Kódex az Avas rendezéséért

 2011.09.27. 19:18

Mint arról már beszámoltunk, az önkormányzat nemrégiben szakértői munkacsoport létrehozásáról döntött az Avas talajviszonyainak felmérésére, a megoldási tervek kidolgozására, hogy elkerülhetőek legyenek az újabb katasztrófák, biztonságosak legyenek a tervezett beruházások. A fejleményekről Pfliegler Péter alpolgármestert kérdeztük.

avaspflig5.jpg

– Elkezdte már a munkacsoport a tevékenységét?
– Igen. Az önkormányzati szakértők, a pincetulajdonosok, egy beruházó cég és két egyetemi kutatócsoport részvételével olyan operatív munkaközösséget sikerült létrehozni, amelynek tagjai önkéntesen – és öntevékenyen is – saját ügyüknek tekintik az Avas-Észak mielőbbi, megnyugtató rendbetételét. Az önkormányzat nevében köszönöm eddig nyújtott, önzetlen segítségüket, bízunk benne, hogy a munkacsoport tevékenysége valóban hozzá fog járulni a helyzet rendezéséhez. Ahhoz, hogy az Avas földtani szempontból is biztonságosabbá váljon, és az oda tervezett fejlesztések hosszú távon is a város polgárait szolgálják.

– Hol tart jelenleg a felmérés, kutatás?
– Az önkormányzat rendelkezésre bocsátotta a birtokában lévő tervdokumentációkat, amelyek segíthetnek a munkacsoportnak az eligazodásban: milyen elgondolások és tervek születtek korábban az Avas-Észak pincesor úthálózatát, közműrendszerét és kármegelőzését érintően. A pincekataszteri nyilvántartások ugyancsak képet adnak róla, milyen szinten ismert jelenleg az avasi pincerendszer. A különböző időszakokból származó nyilvántartások egységesítése és szakmai ellenőrzése folyamatban van. Ugyancsak az önkormányzat irányításával, kidolgozás alatt áll egy olyan viselkedési kódex, amely rögzíti mindazokat az írott és íratlan szabályokat, jogokat, kötelezettségeket, amelyek a jövőben alapjául szolgálhatnak a rend helyreállításának, megőrzésének a területen. Kitér a köztisztaság, a szeméttárolás-szállítás, a teher- és személygépjármű forgalom, stb. kérdéseire is, a szükséges és lehetséges forgalomkorlátozásokra, valamint azokra a helybeliek által szervezendő akciókra, amelyek a fenti célokat szolgálják. Jelenleg is életbe léptek már olyan forgalomkorlátozások, amelyek átmeneti megoldást kínálnak, a legveszélyeztetettebb útszakaszokon.

– Mennyiben működnek közre a pincetulajdonosok?
– Egy öntevékeny mag segítségével, Dobos Tibor vezetésével szervezik a kapcsolatfelvételt a tulajdonosokkal, pincehasználókkal, hogy tevőlegesen is részt vehessenek a fenti viselkedési kódex kidolgozásában. Emellett segítenek az ingatlanok állapotának felmérésében, fotódokumentációjának összeállításában, valamint az építményekre és a pincékre vonatkozó legfontosabb adatok összegyűjtésében. Mindez már folyamatban van: felülről lefelé haladva, a felső utcasor ingatlanjainak dokumentálása nagyrészt megtörtént, jelenleg a hiánypótlás és az adat-kiegészítés zajlik.

– Egy közreműködő egyetemi csoport már évek óta kutatja az Avas-Észak viszonyait…
– Részükről igen komoly segítséget jelent, hogy munkacsoport rendelkezésére bocsátották eddigi vizsgálati anyagaik részben publikált, részben kéziratos formájú eredményeit: a földtani felépítésre, a rétegsor stabilitására, veszélyforrásaira, mechanikai és hidrogeológiai adottságaira, valamint káreseteire vonatkozóan. A Geokomplex Kft.-vel közösen megtervezték azt a magfúrást, amely a cég felajánlásaként, előreláthatólag a hét közepén kezdődik, a Bortanya melletti útszakaszon, a domb lábazati részének feltárása, megismerése céljából. A Kozák Miklós vezette kutatócsoport fő vonásaiban kidolgozta az általa szükségesnek ítélt felmérések, és az erre épülő munkafázisok sorát – meghatározva ezek prioritási sorrendjét is. Konkrét terveket készítettek a veszélyeztetett útszakaszok vizsgálatára, legkritikusabb szakaszokon.

– Mit emelne még ki az eddigi eredmények közül?
– A fentieken túl, készülőben van egy új, topográfiai térkép is a saját geodéziai bemérések, valamint terv-dokumentációk adatai alapján. A helyszíni korrekció még várat magára, de október első heteire elkészül. Ez a térkép képezi majd az alapját mindazoknak a szerkesztett és származtatott, építésbiztonsági, vízrendezési, morfogenetikai, mérnökgeológiai, stb. térképeknek, amelyek birtokában lehetséges lesz a szakszerű és indokolt továbblépés a komplex rekonstrukció terén.
Elkészült az avasi rétegsort teljes vastagságában érintő kutatófúrások helyének meghatározása is, jelenleg a műszaki terv kidolgozása folyik. Mindezek birtokában már sokkal megalapozottabban lehet majd haladni a következő munkafázisok felé, hogy elkerülhetőek legyenek azok a szükségtelen beruházások, amelyek nem szüntetik meg a káresetek okait.

– Látható, hogy az ésszerű munkamegosztás érdekében több részre osztottuk az első periódusban megoldandó feladatokat. Ezekben máris sikerült jelentős előrelépést felmutatni – összegezte Pfliegler Péter. – Várhatóan a 2012-es év első negyedévére kirajzolódik az a komplex, rekonstrukciós munkasor is, amelynek első, jelentősebb fázisait megfelelő előkészítés után, még ugyanebben az évben meg lehet valósítani – zárta nyilatkozatát az alpolgármester.

(minap.hu)

Kapcsolódó:
Munkacsoport dolgozik Miskolcon, az Avas hegyoldalának rendbetételén

Címkék: video karbantartás pincesor földcsuszamlás

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr533260865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása