"A minap a legtöbb környékbelivel együtt megdöbbenve láttam, hogy az épülő avasi egészségházzal szemben lévő parkot elkezdték feltúrni és állítólag parkolót építenek a helyén. Ennek következtében a bokrok nagy részét már eldózerolták és két fát kivágtak, valamint hallott információk szerint még két nagy sokéves fának szánják ugyanezt a sorsot." - írja levelében Olvasónk.

Kérdéseim a következők:

1. Ha tényleg parkoló lesz, azt miért nem lehet úgy megépíteni, hogy a fákat megkíméljük? (Sok országban jártam és sok jó példát láttam erre, amikor is környezetkímélően alakították ki a terveket.),

2. Miért kell még tovább csökkenteni az Avason az egyébként is nagyon kevés zöldterületet és szép, életerős árnyat adó fákat kivágni, amik még egy parkoló esetében is jól jönnének a tűző napon álló autóknak és nincsenek is útban?

3. Utána tudnak-e járni, hogy voltaképpen mi folyik az említett helyen és kik a felelősök ezért?” – teszi fel kérdéseit Olvasónk.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Dobos Tímeát, Miskolc város szóvivőjét, aki a következőket válaszolta Olvasónk felvetésire:

“Mint arról már többször beszámoltunk: a Szentgyörgy utcán egészségház épül. Arról is beszámoltunk már többször, hogy az ott élőknek a park miatt sem kell aggódniuk, hiszen az egészségház környékét parkosítják.” – nyilatkozta Dobos Tímea szóvivő. “A parkolót pedig egy elhanyagolt, gazos területen alakítják ki. A parkoló elkészülte után itt is parkosítják a területet. Vagyis nem marad fa nélkül az a terület sem.Sőt, a most elhanyagolt terület rendezett lesz.”

Környezetbarát megoldásokkal épül

Miskolc város szóvivője hozzátette: az alapellátás minőségének javítását biztosítja az avasi lakótelepen felépülő egészségügyi centrum.

“Az avasi lakótelepen jelenleg ugyanis egy több, mint 20 éve épült épületben működik a 6 felnőtt és 3 gyermek háziorvosi körzet.” – mondta . “Ők látják el a több, mint tízezer avasi lakost. A város vezetés célja, hogy az ellátás minél közelebb kerüljön a lakossághoz. Az avasi posta mellé épülő egészségházba költöznek a Szentgyörgy utcai háziorvosi rendelők, de ezen kívül még hat szakorvosi rendelés is lesz. Ezek a szemészet, nőgyógyászat, érsebészet, neurológia, reumatológia, urológia. Az új épület környezetbarát megoldásokkal épül fel, a gyerekek számára pedig egy barátságos életteret alakítanak ki, hogy ne félelemmel menjenek be az orvoshoz. A betegek 8 órától este 7-ig folyamatosan találnak háziorvost, és ha a saját háziorvosa nem is rendel éppen, akkor sem kell ellátás nélkül elmennie, mert a másik, ott lévő orvos megvizsgálja, hiszen a betegadatokhoz minden orvos hozzáfér majd a rendelőben. Az ott élőknek a park miatt sem kell aggódniuk, hiszen a meglévő fák nagy része a parkban marad és a kivitelezés befejezése után, újabbakat ültet a város. Az ott lakók parkolására is gondoltunk. A szükséges parkolókat a szemközti, most még elhanyagolt területen alakítják ki. Az egészségház elkészülése után parkosítani fogják az épület környezetét, és a fák is visszakerülnek az avasi városközpontba. A most rendezetlen terület ezzel rendezetté válik. A támogatási szerződés szerint a beruházás csaknem 307 millió forint. Ebből 80 százalék pályázati forrásból biztosított, 20 százalék önrész. Az építkezés és a parkosítás nyár végére befejeződik.”

(boon.hu)

Címkék: építkezés kornyezetvedelem boon

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr512971170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása