A Borsod Online tett egy kört az avason. A cikk:

"Kutatásunkat az Avas betondzsungelében kezdtük, ahol sem liftekben, sem pedig firkálókban (vagy rongálókban?) nincs hiány. A nagy klasszikusok mellett igazi gyöngyszemekre is bukkantunk a tízemeletesek felvonóiban. Nem meglepő módon a nemi életre vonatkozó kifejezésekből volt leggazdagabb a kínálat. A lift-művészek a női nemi szerv becézése terén igen találékonynak bizonyultak. Összeszámoltuk: tizenhatféle névvel illették (de egyik sem szalonképes). Néhol nem elégedtek meg a szavakkal, rögtön illusztráltak is. A Káma Szútra gyerekmese ahhoz képest, amit egy-egy felvonó falára rajzolva találtunk.

Úgy tapasztaltuk, hogy a szívbe írt nevek még mindig nem mentek ki a divatból, mint ahogyan a helyesírási hibáktól hemzsegő angol szavak sem (energije). Egyes alkotók megrekedtek az óvodás szinten, és fontosnak tartották megörökíteni például, hogy "hülye, aki elolvassa". A harcos kedvűek minden elképzelhető többségben és kisebbségben lévő csoport pusztulását kívánták: "Halál a nőkre!", "Halál a rendőrökre!", "Halál az avasiakra!" és még hosszan folytathatnánk a kiirtandók listáját. Reneszánszát éli az "itt jártam" felirat és a dátum-kiírások is. A legrégebbi időpontot egy Győri kapui lépcsőházban találtuk. Alkotója 1974-ben emlékezett meg felvonózásáról.

Ki gondolta volna, hogy a lift a társkeresésben is segíthet? "Barátnőt keresek" - írta valaki az Avason, és a felhíváshoz nevet és telefonszámot is mellékelt. Mások pedig szerettük haláláról emlékeztek meg szokatlan módon. Népszerű lehetett a megboldogult: gyászhírét legalább tizenöt lépcsőház liftjében kifüggesztették.

És azt ki mondta, hogy a vallásos áhítat csak a templomban szállhatja meg az embert? Egész ima-folyamokra bukkantunk a felvonók falain. "Isten, segíts a család miatt" - kérte valaki, majd valamivel lejjebb: "Köszönöm, hogy meghallgattál."

Az egyik áruházlánc garanciaérvényesítő pecsétjével egy egész falat kidekoráltak, de valaki szert tett egy háziorvosi pecsétre is, és telenyomdázta vele a fél lépcsőházat. A futballcsapatok közül a Fradi és a Diósgyőr képviseltette magát, a zenebarátok két nagy kedvencükről pedig azt írták: "Elvis él!" és "Jimmy a király".

Hosszú, forró levélváltások színhelyéül is szolgál a lift. Mint láttuk, a lakóközösség tagjai gyakran érintkeznek falra irkált üzenetekben egymással. "A lift nem WC!" - véste valaki öles betűkkel a falba. És rögtön alatta ott volt az is: "És a lábtörlőm sem!" Egy másik tízemeletesben felháborodott hangú levél íródott filctollal: "Aki a harmadik emeleti lépcsőfordulóból ellopta a kaktuszaimat, sürgősen vigye vissza!"

A "művészek" különböző technikával dolgoznak. A három leggyakoribb: a hagyományos alkoholos filces, a vésős és az égetéses. Kár, hogy a papír még sosem jutott eszükbe. Ugyanezt sérelmezi Mártika is, aki az egyik szemügyre vett lépcsőház közös képviselőjeként sokat háborog a lift-firkálók miatt. "Egyszer már lemosattam velük, de két napig se tartott ki, megint összerondították" - beszélt a környék fiataljairól. "Vegyen tollat, ceruzát, ami kínja van, írja le arra" - tette hozzá. Hasonlóképpen vélekedett Kovács György is, aki egy Győri kapui tízemeletesben lakik. "Ocsmány" - így jellemezte az irkafirkákat. "És a lakók pénzéből kell lefestetni a liftet fél évente."

Olvasóinkat arra biztatnánk, hogy bosszankodás helyett inkább küldjék el nekünk saját liftjük legelmésebbnek ítélt firkáját. A politikai és trágár szövegek helyett most legyen a vicces feliratoké a főszerep!"         

Címkék: lift firka boon

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr911027487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása