lefele_a_hegyrol_02.jpg

Számos színdarabnak adott már otthont az Avasi Gimnázium színházterme. November 16.-án, kedden 19 órától Arthur Miller: Lefelé a hegyről című művét láthatja a közönség. Az egyik főszereplővel, a Theo Felt-et alakító Tímár Éva színésznővel beszélgettünk. 

miller.jpgArthur Miller a 20. század egyik legnagyobb amerikai drámaírója és esszéistája. Számos rádiójátékot, filmdarabot, esszét írt, azonban színpadi munkái, mint például „Az ügynök halála”; a „Salemi boszorkányok” tették ismertté. Millert manapság világszerte úgy tekintik mint a 20. század legjobb színdarabíróinak egyikét. Sok művében a deviáció kényszerpályáit kutatja, mely a színházi világ analógiájára kivetítve fontos szerepet játszik a valós életben, napjainkban is tanulságos lehet elolvasni egy-egy könyvét, vagy megnézni valamelyik színdarabját.
 
1991-ben született a Lefelé a hegyről című színdarab, ekkor a nyolcvanas éveibe lépő Millert a korai családdrámák után már inkább az öregedés és a hosszútávú kapcsolatok problémája foglalkoztatja, miután Marilyn Monroe-val szövődött hivatalos kapcsolata négy év után zátonyra futott. Arthur Miller fantasztikus frissességét, gondolkodásbeli „update-ségét” naprakészségét bizonyítja, hogy a modern kor emberének nárcizmusát fedezi fel sajátosan a színpad számára.
 
A darab röviden:
Lyman Felt sikeres és gazdag figura a főszereplő, aki téli éjszakán nekivág egy veszélyes hegyi útnak és baleset éri. Ezt követően egy kórházban kómából ébred. Élete már nincs közvetlen veszélyben, de másfajta veszélyek leselkednek rá. A kórházban megjelenik Theo, a felesége. Rémülete határtalan, felnôtt lánya is vele aggódik. Aztán váratlanul egy másik nő is megjelenik... Arthur Millert ebben a tragikomédiában az emberi kapcsolatok termé- szete, az igazság és a hazugság bonyolult kémiája érdekli. Azt kutatja: mitől olyan törékeny a boldogság? Szerencsésen és tudatosan túlárnyalt, talán karikírozott a két feleség egyénisége. Tímár Éve Theo Felt-je a kicsit bigott, de kifelé kacsintgató, száraz lelkészlány, akinek mindenre van egy hasonlata, aki kimért, akit csak a leszélsőségesebb helyzetek tudnak látható érzelmi reakcióra késztetni. 

lefele_a_hegyrol_01.jpg
 
A Budapesti Kamaraszínház vendégjátéka a Lefelé a hegyről, melyet közel 200-szor játszottak országszerte az elmúlt 9 évben. Tímár Éva színésznő - aki Lyman Felt első feleségét, Theo Felt-et alakítja – a ’80-as években több évig a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja volt így szívesen jön Miskolcra. A művésznő eképpen vélekedik a színműről: „Valójában a Lefelé a hegyről Miller kevésbé ismert munkái közé sorolandó, viszont mégis nagyszerű darab, sok mondanivalóval, csattanókkal, poénokkal. Ugyanakkor vannak drámai pillanatok is, emiatt életszerű az egész, hiszen a vidám, boldog pillanatokat könnyen követhetik bonyodalmak, problémák, olykor tragédiák is. Az általam játszott Theodore voltaképpen a puritanizmus fojtottságának képviselője, a mindig robbanásra készség látszatában élő, de igazából soha nem robbanó nő, aki éppen olyan megmagyarázhatatlanul vonzó tud lenni, mint ellentettje. Az emberi kapcsolatok összetettsége, kiszámíthatatlansága is tükröződik a darabban, de szerző a siker, boldogság múlandóságára is rávilágít. A néző önkéntelenül is elgondolkodik azokon az örök emberi kérdéseken, amelyek mindannyiunkban felvetődik: vajon mi vagy ki az, ami fontos számunkra, mi tesz bennünket boldoggá, elégedetté, mi az élet valódi értelme?”

(minap.hu)

Címkék: kultúra rendezvény minap avasi gimnázium

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr782446362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása