Július elején megkezdődtek a helyreállítási munkák a Bodó sori úton, ahol még januárban csúszott meg a partfal. A beruházás mintegy 60 millió forintba kerül, melyhez az önkormányzat 40 százalékos támogatást nyert, a vis maior alaphoz benyújtott pályázaton.

Ismeretes, az elmúlt időszakban több helyen is megcsúszott a talaj az Avason és környékén. Az omlások helyszínein sikerült elhárítani a közvetlen balesetveszélyt, a munkálatok költségeit az önkormányzat előfinanszírozta.partfalomlas_110409_ja_2.jpg
Durda Péter, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának főtanácsosa elmondta: az első negyedévben a miskolci önkormányzat több támogatási kérelmet is benyújtott a vis maior alaphoz. Január elején, a hóolvadás következtében a Bodó sori úton csúszott meg a partfal, amely igen nagy felületen érintette a domboldalt és a közutat is. Március 16-án 25 méter hosszan, 40-100 centiméter vastagságban suvadt meg a talaj - az alatta lévő partoldal pedig lesüllyedt - a Nagyavas Felső-sori úton. Mindez a fák és a domboldal leszakadásával veszélyeztette az alul lévő ingatlanokat. Március 21-én a Benedeki soron történt vis maior káresemény, a pályázatokkal elnyerhető maximális támogatás a kiviteli költségek 70 százaléka.
avaspflig4.jpgMint megtudtuk, belügyminisztériumi döntés alapján a Bodó-sori partfalcsúszás helyreállítási munkálataira benyújtott pályázatot támogatásban részesítették. A kivitelezőt közbeszerzési eljárással választották ki, a nyertes miskolci vállalkozónak július 1-jén adták át a munkaterületet. - A partoldal helyreállítása során, 107 méter hosszban kitermelik a megcsúszott földréteget, homogén felszínt alakítanak ki – mondta el Durda Péter. - Úgynevezett bordás megtámasztással - rövid és hosszú kőbordákkal - stabilizálják a domboldalt, amely alá drénszivárgó rendszert építenek ki, a vizek elvezetésére.
Ezt a domb alján kialakított vízelvezető rendszerbe kötik, majd tovább a Szinvába. – A munka nagyjából 60 millió forintba kerül, ennek 60 százaléka önerő – tudatta a főtanácsos.bodopartfalepites_110606_ja_3.jpg
Az elmúlt év csapadékos időjárása, és a sajátos talajviszonyok miatt az Avason szinte folyamatos veszélyt és gondot jelentenek az omlások, partfalcsúszások, mozgások. A szakemberek keresik a megoldásokat a hatékony megelőzésre, a feladat azonban nagyon összetett, és hatalmas költségekkel jár. Nem csupán a szükséges földtani vizsgálatokról van szó – fel kell mérni a területen a pincék elhelyezkedését, állapotát is, hogy átfogó tervet tudjanak készíteni a helyzet rendezésére. Mint arról már beszámoltunk, május végén önkormányzati munkacsoportot hoztak létre, amely szakértők bevonásával méri fel az Avas talajviszonyait, hogy pontos terveket készíthessenek a megelőzésre, a problémák kezelésére.

(minap.hu)

Címkék: karbantartás pincesor földcsuszamlás minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr343045151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása