Városőrség: ennyi volt...!

 2011.07.01. 09:11

Június 30-án utoljára járőröztek az avasi városrészben a városőrök, július 1-el ugyanis az önkormányzat és a szervezetet működtető Safety Sector Vagyonvédelmi Kft. megbízási szerződése közös megegyezéssel megszűnik. A közbiztonság fenntartásával azonban nem lesz gond, a helyüket ugyanis polgárőrök és közterület-felügyelők veszik át.

varosorseg_110630_ja_19.jpg

A városőrséget 2008-ban indította el az előző városvezetés, először csak az Avason, majd később kiterjesztették a város más pontjaira is a működésüket. A mintegy 50 vagyonőrt foglalkoztató cég éves díja 130 millió forint volt, de emellett a város még egyéb eszközökbe is invesztált. Ilyen volt például a három közbiztonsági pontként működő konténer, melyből egy használt 1 millió 193 ezer, két új pedig összesen 2 millió 940 ezer forintba került. Ezeket július 1-től a közterület-felügyelet, a rendőrség és a polgárőrség használja majd. A járőrkocsik eddig is az MVK Zrt. tulajdonában voltak, a diszpécserszolgálatnak otthont adó lakás a MIK Zrt. tulajdona, melyet új bérlőknek ad ki.

Arról, hogy mennyire volt hasznos a városőrség működése megoszlanak a lakosság körében a vélemények. Intézkedési jogkörrel ugyanis nem rendelkeztek, vagyis, ha rendbontást tapasztaltak, semmivel sem volt több joguk intézkedni, mint az állampolgároknak. Az intézkedéssel meg kellett várniuk a rendőrséget, vagy a közterület felügyelőket. Vannak, akik szerint azonban a jelenlétüknek köszönhetően kevesebb volt a rendbontás.

varosorseg_110630_ja_6.jpgMint Dobos Tímeától, a városháza szóvivőjétől megtudtuk, a városőrség megszűnése után Miskolcon több lesz a közterület-felügyelő, akik közös járőrözéseket végeznek majd a rendőrökkel és polgárőrökkel. A terv ugyanis az, hogy a polgárőrökkel a város megújítja az együttműködést: vagyis nem nőhet a bűncselekmények száma az Avason. A közterület-felügyelet és a hatósági osztály eddig is kiemelt figyelmet szentelt az Avasnak, folyamatosak a hatósági ellenőrzések, ami érezteti a hatását. A közterület-felügyelők és a hatósági osztály munkatársai ugyanis a lakásokba is bemehetnek, ha rendbontást tapasztalnak, illetve az elindított akció-sorozatban ellenőrzik a lakásokban tartózkodók jogszerűségét, az önkormányzati rendeletek betartását. Ha valaki jogsértést tapasztal, vagy segítségre szorul, a közterület felügyelőktől kérhet segítséget a 06-80/460-046-os, ingyenesen hívható telefonszámon.

A rendőrséggel való együttműködés is eredményhez vezet, Lyukóban például november óta állandó rendőri jelenlét van, aminek köszönhetően javult a közbiztonság helyzete.

(minap.hu)

Címkék: közösség rendőrség szomszédok közbiztonság varosorseg minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr853029285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása