Nem sok örömet tartogat jelenleg a járókelő számára egy séta az avasi pincesorokon. Egyes részek kifejezetten Petőfi Kutyakaparójának a hangulatát idézik, pedig Miskolc életében valamikor komoly szerepet játszottak ezek a régi építmények, jelentős gazdasági, szórakoztató funkciókkal.

avaspinc5_custom.jpg

„A harangszó a távol falukból/ Meghalni jár ide,/ S az eltévedt madár körülnéz csak/ S odább megy ízibe…”.

Elhagyatott, feltört borházak, szemét, itt-ott hajléktalanok nyomai, gyanakvó kóbor kutyákkal. Némelyik épületen látni, hogy évek, talán évtizedek óta nem látogatja a gazdája.

(„Pendelyes gyerek voltam még, mikor/ Az az eső esett,/ Mely falának kétharmad részéről/ Levitte a meszet,/ S ami rajta imitt-amott maradt,/Az egészen sárga,/ S korommal írt furcsa figurákkal/ Van telefirkálva”).

avaspinc8_custom.jpg

Járható út híján…

Nem volt ez mindig így. Miskolc életében valamikor komoly szerepet játszottak több száz éves avasi pincék, jelentős gazdasági, szórakoztató funkciókkal. A borházak jelentős történeti-műemléki értékkel is bírnak, sok közülük helyi védelem alatt áll.

Ennél több azonban jó ideje nem nagyon történt – olyannyira, hogy 2010 tavaszán az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság műemlékvédelmi Citrom-díjban részesítette a Kis-Avas pincesort. Az ítészek úgy találták, hogy az épületegyüttes elhanyagolt, a város nem használta ki azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyeket ez az értékes terület kínál. Hasonló véleményt fogalmazott meg lapunknak Mészáros András, az Avasi Borút Egyesület titkára is.

avaspinc9_custom.jpg

Mint mondta: az önkormányzatnál már az ezredforduló környékén elkezdték kidolgozni a városrész rehabilitációjának terveit, az Integrált Városfejlesztési Stratégiában pedig mintegy kétmilliárdos infrastruktúra-fejlesztési program szerepel a területre. Érdemi felújítások azonban idáig nem nagyon történtek, hiába hívták fel ezek szükségességére folyamatosan a város vezetőinek a figyelmét. A pincetulajdonosok főként a járható utakat hiányolják, amelyek lehetővé tennék a terület megközelítését. Visszatérő gond a szemetelés, illetve a közbiztonság hiánya is. A pincéket rendszeresen fosztogatják, némelyik borházban illegális beköltözők tanyáznak. Mészáros András szerint – ha már rendszeres rendőri jelenlétet hiába kérnek a területre – nagy segítséget jelentene térfigyelő kamerák felszerelése is a veszélyeztetett helyekre, de eddig ez sem történt meg.

avaspinc11_custom.jpg

Nem mondtak le róla

– Már maguk a rehabilitációs tervek is pozitív változást hoztak: sok pince új, gondos gazdára talált. A tulajdonosok civil szervezeteket alakítottak és kezdeményezőleg léptek fel a történelmi Avas megújítása érdekében – emelte ki a titkár. – Az Avasi Borút Egyesület is ezek sorába tartozik, tagjaink tevékeny részt vállalnának bármilyen fejlesztésben, hiszen közös érdek a terület megtisztítása, a szó szoros és átvitt értelmében is.

Akadnak elszánt vállalkozók, akik már most is hisznek benne, hogy vissza lehet csempészni valamit az avasi borházak egykori, „békebeli” hangulatából. Séta közben, az elhagyatott épületek között csinos, felújított fogadóra figyeltünk fel, amelyen akkor is dolgoztak. Sinkáné B. Valéria, a tulajdonos bizakodik, hogy hamarosan élet költözhet az egyedülálló adottságokkal, kilátással rendelkező pincesorokra, bár a jelen állapotokkal neki sem könnyű szembesülnie. Az elhanyagolt út és környezet, a rendszeres betörések nem kedveznek errefelé a turizmusnak, sok tulajdonos eleve lemondott az itteni ingatlanáról.

avaspinc2.jpg

Pályáznak, felmérik

Pfliegler Péter alpolgármester tisztában van a problémákkal. Mint mondta, látható, hogy a város erejéhez mérten kiemelten kezeli a történelmi Avas helyzetét, figyelemmel kísérik a pincék sorsát és a partfalak állapotát. Sajnos azonban az elvégzendő feladat óriási, a szűkös anyagi források miatt folyamatosan keresni kell a pályázati lehetőségeket.

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója szerint sok helyen történtek engedély nélküli építések, átépítések is a területen, olyan változtatásokat eredményezve, amelyek méltatlanok az értékes területhez.

Az elkövetkező időszakban a MIK Zrt. közreműködésével felmérik majd az ingatlanok helyzetét, és megpróbálnak egyeztetni a tulajdonosokkal is. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia II. ütemében szerepel a történelmi Avas útjainak rehabilitációja, a közvilágítás, a csatornahálózat kiépítése, ezek a fejlesztések azonban leghamarabb a jövő évben indulhatnak be. Rostás László főépítész ehhez csatlakozva elmondta: a pincetulajdonosok ötleteit, elképzeléseit mindenképpen figyelembe veszik majd a városrész rehabilitációjánál, hogy az Avasi pincesor újra nyüzsgő, élettel teli idegenforgalmi látványosság legyen.

(minap.hu)

Címkék: szemét pincesor minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr62874696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása