Mint arról már hírt adtunk, az országgyűlés szerdán két és fél hónappal meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot. Ez azonban nem minden adósra vonatkozik: azokat, akik nem fizetik lakáshiteleik törlesztőrészleteit, és emellett az egyéb tartozásuk - például a ki nem egyenlített közös költség - tőkerésze meghaladja a 150 ezer forintot, április 15-e után kilakoltathatják.

fezsekraz.jpg

Ismert, Miskolcon egyre égetőbb az úgynevezett "fészekrakós" probléma. Az Avas II-es ütemébe - sok esetben az állami támogatás törvénytelen felhasználásával - néhány évvel ezelőtt tömegesen költöztek be olyan családok, akik azóta sem tudtak beilleszkedni a városrész lakóközösségébe. A régebbi lakók érthetően alig várják, hogy végre megszabaduljanak a nem egyszer testi épségüket is fenyegető, rossz szomszédságtól, a kilakoltatási eljárások több esetben el is indultak, az önkormányzat lehetőségeit azonban behatárolta a moratórium, amelyet most meghosszabbítottak.

Ez azonban egyáltalán nem minden adósra érvényes.  – Akik a lakáshitelüket nem törlesztik, és mellette még 150 ezer forint egyéb tartozást halmoznak fel, például közös költséget, azokra nem vonatkozik a moratórium – mondta el Dobos Tímea városházi szóvivő. Ez azért nagyon fontos, mert a nemfizetők helyett más lakók viselik a terheket, és azokat is védeni kell. Nem vonatkozik a meghosszabbított kilakoltatási tilalom azokra sem, akik lakásukra szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, majd a kölcsönt fogyasztási célra költötték - például autóvásárlásra, nyaralásra vagy a vállalkozásuk finanszírozására.
Az önkormányzat, folytatja a megkezdett munkát, a hatósági osztály továbbra is rendszeresen ellenőrzi a „fészekrakókat”. Dobos Tímea szerint az is előrelépés, hogy a visszatérő ellenőrzések hatására több érintett lakásból már önként kiköltöztek. A „fészekrakók” ügyével megbízott munkacsoport folyamatosan dolgozik a problémák megoldásán.

(minap.hu)

Kapcsolódó:
Lex Avas. Ha nem fizetsz, mehetsz

Címkék: fészekrakó minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr62756899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása