Gallyazás az Avason - Mikom.hu

 2009.07.29. 10:04

Végre gallyazzák az Avasi kilátó felé vezető fás-bokros utat, amely már valóban dzsungel-szerűvé dúsult az utóbbi években.
A MiKOM.hu cikkéhez videó is tartozik.

 

galyazasavas1.jpg"Több, mint egy hónapja tartanak a takarítási és erdőgondozási munkálatok az Avas-tetőn. A terület tisztítása után most felaprítják a kisebb fákat, az így keletkezett nyesedéket pedig játszótereken hasznosítják majd újra. A Mendikás dűlő rendezett parkká tételét az Út a munkához program keretében nyolc közhasznú munkavállaló végzi.

Néhány hónapja hajléktalanok költöztek az Avas-tetőre, a meteorológiai állomás mellett található elhanyagolt területre. Február elején Fodor Zoltán önkormányzati képviselő felszámoltatta az alkalmi szálláshelyet, az utánuk hátrahagyott szemetet, pedig teherautóval szállították el. A Mendikás dűlő jobb oldalán található fás, bokros kiserdőben évtizedek óta nem végeztek takarítási, erdőgondozási munkát, így a növényzet elburjánzott – ezért volt szükség a terület rendbetételére.
Fodor Zoltán, a terület önkormányzati képviselője azt mondja, ennek a ligetnek az a lényege, hogy az emberek tudjanak majd a fák között, a hűsben sétálni. De a korábbi sűrű „dzsungelben” nem lehet sétálni, ezért összeszedték a kommunális szemetet is, eddig 44 zsákkal vittek a szeméttelepre. Kivágjuk a tuskókat, és az emberek minden további nélkül biztonságosan sétálhatnak a területen.

Az erdőrész tisztítását az Út a munkához program keretében nyolc közhasznú munkavállaló végzi, akik kiritkítják az erdőt és a fölösleges ágakat is levágják. A helyszínen fel tudják dolgozni a fanyesedéket, ezzel pedig megtakarítják a szállítási költséget. Az aprítógép segítségével, az így keletkezett 10 cm-es darabokat játszótereken hasznosítják majd újra.
Kertész Béla, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. műszaki vezetője elmondta, ezek kerülnek a tapolcai játszótérre. A kis játszótér esetében az ütéscsillapító felület ebből készült el, a népkerti játszótérre illetve a Pattanytús utcai játszótéren használják fel ezen nyesedékeket, illetve mucsot.
Fodor Zoltán reméli, hogy a munkálatokat októberig be tudják fejezni, ezzel remélhetőleg a fák élettere is megnövekszik, és akkor várhatóan egy igazi liget várja majd a miskolciakat az Avas-tetőn.

Tomorszki I."


Nagyobb térképre váltás

Címkék: kilátó kornyezetvedelem mikom.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr81275134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása