Avasi lakásokat adtak-vettek. Hamis eladási ár, hamis igazolások. Szocpolcsalás.

Befejeződött a nyomozás a miskolci lakáshitel- és otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatos csalási ügyben: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának megállapítása szerint a 330 gyanúsított csaknem egymilliárdos kárt okozott a bűncselekménnyel – közölték a nyírségi főkapitányság szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatóján a nyomozók.

Tóth István alezredes elmondta: az érintettek egy ügyvédnő és két társa, valamint egy pénzintézeti dolgozó közreműködésével a miskolci Avasi lakónegyed 142 lakását értékesítették, meghamisítva az eladási árat, illetve hamis igazolásokkal államilag támogatott hitelhez és gyermekek után járó szociálpolitikai támogatáshoz jutva.

A gazdaságvédelmi osztály vezetőjének tájékoztatása szerint egy miskolci ügyvédnő készítette az adásvételi szerződéseket, két ugyancsak miskolci lakos pedig a lakáseladók és vevők felhajtásában vett részt. Az egyik felhajtó ellen jelenleg is nemzetközi körözés van érvényben. Az adásvételi szerződésekben a valósnál jóval magasabb árat tüntettek fel, ami a vevők úgynevezett önerejét biztosította az általában 4-8 millió forint közötti hitelfelvételhez, így gyakorlatilag a vásárlók egyetlen fillér nélkül jutottak lakáshoz.

Az ingatlanok valós vételára és a szerződésben rögzített ár közötti különbözet további részén pedig az ügyvédnő és két társa osztozott. Esetenként ez akár 4-5 millió forintot is jelentett. A kapott összegből a felhajtók alkalmanként 30 ezer forintot fizettek a soron kívüli hitelelbírálásért az egyik pénzintézet csoportvezetőjének. Emellett a két közreműködő hamis munkáltatói igazolásokat is beszerzett a kölcsönkérelmekhez. A csalással felvett hitelek összege meghaladta a 810 millió forintot, továbbá az érintett vevők jogtalanul jutottak több mint 168 millió forint szociálpolitikai támogatáshoz is. Az alezredes megjegyezte: a hitelfelvevők valós munkahely nélkül persze törleszteni nem tudtak, így valamennyi kölcsön "bedőlt".

Az ügy 330 szereplőjét különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalással, a pénzintézeti dolgozót pedig önálló intézkedésre jogosultként üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják. A nyomozati iratokat, amelyek csaknem 43 ezer oldalt tesznek ki, hétfőn vádemelési javaslattal adja át a rendőrség a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnek. A nyomozás lefolytatására – mint az a sajtótájékoztatón elhangzott – az ORFK jelölte ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot, miután a borsodi társszervezet elfogultságot jelentett be az ügyben. A csalássorozatnak – emelte ki Tóth János alezredes – további gyanúsítottjai is vannak, mivel az ügy egyik kapcsolódó részében Miskolcon is eljárás folyik.

(eszakhirnok.hu)

Címkék: rendőrség fészekrakó eszakhirnok

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr953019358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása