Elfeledett szobrokat és alkotásokat gyakran rejtenek a bozótok, rendezetlenebb terek, ilyenek számított az az alkotás is, ami a Szentgyörgy utcán, az avasi posta melletti parkban állt. Kevesen emlékeznek már rá, hogy mikor került oda. Most építkeznek ott, a szobor már biztosan nem kerül vissza a helyére.

avas_jel2.jpg

A városban sétálva több helyen is találkozhatunk olyan régi alkotásokkal, melynek eredetére, történetére vagy esetleg mondanivalójára már csak kevesen emlékeznek, de megszoktuk azokat, hozzátartoznak a hétköznapjainkhoz. Az emberek elmennek mellette, ha munkába vagy iskolába igyekeznek, megnézegetik, ha várakoznak valakire – de igazán csak a hiányuk tűnik fel...

A Szentgyörgy utcán Paizs László műanyag plasztikája volt látható, amit sokan csak „csőszoborként” emlegettek. Az alkotás 1987-ben került a köztérre, de már 1989-ben restaurálták, majd 2006 elején a polgármesteri hivatal felkérésére a Képző- és Iparművészeti Lektorátus tartott helyszíni szemlét, és felmérték az állapotát. A szakértők megállapították, hogy a 800 centiméter magas plasztika alapvető szerkezeti károsodásokat szenvedett, több helyen kilyukadt, felületének 70 százaléka sérült, a restaurálás pedig nem javasolt, hiszen helyreállítása nagyobb feladatot jelent, mint az újraalkotás. A szerzői jogról szóló törvény értelmében a mű további sorsáról a szerzőnek kellett nyilatkoznia. Az alkotó akkor tiltakozott művének megsemmisítése ellen, így az megmaradt az avasiaknak. Pár hónappal később, 2006 novemberében az alkotást az akkori önkormányzati képviselő megbízása alapján „felújították”. A szobor felületét kijavították és sárgára lefestették. Az alkotó tűrhetetlennek minősítette ezt, és kérte az eredeti állapot helyreállítását, illetve, ha ez nem lehetséges, úgy szerzői jogainak megsértéséért kártérítés fizetését. Az önkormányzat elismerte hibáját, és 3 millió forint kártérítést fizetett Paizs Lászlónak, aki ezzel az őt ért károkat kompenzáltnak tekintette és hozzájárult a köztéri alkotás elbontásához, ha azt városrendezési szempontok szükségessé teszik.

A közgyűlés 2008-ban döntött arról, hogy a Szentgyörgy utcán Egészségügyi Ellátó Centrumot építenek. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kivitelezés 2010 júniusában megkezdődött, a műalkotás azonban zavarta a munkát, így azt elbontották. Paizs László 2009-ben elhunyt, így a műalkotás elbontásáról özvegyét tájékoztatták.
Az alkotás a szállítás során tovább sérült, így olyan állapotba került, amit már nem lehet restaurálni. Egy szakasz lezárult így az Avas életében, és egy új elkezdődik nemsokára, hiszen az egészségház körül, egy új parkban sétálhatnak majd a helyiek, akik elmesélhetik majd fiaiknak, unokáiknak, hogy itt valamikor egy egészen egyedi alkotás állt évekig.

(minap.hu)

Keressünk már Szentgyörgy "utcát" a térképen:


Nagyobb térképre váltás

Címkék: építkezés minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr53137901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása