A miskolci önkormányzat önerőből megkezdte a Nagy-Avas Felső-soron a beton támfal kiépítését. A területen a közelmúltban többször megcsúszott, leszakadt a partfal, a szakemberek szerint a balesetveszély elhárítását haladéktalanul el kellett kezdeni. A költségek jelentős része remélhetőleg visszatérül majd a benyújtott, vis maior-pályázatból.

avasi-tamfal110711ml4.jpgA területről már a hóolvadás és a fagyveszély elmúlása után süllyedést jeleztek, majd tovább csúszott a rézsű, s emiatt az út is leszakadt. Az omlás elérte a Nagy-Avas Középső-sor ingatlanjainak hátsó falát, a leszakadt föld mennyisége pedig az 1700 köbmétert – mondta el Durda Péter, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának főtanácsosa.
Mint megtudtuk, a domboldal lecsúszása egyértelműen vis maior káreseménynek minősíthető, indokolt volt a pályázat benyújtása, ezt támasztotta alá az Országos Pince- és Partfal Szakbizottság, a Kormányhivatal, a Megyei Katasztrófavédelem és a Magyar Közút KKK szakvéleménye is.avasi-tamfal110711ml7.jpg

A helyreállítás során a felső út megtámasztására egy 22 méter hosszú támfalat építenek, és megerősítik a domboldalt is. 
- Mintegy 1700 köbméter leomlott földet, agyagot kellett kitermelni, eltávolítani a helyszínről. Tizenhárom vasoszlopot tettünk le a földbe, nyolc méter mélyen, ezekre kerül a támfal vasbeton alapja, az alapra pedig az öt méter magas, 22 méter hosszú támfal – mondta el a munkálatokat ismertetve Durda Péter. A kivitelezés mintegy 25 millió forintba kerül, ennek jelentős része remélhetőleg visszatérül a benyújtott, vis maior-pályázatból. A munka befejezése szeptemberre várható.

(minap.hu)

Kapcsolódó:
Építik a leszakadt avasi utat

 

Címkék: karbantartás földcsuszamlás minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr63061770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása