tűnt, javulhat a helyzet, de változás nem történt.

A dróttal erősített üveget berúgták, a lámpaburákat betörték, a korlátot elhajlították. Ebben a házban két éve ilyen a helyzet. Több család költözött be a fészekrakó program segítségével. A korábbi lakók félnek, arccal senki sem nyilatkozott.



„Többször volt ilyen, hogy ha megjön a családi pótlék, akkor három napig buli, utána meg üvöltés, meg ütik egymást, mert nem volt pénz” – mondta egy lakó.

A pénzhiány a társasházaknak is gondot okoz. Több a csőd szélén áll a nem fizetők miatt. Az egyik házban hetekig nem működött a lift és a lépcsőházi világítás, mert hétszázezer forintos tartozás miatt kikapcsolta az áramot a szolgáltató.

Az itt élők évek óta nem fizetik a rezsit. A társasházi törvényt nemrég módosították, az alapján egy lakásra már akkor is be lehet jelzálogot jegyezni, ha a tulajdonos háromhavi közös költséggel tartozik. A városrész több képviselője szerint azonban ennél átfogóbb megoldásra van szükség.

„A rendszeres állami támogatásból, a segélyből vonható, behajtható legyen a közös költség, ezzel közösen viselnék a terhet azok, akik eddig nem akartak fizetni” – mondta Földesi Norbert, az MSZP önkormányzati képviselője.

A képviselő a devizahiteleseket megsegítő alap mintájára egy olyan alapot hozna létre, amely az önhibájukon kívül eladósodott házakat segítené. Emellett kezdeményezik a kilakoltatási moratórium módosítását, úgy, hogy a már végrehajtás alatt lévő lakásokat meg lehessen venni, és a lakók, ha nem fizetik a költségeket, kiköltöztethetők legyenek. A városházán az RTL Híradójának kérdésére azt mondták, külön szakértői csoport foglalkozik a fészekrakó-üggyel, a megoldásról azonban később tájékoztatnak.

(rtlklub.hu)

Kapcsolódó: Előrelépés Fészekrakó-ügyben

 

Címkék: közösség video rtl klub képviselő szomszédok szemét közbiztonság fészekrakó

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr392679139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása