A panelprogram munkálatainak kivitelezésében részt vevő két személyt hallgatott ki gyanúsítottként a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya. Velük szemben kettőnél több személy halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség – tájékoztatta portálunkat Soltész Bálint, a főkapitányság szóvivője.

paneltuzfodembejar.jpg

2009. augusztus 15-én az esti órákban ütött ki a tűz a Középszer 20. szám alatti társasház 6/1-es lakásában. A tűz rendkívül gyorsan terjedt, és a fölötte lévő 7/1-es lakásban egy anya és két gyermeke esett csapdába, az anyuka és kisfa a helyszínen, a lány a kórházban vesztette életét. A Miskolci Tűzoltóság vizsgálata nem tudta megállapítani, hogy mi okozta pontosan a tüzet, a szakértői vizsgálatok pedig bár találtak a panelfelújítás kivitelezésében hibákat, azonban azt cáfolták, hogy ennek köze lett volna a tűz terjedéséhez, és így a tragédiához.

A panelház lakói felülvizsgálatot kértek az ügyben, amit a Nógrád Megyei Tűzoltóság végzett el, melyben – amellett, hogy az első tűzvizsgálat kapcsán több hiányosságra hívták fel a figyelmet – megállapították, hogy a tűz terjedésében, az égésben közreműködtek az épület homlokzati falsíkján elhelyezett hőszigetelő rendszer polisztirol lemezei. A tűz keletkezése kapcsán azonban szintén nem tudtak pontos ok-okozati összefüggést találni.

Az ügynek a rendőrségi vizsgálatban eddig egy vádlottja volt: az a nő, akinek a lakásában a tűz keletkezett. A nyomozást folytató Heves Megyei Rendőr-főkapitányság azonban nemrég újabb két gyanúsítottat hallgatott ki az ügyben: a szigetelést végző cég két munkatársát. Szerettük volna megtudni, hogy ez azt jelenti-e, hogy a nem megfelelő szigetelőanyag hozzájárult a lángok gyorsabb terjedéséhez, ezáltal pedig a három ember halálához, a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva azonban erre nem válaszolt a rendőrség. Soltész Bálint csak annyit erősített meg, hogy a komplett szakértői vizsgálatot még nem kapták kézhez.

(minap.hu)

Kapcsolódó:
Újabb két gyanúsított az avasi paneltűz ügyében

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr902971078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cockad 2011.06.14. 19:17:24

Nem elsősorban az a felelős aki olcsó, rossz minőségű szigetelő anyagot használt, hanem az aki a tüzet okozta. Közvetve vagy közvetlenül az most mindegy. Az világos, hogy a tűz melyik lakásban keletkezett. Ezért az ott lakók egyike a felelős. Aki ezt vitatja, azzal morálisan valami nincs rendben.
Az igen érdekes, ha sem a nő, sem a fia nem tud magyarázatot adni arra, hogy hogyan keletkezett a tűz. Még akkor is ők a felelősök, ha baleset következtében keletkezett a tűz, mert mondjuk zárlatos berendezéseket használtak.
süti beállítások módosítása