Az önkéntesség európai évének alkalmából nagyszabású, országos hulladékgyűjtő akciót rendeznek szombaton. A „Teszedd 2011 – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” programhoz számos szervezet, társaság csatlakozott Miskolcon: az 1500 önkéntes szinte az egész várost kitakarítja majd.

A program célja, hogy Magyarország területén a lehető legtöbb, illegálisan elhelyezett hulladékot körültekintően összegyűjtsék, és elszállíttassák a lerakókba. A Közigazgatási és Igazságügyi, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezéséhez a megye közintézményei is széles körben csatlakoztak – a legtöbb jelentkező egyébként Miskolcról, Sárospatakról, Nyékládházáról és Tokajból futott be Borsod-Abaúj-Zemplént tekintve.
 


Reggel 9 órától hivatali dolgozók, a miskolci polgármesteri hivatal és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal képviselői, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, óvodák és iskolák, a Miskolci Gyermekvédelmi Központ, polgárőr-egyesületek, a Miskolctapolcáért Egyesület, a Magyar Posta Zrt., az ÉMÁSZ, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Szimbiózis Alapítvány, a Herman Ottó Múzeum, a MÁV Zrt. mintegy 1500 fővel takarítja a várost.

szemetszedes-nagyavas_1.jpg

Az akcióban kiemelt szerepet vállalnak a VM területi szervei, így területükön az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVÍZIG), a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, valamint az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ÉMI-KTVF). Az önkéntesek toborzását és a koordinációs feladatokat a megyei önkéntes centrumok vállalták magukra: Borsod megyében a Szikra Önkéntes Centrum. A megyéből több mint hat és fél ezren regisztráltak.

Az ÉMI-KTVF a szervezés mellett 116 fővel vesz részt a szemétszedésben. Két helyszínt, a Csorba-telepi kavicsbánya-tavat mintegy 12 kilométer hosszban, a Sajó jobb parti szakaszát pedig a Miskolc közúti hídtól Szirmabesenyőig (4 km) tervezik megszabadítani a szeméttől, délelőtt 9 és délután 13 óra között.

Az ÉKÖVÍZIG 150 fővel a Sajó bal partját takarítja a Miskolc közúti hídtól Szirmabesenyőig, továbbá a Sajó mindkét partját a közúti hídtól az M30-as út hídjáig. A Csorba-tónál 10 órakor egy rövid időre Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is bekapcsolódik az akcióba.

szemetszedes2-11-04-16-ml2.jpg

A visszajelzések szerint több képviselő is részt vesz az akcióban. Eperjesi Erika, a 8. számú választókerület képviselője a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolások segítségét kérte: délelőtt 10 órakor kezdenek az iskola környékén. Gonda Géza (3. sz. vk.) Hejőcsabán koordinálja a szemétgyűjtést a Szeretet utcai iskolásokkal, ők reggel 9 órától a környezetüket teszik rendbe, míg Nánási-Kocsis Norbert (10.sz.vk) és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal közösen szervezett takarítókat, délelőtt 9 órától együtt végzik a Tetemvár megtisztítását az Alsó sor és az Aggteleki utca közötti szakaszon. A dél-kiliáni Otthon étterem parkolójából (Kandó Kálmán utca) induló tisztítás Sebestyén László országgyűlési képviselő és Seresné Horváth Zsuzsanna önkormányzati képviselő vezérletével szombaton délután 4 órakor indul.

Az akcióhoz kapcsolódóan, de eltérő időpontban is szerveztek a képviselők takarítást. Kovács Józsefné (13.sz. vk.) május 20-án, pénteken a körzetében élőkkel teszi rendbe a Dóczy József utcában lévő parkot és játszóteret. Szabó Sándor (11.sz. vk.) szintén pénteken a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon egy osztályával takarít délután a Bársony János utca környékén. Gazdusné Pankucsi Katalin (16.vk). május 22-ére (vasárnap) lakossági kezdeményezésre a Magashegyen szervez szemétgyűjtést. Martintelep-Szirma területét
Giákné Bobály Judit kezdeményezésére a Gólyafesztivál keretében tisztítják meg a hulladékoktól.

Helyszínek még többek között az avasi lakótelep-Szentgyörgy utca mindkét oldala az út mentén, a Hidegh-sor, a kilátó környéke az Erzsébet térig, továbbá a belvárosban a Centrum mögötti utca, Kossuth utca, az egész főutca a Városház tértől az Ady hídig és a kapualjak, Széchenyi negyed, Arany János tér, Szinva terasz, a Tetemvár, a Népkert, Miskolctapolca, a Csanyik, iskolák, óvodák és bölcsődék környéke.

(minap.hu)

Címkék: közösség rendezvény szemét kornyezetvedelem minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr142923446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása