Nagyon sok számlát kellene kifizetnünk egy hónapban, de miből? – teszi föl a kérdést Ruszó Lajos az egyik Szilvás utcai társasház bejárata előtt. Aztán sorolni kezdi gondjait. – Itt lakunk az öcsémnél, egy lakásban tízen. A két családnak 150 ezer forint körüli a havi jövedelme, a rezsi meg nagyon magas. Olyan 80-90 ezer forint körül lenne, de nem tudjuk fizetni. Ballag a gyerek, neki kell ruhát venni, örülünk, ha az meglesz – panaszolja.

Ruszó Lajos arról nem tud, hogy a közeljövőben náluk is elzárnák a meleg vizet, és hogy az ivóvizet korlátoznák. Pedig a miskolci közszolgáltató cégek felszólítást küldtek minden olyan lakástulajdonosnak, akik több hónapja nem fizetik a számlákat. Adósság-rendezési eljárást ajánlottak számukra, aki viszont erre nem hajlandó, a szolgáltatások korlátozására számíthat. (A Szilvás utca 2-ben ez már megtörtént.)

Ruszó Lajos problémája egyetlen megoldását abban látja, hogy elmegy a munkanélküli központba, regisztráltatja magát, aztán elvégez valami tanfolyamot. Tetszene neki a kőművesség vagy a hegesztés, mert ezekkel jól lehet keresni.

Beosztja a pénzt

Az első emeleten épp nagymosás közepébe csöppenünk. A lakás háziasszony nem árulja el a nevét, de azt megtudjuk tőle, hogy 6 hónapja ők sem tudnak fizetni egyetlen számlát sem. Mindennek az oka, hogy a férje összeveszett a főnökével, fegyelmivel elbocsátották, és most egy évig nem veszik föl sehová. Három gyereket nevelnek, mint mondja, az összes jövedelmük havi 45 ezer forint, de ebből nem lehet rezsit fizetni.

– A pénzt azért beosztom – teszi hozzá az asszony. – Figyelem, hogy hol van akció, és mindenütt az olcsót veszem – árulja el a jó beosztás titkát, majd hozzáteszi: készül a családsegítőbe, hogy részt vehessen az adósság-rendezési programban.

Sok a fizetnivaló

Egy másik lépcsőházban is érdeklődünk, hol laknak olyan emberek, akik nem tudják fizetni a számláikat. Rátalálunk egy fiatalasszonyra, aki nehezen áll szóba velünk, de név nélkül azért elmeséli, hogy két gyermeket nevelnek, és a havi bevételük ugyan 80 ezer forint, de ebből 60 ezer a lakás törlesztő részlete, így azt már egy éve nem tudják fizetni. A közüzemi számlákban is van elmaradásuk, a Mihőnél 200 ezer forint, mert télen nagyon magas fűtésszámlákat küldtek.

(boon.hu)

Címkék: boon

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr602896619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása