Összesen 420 kiló szemetet gyűjtöttek össze még március 23-án egy kétórás akció keretein belül miskolci diákok, a Herman Ottó Múzeum fölötti Kálvária-domb területéről. Az akciót a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének munkatársai és a Csatárlánc önkéntesei szervezték.

http://img9.indafoto.hu/4/5/71405_dbfa932eee82e21bb586e3298b5a23ca/10736087_bfa2f177c914e829da490a66766d4f13_s.jpgKarlowits-Juhász Orchidea, a Tanárképző Intézetnek munkatársa elmondta, bár az akció sikeresnek mondható, még legalább négyszer ennyi szemét maradt a helyszínen. A Mindszenti plébánia tulajdonát képző Kálvária-dombon és a környező önkormányzati területeken rengeteg elhagyott hulladék éktelenkedik. A plébánia rendszeresen takarítja a területet, de a plébános szerint sajnos képtelenség lépést tartani a szemetelőkkel. A szemétszedésben a szervezőkön túl elsősorban a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolai diákjai és a Tanárképző Intézet pedagógia szakos hallgatói vettek részt. 
 
A Tanárképző Intézet harmadéves pedagógia szakos hallgatói ebben a félévben a Környezeti nevelés című óra keretében a hulladék-megelőzésről és hulladékhasznosításról szereztek praktikus ismereteket. A félév során meghívott szakemberekkel beszélgethettek a témáról. Koleszár Krisztián, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől a hulladékgazdálkodásról tartott előadást, Somogyi Krisztina és Demeter Zoltán, a miskolci Zöld Akció Egyesülettől, illetve Molnár Anna a budapesti Humusz Szövetségtől a hulladék-megelőzésről, az újrahasznosításról és a tudatos vásárlásról beszélt a hallgatóknak. A félév során a hallgatók ellátogattak a Hejőpapi Hulladéklerakóba, ahol testközelből megnézhették (és megszagolhatták) a hatalmas szeméthegyeket. A szeminárium a Kálvária-domb kitakarításával zárult.
 
A szemétszedés nem lett volna ilyen sikeres, ha nem kapcsolódik be a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola 9.a. osztályának 32 tanulója. Barczaházi Andrea, az iskola egyik tanára elmondta, nagyon szívesen vesznek részt hasonló megmozdulásokon diákjaival. Most különösen aktuális volt a program, hiszen a környezetvédelem, illetve azon belül a hulladék-megelőzés tematikailag éppen illeszkedik a földrajz órák keretébe. A Ferenczi Szakközépiskola életében nem újdonság a szervezett segítségnyújtás. Az iskola diákjai és tanárai rendszeresen vesznek részt hasonló szemétszedési akciókban, illetve karitatív kezdeményezésekben. 
 
Nagy segítséget jelentett, hogy az AVE Magyarország Kft. az akcióhoz ingyenesen biztosított egy nagy konténert, illetve annak elszállítását. Az AVÉ-tól kapott információ alapján összesen 420 kg hulladékot gyűjtöttek össze a diákok. 
 
Karlowits-Juhász Orchidea szerint a szemét nagy részét hajléktalanok és kukázók hagyják a területen. Volt olyan 2-3 négyzetméteres terület, ahonnan 15-20 nagy zsák szemetet szedtek fel a diákok. Szintén rengeteg szemét kerül ide úgy, hogy a Kálvária-domb feletti városrészben kukázó emberek a múzeumhoz vezető lépcsőn lefelé eldobálják, amit a kukákból kiszedtek. – De nemcsak a hajléktalanok és a kukázók szemetelnek a domboldalon, a Kálvária-templom köré esténként fiatalok járnak italozni és drogozni – hangsúlyozta a Tanárképző Intézet munkatársa. 
 
A probléma megoldási lehetőségeiről a szervező Tanárképző Intézeti munkatársa úgy vélekedett: „Ez egy nagyon nehéz és összetett kérdés. Egyrészt nagyon fontos lenne a gyerekek, fiatalok szemléletformálása, környezettudatosabb életvitelre nevelése. Másrészt az itt felhalmozódó szemét mennyiségét valószínűleg mérsékelni lehetne azzal, ha a városőrség és a rendőrség rendszeresen ellenőrizné a területet.”
 
Karlowits-Juhász Orchidea hozzátette: az elhagyott hulladék elleni harc folytatódik. A Csatárlánc és a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete újabb szemétszedési akciókat tervez az AVE Magyarország Kft-vel és a miskolci középiskolákkal együttműködve.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr102801497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása