Megszűnik július 1-vel a városőrség, amely 2008. novemberétől főképp az Avas rendjét vigyázta.

Ez tulajdonképpen egy civil biztonsági cég volt, amelyre a vagyonvédelmi törvény vonatkozott. A városőrség semmilyen intézkedési jogkörrel nem rendelkezett. Vagyis, ha rendbontást tapasztaltak, semmivel sem volt több joguk intézkedni, mint az állampolgároknak – ez volt az egyik ok, amiért a város és a városőrséget működtető Safety Sector Kft. között június 30-val – igaz, közös megegyezéssel – megszűnik a szerződés. A másik ok pedig, hogy a városőrök munkája sokba került az önkormányzatnak: éves szinten, mintegy 130 millió forintjába. Megalakulása, azaz 2008. novemberétől pedig 316 milliót fizetett ki a város a városőrségnek. Mindezt Dobos Tímea városházi szóvivő mondta el.
 

Polgárőrökkel együtt

Mi lesz ezután, a rendfenntartásban nem hiányoznak majd a városőrök? A városőrség megszűnése után Miskolcon több lesz a közterület-felügyelő, akik közösen járőröznek majd a rendőrökkel és polgárőrökkel – válaszolta Dobos Tímea. A terv ugyanis az, hogy a polgárőrökkel a város megújítja az együttműködést – hangsúlyozta. Vagyis nem nőhet a bűncselekmények száma az Avason – jelentette ki. „A közterület-felügyelet és a hatósági osztály eddig is kiemelt figyelmet szentelt az Avasnak. Folyamatosak a hatósági ellenőrzések, ami érezteti is hatását. A közterület-felügyelők és a hatósági osztály munkatársai ugyanis a lakásokba is bemehetnek, ha rendbontást tapasztalnak” – magyarázta.

A városőrségnél jelenleg 50 városőr dolgozik, ők a Safety Sector Vagyonvédelmi Kft. alkalmazásában állnak. Velük mi lesz? Mivel nem az önkormányzat dolgozói, erre a kérdésre az önkormányzat nem tud válaszolni – mondta.

Szakonyi Péter, a Safety Sector Kft. vezetője szerint azonban az eltelt két és fél év alatt, a Miskolci Városőrség az Avas szerves részévé vált, a napi élet nélkülözhetetlen eleme lett. A lakosság minden, a környezetében keletkező problémát jelzett, legyen az csőtörés, síkos járda, vagy magatehetetlen ember – sorolta. „Elvárták, hogy a város nevében segítsünk, problémáikat tolmácsoljuk az illetékesek felé. Ezt a feladatot a Miskolci Városőrség maradéktalanul elvégezte. A városőrök büszkék arra, amit Miskolcért tettek, s cégünk örömmel volt részese ennek a feladatnak” – hangsúlyozta.

Munkaidőn kívül is segítettek, ha kellett

A Miskolci Városőrség létrehozását az Avason élők kérték a kialakult közbiztonsági helyzet miatt – mondta Szakonyi Péter. Aki arról is szólt, hogy a jogi lehetőségekből adódóan fő tevékenységük a megelőzés volt. Munkájuk közül kiemelte az oktatási intézmények környékén végzett ellenőrzéseket, elsősorban a tanítási időszak kezdetekor és végén. Különös figyelemmel arra, hogy a diákok a KRESZ szabályait betartsák, valamint a járőr jelenlétével biztosíthatóvá vált, hogy a kábítószer értékesítők, pedofil hajlamúak távol maradjanak ezen intézményektől – magyarázta.  

A Városőrök folyamatosan ellenőrizték a lépcsőházak pincéit és tetőtereit, természetesen ott ahol erre lehetőség volt – mondta. „A fő feladat az ott lakók nyugalmának biztosítása, a korábban a lépcsőházakban előforduló atrocitások megszüntetése. A lépcsőházak nagy többségében a bejárati ajtók nem zárhatóak. A rendszeres ellenőrzéssel szinte teljesen megszűnt a lépcsőházakra jellemző kifosztás, drogozás, hajléktalanok ott tartózkodása” – tudtuk meg.

A „KÉK” számon, illetve személyesen is bizalommal fordultak a városőrséghez, munkájuk során több, mint 5400 hívást kaptak – mondta. Mi tudtak tenni? „A bejelentett helyszínen a városőr megjelent, figyelmeztette a szabálysértőket, segített a problémák elhárításában. Szükség esetén a diszpécser értesítette az illetékes hatóságot, illetve a szervezetet tájékoztatta, kérve az általa szükségesnek látott intézkedés megtételét“ – mondta.

Szakonyi Péter külön hangsúlyozta azt: „Rendkívüli eseményekkor is kiemelkedő munkát végeztek a városőrök. Ez volt tapasztalható az avasi paneltűznél vagy a heteken át tartó árvízi védekezésnél is. Fontos megemlíteni, hogy ezen eseteknél nem csak a kötelező vagy elvárható feladatokat látták el a kollégák, hanem szabadidejükben és sokszor saját anyagi lehetőségeik szerint segítséget nyújtottak a rászorulóknak.”

Szakonyi Pétert arról is kérdeztük, miért egyeztek bele a szerződésbontásba? Szívesen folytattuk volna tevékenységünket, de erre nincs mód – válaszolta. A miértre azonban nem adott választ, mint fogalmazott: az önkormányzattal kötött megállapodás része, hogy az okokat nem fedhetik fel.


(boon.hu)

Kapcsolódó:
Városőrség: ennyi volt...!

Városőrtelenül az Avas

Címkék: video varosorseg

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr143029234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása