Mi lesz/lehet majd az Avason?

 2010.08.19. 19:27

Most már biztos, hogy Miskolcon, a történelmi Avas meg fog szépülni. A napvilágot látott terv szerint ultramodern, neogagyi ufó-leszállópálya állna a történelmi városrészben , ahol Vuk lenne a főszereplő. Ráadásul egy sikló is felvezetne a rókához.avas1

Már három éve arról lehetett hallani, hogy Miskolcon fel kell újítani, rendbe kell tenni a történelmi Avast. Káli Sándor miskolci polgármester azt mondta, hogy itt – a korábbi funkciójához hasonlóan – egy kulturált szórakoztatónegyedet kell kialakítani. A történelmi Avas két részének, a Kisavasnak és a Nagyavasnak az avasi református templom képezi a határát, illetve a műemlék jellegű avasi temető. Az Avas Miskolc Gellérthegye

– fogalmazta meg Golda János főépítész-, ahol a templom jobb oldalán elterülő Nagyavason klasszikus borházak működnek szép számmal, de nyolc-tíz olyan borház áll, amelyben rendszeresen laknak illegális lakáshasználók. avas3A használatban lévő borházak általában megerősítve, már-már erődítménnyé alakítva ugyan, de jó állapotban vannak, a magukra hagyott épületek viszont a fokozatos leromlás jeleit mutatják. A templomtól balra fekvő Kisavasról pedig azt kell tudni, hogy az a nyolcvanas évekre a fiatalok közkedvelt szórakozó-központjává vált. Mivel idén, a március 4-i közgyűlés ennek a városrésznek a rehabilitációjára is rábólintott, így onnantól tudjuk, hogy az évek óta beharangozott elképzelések valósággá válhatnak: a tervek szerint megújul az Avas kilátó, az Avas tetőn pedig egy természetközeli kulturális-szabadidőpark jön majd létre.

miskolcA Hefelle Karolina, Nagy Árpád, Nemes Zoltán tervezők a kilátó környékére készült Szabadidő-park tervét már bemutatták: a terveik egyértelműen azt tükrözik, hogy a körbekerített telekre felvezető út mellett a leglényegesebb elem még az a fogadóépület, amely egy földbe süllyesztett, kör alaprajzú objektum lenne. A tervezőhármas által prezentált tervek szerint tehát ők a történelmi Avasra egy hipermodern, ufó-leszállópályára emlékeztető valamit álmodtak meg, amelyben központi helyet kap majd Vuk.

Dargay Attila és Fekete István Vukja

Az épület ugyanis az ő megítélésük szerint nagyon sok összetett funkciót hivatott kiszolgálni: a fogadóépületben foglalkoztató, vetítőterem, szolgáltató blokk, kiállítótér kap helyet, ahol a tervek szerint Dargay Attila munkássága lesz a középpontban. A közeli, meglévő sportpályák kiegészítésével pedig egy sportcentrum jönne létre, a parkban pedig tematikus élménypark létesülne. A parkot megfelelő utcabútorokkal látnák el, közvilágítást csak a felvezető út kapna. A fejlesztés további eleme a kilátó mellé tervezett buszforduló, valamint egyéb, nem e terv tárgyát képező beruházások (Pl.: a kilátó felújítása, a tervezett sikló integrálása, illetve a Puhl Antal tervei alapján épülő régészeti bemutatóhely). Az Avassal hosszú évek óta foglalkozó Rudolf Mihály a tervből a történeti, helytörténeti értékek figyelembevételét hiányolta, és formai okok miatt került kizárásra a közbeszerzési pályázatból. Az opponencia (Golda János) véleménye pedig az, hogy bár a fejlesztés indokolt és fontos, de építészeti és kertépítészeti részletek hiányában a terv egyelőre nem megítélhető – azaz egyelőre nem lesz Vuk-központú bázis az Avason, pedig Miskolc előszeretettel nyúl a négylábú emlősökhöz – elég ha pár évvel ezelőtt szobrot kapott Mancs mentőkutyaszoborra gondolunk. A fogadóépület funkcióját a tervtanács tagjai közül többen is kritizálták, olyan vélemény is akadt, amely a centrális tömeg és a sok apró funkció házasságát kizártnak tartotta.

Miskolci lövészárkok
Sikló vezetne a rókavárhoz

Miskolc városa áprilisban még arról beszélt, hogy a Közlekedésfejlesztési Operatív program keretében pályázatot kíván benyújtani, hogy a városban elkészüljön az Avasi sikló. Ahhoz viszont, hogy az önkormányzat európai uniós pályázatot tudjon benyújtani a sikló megvalósítására megvalósíthatósági tanulmánnyal kellett rendelkeznie, ezért az önkormányzat először megvalósíthatósági előtanulmányt készíttetett 2009. év októberében.

A miskolci sikló terve

Ezt követően az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség előírásának megfelelően az idén márciusban rendelte meg a sikló részletes megvalósíthatósági tanulmányát és tanulmánytervét. Az előtanulmány készítésére a legjobb ajánlatot a Patak Kft. adta. A kft. a megvalósíthatósági előtanulmányt több altervező bevonásával készítette el. A részletes megvalósíthatósági tanulmányt és tanulmánytervet azonban Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. készítette több altervező bevonásával. A beruházás a Kormány és Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jóváhagyása esetén a önkormányzati keretből valósul meg. A siklónál a megoldandó feladat különlegessége az, hogy a Városház tér térségében vízszintes felületen, az Avas dombot elérve 90 m szintkülönbséget kell legyőzni erős emelkedéssel, majd a kilátótól az Avas lakótelepig, enyhén emelkedőn mintegy 400 m hosszan szükséges haladni. A sikló elsősorban tömegközlekedési funkciókat látna el, ugyanakkor idegenforgalmi jelentősége is lenne – mondta Káli Sándor Miskolc polgármestere. Simon Gábor az önkormányzat belvárosi beruházásaiért felelős biztos azt mondta: az Európai Unió pályázati kritériumai között egy ilyen közlekedési beruházásra akár százszázalékos támogatási lehetőség is adódhat. A tervek szerint a sikló az Avas alját kötné össze egy megálló közbeiktatásával a kilátóval, a 272 méter hosszúságú pályán az egyszerre ötven embert szállító szerelvények két perc alatt érnék el a végpontokat. A beruházás tervezett költsége 1,822 milliárd forint. A sikló üzemeltetése évente mintegy 100 millió forintba kerülne, és a tervek szerint a járművet miskolci tömegközlekedési bérlettel is igénybe lehet majd venni.

Avas az avasi ingatlan?

A Történelmi Avason az ingatlan.net adatbázisában most „a legdrágább ingatlan" kategóriának a győztese az a 20 millió 600 ezres kikiáltási áron induló új építésű lakás, amelynek alapterülete mindössze 69 négyzetméter, de az árban benne foglaltatik egy 63,5 nm-es erkély is. Ugyanitt, ugyanekkora jóval, kisebb 20,84 nm-es erkéllyel 18 millió 800 ezerért is van. Azt még ugyan nem lehet tudni, hogy Miskolc város elképzelt felújításai növelik-e az Avason található lakótelep ingatlanjainak az értékét, de azt igen, hogy most itt, már 4 millió 200 ezerért lehet lakást venni. Ráadásul a 37 nm-es panel (nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés, külső hőszigetelés) nem csak felújított, de az egyetemtől mindössze 10 percnyi sétára található. Ugyanitt egy két szobás ára sem sokkal több: 4 millió 800 ezer a kikiáltási ára például annak a panelnak, amely az avasi lakótelep közepén van ugyan, de állapota jónak mondható. (Az ingatlan.net adatbázisában a történelmi Avason most nem találtunk eladásra váró családi házat.)

(északhirnök.hu)

Címkék: pályázat kilátó eszakhirnok

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr292233736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása