Névadó - Hajós Alfréd

 2012.06.03. 14:21

Az Avas városrészen a Klapka György utcától a Ruzsinszőlő felé nyíló, s abba hurokszerűen visszatérő utca. Az elnevezés egyidős a harmadik építési ütem befejezésével, vagyis 1985 után kapta nevét.

A névadó Budapesten született, s szerzett építészmérnöki diplomát. 1907-ban nyitott önálló irodát, tervei többféle építészeti stílust képviseltek. Budapesten, Pozsonyban, Szegeden, Debrecenben is tervezett, de legtöbb terve Miskolcon valósult meg. (Népkerti sporttelep, Vigadó, Weidlich-palota, Lichtenstein-palota, Hitelintézet épülete.)

Kiemelkedő sporttevékenysége is. 1896-ban Athénban két olimpiai aranyérmet nyert, de atletizált, tornázott, s labdarúgásban kétszer volt tagja bajnokcsapatnak (Budapesti Torna Club). Tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak. (1878–1955 között élt, Guttmann Arnold volt az eredeti neve. Síremléke a Kozma utcai temetőben található. A Nemzeti Sportuszoda viseli nevét. Visszaemlékezéseit 1956-ban jelentették meg Budapesten.)

(minap.hu)

Címkék: kultúra minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr134562778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása