Tehetséggondozás, Avasi szinten

 2011.10.03. 15:31

A TÁMOP által 11,3 millió forinttal támogatott egy éves tehetséggondozó iskolai projekt zárásaként szakmai konferenciát rendeztek kedden délután az Avasi Gimnáziumban.

tehetseggondozo-110927ml_2.jpg

 

Összességében sikeresen zárult – vont mérleget Gyulainé Szendi Éva, projektmenedzser. – A 25. tanévünket kezdtük meg. A kezdetektől jellemző volt az Avasi Gimnáziumra a tehetséggondozás, nem is akármilyen szinten. Az egy éves projekt tartalmi, módszertani megújulást tett lehetővé. Rendszerszerű. Komplex program valósult meg. Kiemelt alappillér volt a továbbképzés, amelyeket részben külső, részben saját keretben oldottunk meg. Tehetséggondozó csomagokat dolgoztunk ki, szám szerint 30 készült el, az egyéni foglalkozástól egészen az iskolai szintűig. A külső kapcsolatrendszerünk is bővült- értékelt a projektmenedzser. Tehetségnapokat is szerveztek és nem utolsó sorban a rendelkezésre álló pénz egy részén tárgyi eszközöket vásároltak, amivel javítható a képzés színvonala. 

tehetseggondozo-110927ml_6.jpg

Ezt követően Maleczkyné Hallók Edit tehetségfejlesztési szakértő tartott előadást Mozaikok ( a tehetség alakulására ható tényezők vizsgálata ) címmel. Először is azt fejtegette, hogy ki is tekinthető tehetségnek? Behatárolása nagyon nehéz, ráadásul nem is feltétlen gyermekkorban alakul ki, hiszen vannak, akikről csak idős korban derül ki – miután nyugdíjba megy és ráér hobbizni -, hogy valamiben tehetség, amiről nem is tudtak, tudott. Megemlítette a skandináv példát is, ahol nincs elit osztály, a gyerekeke kiválogatása. Egységes képzést, foglalkozást kap mindenki.  Arra is kitért, a pszichológiai felmérés csupán az adott pillanatot ábrázolja, a tehetséget, a szülőt nem számítva a pedagógus fedezi fel, mivel reggeltől délutánig vele tölti a legtöbb időt a gyerek.  A tehetségszűrést a belépő évfolyamoknál a 7 és 9 évfolyamon végzik. A kritikus pontokat keresik, ahol esetleg tudnak segíteni. A tehetség azonosítása nagyon nehéz. A tanulmányi teljesítmény se egzakt válasz, ugyanis a jó jegy nem a tehetséget jelenti feltétlen, hanem az iskolai elvárásoknak megfelelést.  Éppen ezért van a produktív tehetség és vannak az iskolai tehetségek.  – A tudásodat úgysem tudod átadni. Az egyébként is a tiéd. Te dolgoztál meg érte. Tanítsd meg a gyereket, hogy megszerezze a tudást – tanácsolta a bölcsességet a kollégáinak a szakértő, aki személy szerint a kezdetektől részt vesz a hazai tehetséggondozásban.

(minap.hu)

Címkék: oktatás minap avasi gimnázium

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr693275413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása