Több, mint másfél esztendeje már beszámoltunk a Miskolci Kálvária pusztulásáról az Avas oldalában. "Természetesen" a helyzet nem nagyon változott.

http://www.boon.hu/kepek/2240874/2240948.jpgLassan 150 éve lesz, hogy Miskolcon, az Avas oldalában felszentelték a Kálvária kápolnát, amivel párhuzamosan készültek el a stációik is. Nem meglepő módon a kálvária körzete hamar a miskolciak kedvelt pihenőhelyévé vált, ezért a szemközti "laposon" kialakították a Népkertet, és a két pihenő területet összekapcsolták.

A források szerint az 1950-es évek elején a domb aljába építették az akkori állampárt szocreál székházát, ami ma már a Herman Ottó Múzeum képtárának ad helyet. Az építkezés során megsemmisült a kerítés, elbontottak egy stációt, és megszűnt a természetes kapcsolat a Népkerttel. 1960. áprilisában még felavattak egy szovjet emlékművet, amely ma is a helyén áll a környezetében fekvő szovjet katonák sírjával egyetemben.

Azonban mind a kálvária stációi, mind az egykori Vöröshadsereg katonáinak sírja árva, és pusztul. Egyszóval a 2009-es helyzethez képest mondhatni semmi sem változott.

(boon.hu) - további fényképek itt.

 

Címkék: kálvária boon

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr42801512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása