Ismét a média központjába került az Avas, ezúttal két halálos áldozatot követelő tűz miatt, amely szombat este keletkezett a hatodik emeleten. A lángok a külső, utólagos szigetelésen keresztül  rövid idő alatt terjedtek a felsőbb szintekre.

Ezt az állítást később többen cáfolták, köztük Takács Lajos,
a BME építészmérnöke a helyszíni vizsgálat után elvégzése után.
A panellakások vécéi mögött húzódó akna a földszinttől a felső szintig egybe van nyitva, elsősorban ezen terjedt a füst. A panelházat két éve a panelprogramban újították fel, de a gépészeti aknához nem nyúltak. A mérnök szerint a tűz terjedését gátló lezárások emeletenkénti, előírásos kiépítésével elkerülhető lett volna a tragédia. A szintek közti lezárásokat egyébként szinte egy panelházban sem építették ki Magyarországon.



A hetedik emeleten levő lakásban tartózkodó 3 lakó, a 39 éves édesanya, és 13 éves fia halt meg, a 16 éves lány életéért napokig küzdöttek az orvosok, de sajnos később a kórházban ő is életét vesztette.
A füsttel telítődött épületből a tűzoltók több mint húsz lakót menekítettek ki, közülük nyolcat emelőkosárral. A tüzet egyórás munkával sikerült megfékezni. Az esetnek még öt sérültje volt, akiket kórházba szállítottak.

A tűzoltók több városból érkeztek, és együttes erővel vették fel a harcot a lángok ellen. Köszönet a Kazincbarcikai-, Miskolci-, Szerencsi- valamint a Tiszaújvárosi tűzoltóság lovagjainak a szakszerű helytállásért, a mentőkkel való összehangolt munkáért. Minden tiszteletem az övék, különösen, amikor eszembe jut az a bizonyos egyetemi alagsori tűz, ahol három bajtársuk adták életüket lent rekedt emberek életéért. 

Holló Csaba szerint újra be kell vizsgálni az alkalmazott polisztirol minőségét, aminek tulajdonságait szabvány rögzíti: nem szabad égnie, csak olvadnia. A hőt pedig háromnegyed óra hosszat kell „tartania” anélkül, hogy továbbítaná. Nem kizárt, hogy a szabványt, az előírást is felül kell vizsgálni, hangsúlyozva: meg kell várni a szakértői jelentést.

A tűzeset helye egy madártávlati, dél-nyugati nézetőpontból:
Egy másik, dél-keleti nézetből (az M3-as egyik felüljárójáról):
A képek nagyítva ide és ide kattintva megtekinthetőek, alább pedig panorámaképek, valamint térképen is látható a tömbház,
a baleset előtti állapotában. (az egérrel mozgatgató, zoomolható)


Nagyobb térképre váltás

A tűzoltóság felvételeket vár a tűzesettel kapcsolatban! Katt!


Sorok helyett beszéljenek a képek, a videók és az összefoglalók:

A MIKOM.hu-ról: Videók, képek: 1, 2 és egy Összefoglaló cikk-kosár
A tűzoltóság helyszíni felvételei a Lánglovagok.hu oldalról 
A HVG-t már az érdekli kié volt az egyik lakás. Nagyon fontos..
A Hírszerző képekkel teli cikkei: 1, 2
Az Északhírnök rövid cikke, sok képpel
A boon.hu kronológikusan rendezett cikk-kazalja (nem kis bulvár szaggal átitatott című bejegyzésekkel.. pl.: "exklúzív videó" és hasonló parasztságok, bár ezeket már sokan megszokhattuk tőlük)
MTI képek az indexről linkelve
Az RTL Klub képei, és egy közepes terjedelmű iromány.

Címkék: video rendőrség baleset tűz avas boon lakástűz hirszerzo mikom.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr891316533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilárd Hanvay 2017.05.01. 16:38:03

Állítólag azért keletkezett a tűz, mert az Illető lakásban sok papír volt felhalmozva.
süti beállítások módosítása