Még mindig a szakértők véleményére várnak a rendőrök Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben azokban az ügyekben, amelyek a miskolci közvéleményt már évek óta foglalkoztatják.
 
Egyelőre még egy helyben topognak a nyomozások paneltűz és árvíz ügyben.
Mint beszámoltunk róla, az avasi paneltűz ügyében a Heves megyei rendőrök nyomoznak, gondatlanságból elkövetett, több ember halálát okozó közveszélyokozás vétségének megalapozott gyanújával gyanúsítottként eddig egyetlen ember – vélhetőleg a tűzfészekként működő lakás tulajdonosát – hallgattak ki, de a vizsgálatnak a miskolci tűzoltók felelőssége kérdését éppúgy érintenie kell, mint az elsődleges tűzvizsgálat szakszerűségéét. Mint emlékszünk, 2009 augusztusában egy anya és két gyermeke vesztette életét az avasi lakótelep egyik házában fellobbanó tűzben, ám a tűzvizsgálatnak nem sikerült megállapítania, hogyan harapózhattak el a lángok, és hogy terhel-e ezért bárkit is felelősség. A tűzoltók az oltás során többször is jártak a lakásnál, ám annak ajtaját nem nyitották ki – holott az oda beszorult nő szinte utolsó lélegzetével is a tűzoltóság diszpécserével beszélt telefonon.
Soltész Bálint százados, a Heves Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtótisztje érdeklődésünkre elmondta, az ügyben legutóbbi beszélgetésünk – cca. két hete – óta nem történt előrelépés, még mindig szakértői véleményekre várnak a nyomozók.
Hasonló okból nincs látványos előrelépés az összeférhetetlenségi okokból a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságra áthelyezett két feljelentés nyomán indult árvízi nyomozás ügyében. Ez ügyek állásáról Fülöp Gergely, a megyei főkapitányság szóvivője adott lapunknak tájékoztatást. Eszerint még szakértők bevonásával zajlik a nyomozás, gyanúsítottként még senkit sem szólítottak meg a rendőrök.
Mint már beszámoltunk róla néhányszor: egy-egy magánszemély feljelentése nyomán két nyomozás is indult, aminek az lenne a feladata, hogy tisztázza: kit terhel a büntetőjogi felelősség azért, mert tavaly májusban Felsőzsolca jelentős része víz alá került. A két – egymástól függetlenül futó – eljárás során szakértőknek kell véleményt mondaniuk például abban a kérdésben is, hogy a Sajó árterében épült nagyáruházak miatt alkalmazott feltöltések előidézhették-e, hogy a víz Felsőzsolcára folyt? A szakvélemény elkészültéig nem lesz előrelépés az ügyben, az árvízi nyomozások során is ezekre várunk.
 

Címkék: képviselő boon lakástűz

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr462715337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása