Egy éve foglalta csokorba az együttélés szabályait a miskolci közgyűlés. A csendháborítástól az alsó szomszéd eláztatásáig havonta százas nagyságrendű bejelentés érkezik a miskolci polgármesteri hivatal hatósági főosztályához. Minden egyes bejelentést követően eljárást indítanak és kivizsgálják a történteket. A következményekről megoszlanak a vélemények.

dsci0371.jpg

Aki lakott már bérházban, az tudja, hogy a rossz szomszédság nem csak török átok, mert egyetlen renitens család meg tudja keseríteni a szomszédok életét, 2-3 ilyen család pedig az egész lépcsőházét, sőt még a mellette lévőét is. A zöldövezetben is lehetnek azonban problémák a szomszédok közt. Az emberek sem egyformák, vannak jogos panaszok, s olyanok is, amelyek valójában túlzott érzékenységre utalnak. Mi is találkoztunk olyan esettel, mikor az alsó szomszéd bejelentette, hogy a felette lévő lakó kisgyereke hangosan szaladgál a lakásban. A dokumentumok szerint a hatóság teljes komolysággal megvizsgálta az ügyet, s a gyerekes család megúszta büntetés nélkül…

dsci0391.jpg
 


– Az együttélési kódexben tulajdonképpen csokorba foglalták az együttélési normákkal összefüggő hatályos helyi és központi szabályokat. Egy új rendeletet alkotott ezzel kapcsolatban a közgyűlés. Amennyiben bejelentés érkezik a hivatalba, kötelező jelleggel eljárást indítunk minden esetben. Természetesen bizonyítani is kell a leírtak valóságtartalmát, amit bizonyítási eljárás keretében vizsgálunk. Mindenféle bejelentést kapunk, ami egy társasházban előfordulhat: hangoskodás, beázás, ablakon kidobott szemét, csikk, szőnyegrázás – magyarázta érdeklődésünkre Csiszárné Sajgó Erika hatósági főosztályvezető a kódexes tapasztalataikat.
 
– A legtöbb bejelentés csendháborítással kapcsolatos. Sokszor nem is hozzánk, hanem a rendőrséghez érkeznek a bejelentések, és ők próbálnak meg intézkedni, illetve ennek következményeként hozzánk továbbítják az ügyet. Az egyéni érzékenység is eltérő az embereknél. A bérházakban bizonyos áthallások vannak. Elég furcsa lenne, ha például egy kisgyereknek hatósági úton előírnánk, hogy mennyit mozoghat a lakásban Az utóbbi időben, a fészekrakós ellenőrzéseket  követően megszaporodott a lakcímbejelentési kötelezettség elmulasztásával kapcsolatos szabálysértések száma – utalt a panelproblémákra a főosztályvezető.

Amennyiben úgy ítélik meg, hogy a bejelentés jogos volt, akkor helyi rendelet hatálya alá eső esetekben a figyelmeztetéstől maximum 50 ezer forintig terjedő összegű büntetést szabhatnak ki. A magasabb szintű jogszabályba ütköző cselekmény esetében pedig ami abban szerepel. Mint megtudtuk, a csendháborítás maximális tarifája 30 ezer forint.

Adja magát azonban, hogy a renitens személyeken ezt mennyire tudják behajtani?
– A szabálysértés során kiszabott bírság, amennyiben nem fizeti be a megbüntetett személy, akkor adó módjára behajtható rajta. Amennyiben amennyiben ez sem vezet eredményre akkor bírósági úton elzárásra változtatják a büntetést. A többség mikor megkapja a végzést inkább befizeti, de vannak akik leülik – tudtuk meg Csiszárné Sajgó Erikától.

Persze ez csak azokra vonatkozik akiknek meg tudják állapítani a személyét, vagy a lakhelyét. A guberálással, koldulással pénzt kereső hajléktalanok esetében ennek igen kicsi a valószínűsége…

(minap.hu)

Címkék: közösség kódex minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr722786328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása