Négy gyanúsítottal szemben zárta le vádemelési javaslattal a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a miskolci avasi lakótelepen 2009. augusztus 15-én történt, három ember halálával végződött tűzeset miatt indult nyomozását – értesült lapunk.

Úgy tudjuk, hogy egy korábbi gyanúsítottal szemben a rendőrség a nyomozás megszüntetésére tett indítványt az Egri Városi Ügyészségen. A Heves Megyei Főügyészség szóvivője, Konkoly-Thege László lapunknak elmondta, a rendőrség vádjavaslata valóban megérkezett az ügyészségre, de vádemelésről még nem döntöttek. Hozzátette: várhatóan ez egy-két héten belül megtörténik.

Úgy tudjuk, a rendőrség a négy magánembert kettőnél több személy halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítja. Egyikük, a tűz okozója a helyi MSZP-s önkormányzati képviselő, Bartha György anyósa, N. Béláné, a többiek pedig a homlokzati hőszigetelés szakmai ajánlásait megfogalmazó és a szigetelőanyagot forgalmazó, előállító és beépítő cég képviselői. Úgy tűnik, igaza lett a sértettek jogi képviselőjének, Török Zsoltnak, aki azt rótta a büntetőeljárást folytató rendőrség szemére, hogy nem vizsgálta a – szakértői vélemények szerint – hibát hibára halmozó tűzoltók felelősségét. Igaz, a rendőrség már az eljárás kezdetén egyértelművé tette, hogy a gyanúsítás a tűz keletkezésével áll összefüggésben, tehát nem érinti az oltás sokat vitatott szakmai kérdéseit, illetve azt a fegyelmi eljárást sem, amely tavaly januárban indult a miskolci tűzoltóságon az elsőfokú tűzvizsgálat hiányosságai miatt. Ennek okáról azonban mindmáig hallgat a hatóság. Ahogy az is érthetetlen, hogy a hevesi rendőrség miért nem tájékoztatta a közvéleményt a súlyos, igaz, sokat vitatott nyomozás eredményeiről. Hiszen lapunk január közepén már érdeklődött a nyomozás állásáról, s akkor azt a választ kaptuk, január végén „tájékoztatni fogjuk a lakosságot.” Mint megírtuk, 2009. augusztus 15-én egy miskolci panelház hatodik emeletén keletkezett tűz, és a továbbterjedő lángokban egy szinttel feljebb egy anya és két gyereke halt meg.

(Magyar Hírlap)

Címkék: magyar hírlap rendőrség baleset képviselő közbiztonság lakástűz

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr634227457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása