Folytatja, és erősíteni szeretné a Miskolc Holding Zrt. a kintlévőségek behajtását. A Szilvás utca 2-höz hasonlóan más társasházakban is korlátozzák, illetve kikapcsolják a szolgáltatást, a cél azonban elsősorban a fizetési hajlandóság erősítése, és nem a korlátozás, vagy kilakoltatás.

Többféle megoldás is létezik arra, hogy a nehéz helyzetbe került miskolciak rendezni tudják a tartozásukat, a szolgáltató cégek partnerek ebben. Nem az a céljuk, hogy korlátozzák, vagy kikapcsolják a szolgáltatásból a fogyasztókat, és végképp nem az, hogy kilakoltassák őket – hangsúlyozta Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. elnök vezérigazgatója. A cégek kintlévősége azonban meghaladja a 7 milliárd forintot, amelyet a Holding tovább már nem bír el, tette hozzá. Ha minden tagvállalt nullszaldósan működne, akkor is 700 millió forintot kellene az önkormányzatnak a „rendszerbe tenni”, jelenleg azonban ez koránt sincs így. 

szilvas2viz_110419_ja_5.jpg


Aki nehéz helyzetbe került, ne szégyelljen elmenni a holding ügyfélszolgálati irodájába, és segítséget kérni – hangsúlyozta Schweickhardt Gyula, a Miskolc Holding Zrt. projektvezetője. A cégek ugyanis részletfizetéssel segítenek, és az adósságkezelési programban is van lehetőség részt venni, a korlátozás és szolgáltatásból kizárás a végső intézkedés. 2008 és 2010 között 3,6 milliárdról 5,4-re nőtt a kintlévőség, a 180 napon túli tartozás pedig 1,5-ről 2,3 milliárdra, ami jelenleg eléri a cégek konszolidált árbevételének a tíz százalékát. Ez a projektvezető szerint óriási teher és komoly veszteség a tagvállatoknak.

holding_110510_ja.jpg

A probléma megoldására hosszú távú stratégia készült, melyet jelenleg egyeztetnek az önkormányzattal, ha elfogadták, akkor novembertől léphet életbe az új követeléskezelési rendszer. Rövid távú lépéseket is tettek, szigorú és folyamatos adatkérést léptettek életbe a cégeknél, megpróbálják gyorsítani és „keményebbé tenni” a behajtási gyakorlatot. A közelmúltban 10-15 ezer felszólító levelet küldtek ki a MIHŐ Kft. és a MIVÍZ Kft. tartozással rendelkező fogyasztóinak, amire kevesen jelentkeztek, pedig előbbinél 15, utóbbinál 17 ezer fölött van azon fogyasztók száma, aki tartoznak. Schweickhardt Gyula néhány kiugró tartozásról is beszámolt, Miskolcon jelenleg a legmagasabb lakossági lakbértartozás majd 1,5 millió, vízszolgáltatásnál 1,9, hőszolgáltatásnál 2,7 millió forint.

Mint a városházán tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a Szilvás utca 2. szám után más társasházakban is folytatódik a szolgáltatás felfüggesztése, illetve korlátozása. Első körben öt társasházat jelöltek ki, amelyeknél nagyszámú a tartozással rendelkező olyan fogyasztó, akiknek 90 napon túli kintlévőségeik vannak. A projektvezető hangsúlyozta, hogy meghatározott eljárási rendben zajlik az eljárás, először felszólító levelet küldenek, melyben kérik, hogy próbálja meg rendezni az adósságát a fogyasztó. A folyamat nem áll meg ezzel az öt társasházzal, hanem a jövőben beépül az egységes eljárási rendbe, és folytatódik majd tovább. A korlátozás természetesen nem érinti azokat a lakókat, akik rendben fizetik a közüzemi számlájukat.

Schweickhardt Gyula hozzátette, ezeket a lépéseket már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni, jelenleg a nem fizető réteg veszélyezteti a biztonságos szolgáltatást és a fejlesztéseket, ezért végig szeretnék vinni mindenképpen a folyamatot.


A következő öt társasház, ahol korlátozok és kizárják a fogyasztásból a nem fizetőket:
Áfonyás 9-19. 20,8 millió forintos tartozás 50 MIHŐ, 33 MIVÍZ fogyasztónál.
Áfonyás 1-7. 27 millió forintos tartozás 49 MIHŐ, 34 MIVÍZ fogyasztónál.
Felsőruzsin 4. 13,6 millió forintos tartozás 26 MIHŐ, 15 MIVÍZ fogyasztónál.
Kuruc 25-35. 22,5 millió forintos tartozás 43 MIHŐ, 25 MIVÍZ fogyasztónál.
Szilvás 15-21. 15,8 millió forintos tartozás 23 MIHŐ, 28 MIVÍZ fogyasztónál.

(minap.hu)

Címkék: video fészekrakó minap vízkorlátozás

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr892896218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása