Két éve hárman haltak meg az Avason, a nyomozás tart – egy videofelvételt is vizsgálnak.

Két évvel ezelőtt, augusztus 15-én lángba borult egy hatodik emeleti panellakás Miskolcon, a Középszer utcában. A tűz villámgyorsan terjedt át egy hetedik emeleti lakásra, az ott élő család három tagjának halálát okozva: a 13 éves kisfiú és édesanyja a helyszínen hunyt el füstmérgezésben, a 16 éves lánygyermek a kórházban, két nap múlva.

Az okok

Az azóta is zajló vizsgálat szerint a tüzet a hatodik emeleten lakó asszony okozta, aki, miután kirohant a lakásából, nyitva hagyta maga után az ajtót; a huzat hatására a lakásban lévő nagy mennyiségű papírhulladék olyan hőfokon kezdett égni, hogy attól a falakban lévő acélgerendák is meggörbültek. A lángok a nyitott ablakon át is elérték a hetedik emeleti lakást – a későbbi szakértői vélemények szerint a tűz gyors terjedéséhez a szakszerűtlen épületszigetelés is hozzájárult.

Mire terjed még ki a nyomozás?

Mint dr. Török Zsolt, a három áldozat családjának jogi képviselője megerősítette, jelenleg három gyanúsítottja van a tűzeset miatt indított nyomozásnak: a tűzfészek lakást hátrahagyó asszony ellen nem csak több ember halálát okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, hanem az okozó által elkövetett segítségnyújtás elmulasztása is a gyanúsítás tárgya.

Korábban nem írtunk róla, mert úgy tűnt, az ügy szempontjából nincs jelentősége, de az ügyvédtől úgy tudjuk, jelenleg a Heves megyei rendőrök által folytatott nyomozás kiterjed arra is, milyen kapcsolatban állt a tűz okát később megállapítani nem tudó miskolci tűzvizsgáló, és a tüzet okozó asszonnyal rokoni kapcsolatban álló egyik miskolci politikus. Az ügyvédtől származó információink szerint a rendőrség egy, az oltás során készült videofelvételt is vizsgál, amiben a politikus utal rá, hogy ismeri a tűzvizsgálót, beszélni akar vele. Úgy tudjuk az ügyvédtől, a vizsgálatnak arra is fényt kell derítenie, miért takarították ki olyan sebesen a kiégett lakásokat – így a másodfokú tűzvizsgálatra csak a dokumentumok alapján kerülhetett sor –, és hogy a rendőrség miért nem nyilvánította a három ember számára halálcsapdává vált lakást bűnügyi helyszínné, illetve hogy a mulasztásért terhel-e valakit büntetőjogi felelősség?

Beadványra válaszolt az ügyvéd

Mint Török Zsolt elmondta, a tűzoltók felelőségét elemző szakértői megállapításokra 32 oldalas beadványban válaszolt, mert úgy érzi, azok nem tisztázzák kellőképpen: miért nem találták meg az égő házba behatoló tűzoltók a három, lángok és füst által elgyötört embert, akik telefonon többször is beszéltek a tűzoltóság ügyeletesével.

Korábban beszámoltunk róla: a rendőrség a tűz okozója mellett két másik embert is meggyanúsított, őket a panelház szigetelésének szakszerűtlensége, illetve az ott felhasznált anyagok minősége miatt vonhatják felelősségre.

Török Zsolt elmondta még, őszre várják a kiegészítő szakértői vizsgálat eredményét, ami alapján eldönthető, szükséges-e újabb szakvélemények beszerzése.

(boon.hu)

Címkék: rendőrség tűz képviselő közbiztonság boon

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr563156356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása