Újra fel van állványozva a Középszer 18-20. számú társasház Miskolcon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata alapján ugyanis kötelező a szigetelési hiányosságokat kijavítani.

Nem először dolgozik a kivitelező cég az épületen. A társasházat 2007-ben újították fel a panelprogram részeként. 2009. augusztus 15-én este kigyulladt a 20. szám alatt az egyik hatodik emeleti lakás, a tűz nagyon gyorsan terjedt tovább és a felette lévő lakásban csapdába esett egy édesanya két gyermekével, akiken már nem tudtak segíteni. A tűzesetben a szigetelés csúnyán sérült, akkor a kivitelező cég vállalta a helyreállítást. A tűzesetet követően a szigetelés tűzterjedésben való közreműködésének tisztázására a tűzvizsgálati eljárásban szakértőként rendelték ki az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Az ÉMI szakvéleményében megállapította, hogy a kivitelezés eltért az átadási dokumentációban szereplő előírásoktól és követelményektől. Megállapították a ragasztó hibás használatát, az üvegszövet elégtelen átfedését, befordításának hiányát, helyenként teljes hiányát, a rögzítő dűbelek elégtelen számát és ötletszerű kiosztását, az elégtelen vakolatvastagságot. Továbbá a lodzsák oldalfalán éghető anyagú alapszerkezetre hordták fel a homlokzati hőszigetelő rendszert.

kozepszer_120620_ja_4.jpg

Az ügyben a szakvéleményre is alapozva elindult a büntetőeljárás (ez ősszel a bíróságon is elkezdődik több vádlottal), nem történt azonban a megállapított hibák helyreállítása kapcsán semmi. 2011. márciusában Miskolc Város Ügyészsége tájékoztatást kért a tűzoltóságtól, hogy milyen intézkedést tett, vagy kíván tenni annak érdekében, hogy a szakszerűtlen kivitelezés felszámolásra kerüljön. A tűzoltóság rendelkezésére bocsátottak egy újabb szakvéleményt, amely szintén kitért a homlokzati hőszigetelés elégtelen kivitelezésére. A tűzoltóság ezután hozott határozatot a társasházat kötelezve a hibák kijavítására. Ezt a társasház közös képviseletében eljáró MIK megfellebbezte, ezt azonban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság elutasította, és a tűzoltóság határozatát helyben hagyta.

Mindez még tavaly történt, így nem tudni pontosan, hogy miért most kezdték el a munkálatokat, és hogyan került képbe a kivitelező cég végül. A lakók szerint a munkák megkezdése előtt egy nappal értesítették őket csupán, és akkor sem tudták pontosan, milyen beavatkozásokat végeznek majd. A határozatot is csak nagy nehézségek árán tudták megszerezni, mert mindössze egy néhány mondatos értesítést dobtak a postaládákba. Nehezményezik azt is, hogy ez már a harmadik nyár pár éven belül, amikor állványok mögött élik az életüket, nem lehet szellőztetni, folyamatosan zaj van. Szeretnék végre tudni, mikor válik biztonságossá az otthonuk, és kapnak nyugalmat – a munka zajától és a rossz emlékektől egyaránt.

Szerettük volna megtudni, hogy a cég hogyan végzi a munkát, miért most, illetve mi az álláspontjuk, azonban a vezérigazgatót telefonon nem tudtuk utolérni, e-mailes megkeresésünkre pedig eddig nem válaszolt.

(minap.hu)

Címkék: karbantartás felújítás panelprogram minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr154638611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása