"Nap mint nap" mozgás az Avason

 2010.11.13. 14:49

Több mint 17 százalékkal javult az Avastetői – Széchenyi Általános Iskola ötödikes diákjainak állóképessége és fizikai állapota azáltal, hogy nap mint nap mozogtak. Az erőnléti javulás mellett jobban odafigyelnek táplálkozásukra is 14 százalékkal kevesebb csokoládét és 8 százalékkal kevesebb chipset esznek, mint a „Nap mint nap” program indulásakor.

A programot azért indította el 2010 szeptemberében a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége és a Lilly gyógyszergyártó vállalat, hogy gyors és pontosan mérhető javulást érjenek el a serdülők életmódjában. A kísérlet sikerrel járt, derült ki csütörtökön az iskolában tartott sajtótájékoztatón.


Életminőségi vizsgálat

Prof. Dr. Barkai László, a megyei kórház gyermekegészségügyi központjának (GYEK) igazgatója elmondta, a program elindítását megelőző felmérés során kiderült, a gyerekek 25 százaléka semmilyen testedzést nem végez. Márpedig az egészségtelen életmód, a helytelen táplálkozás elhízáshoz vezethet, amely olyan betegségeket eredményezhet, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés. Ezért is állt a professzor a kezdeményezés mellé.

Magáról a programról Lukács Andrea, a Miskolci Egyetem gyakorlati oktatója számolt be. Elmondta, országszerte öt iskola 92 tanulója vett részt benne, köztük a miskolci. Egy életminőségi vizsgálattal kezdődött, amit hat hét után ismételtek meg. A két időpont között a gyerekeknek nap mint nap mozogniuk kellett, sportkörökben, különórákon. Mindemellett regisztrálniuk kellett a program honlapján, ahol rendszeresen beszámoltak arról, hogy mikor, milyen testedzést végeztek. Az öt iskola versenyben áll egymással, november 9-én Budapesten, akadályversennyel zárul majd a megmérettetés.


Lesz folytatás

– A hat hét után megismételt felmérés eredményei azt bizonyítják, hogy mind fittsében, mind életminőség érzésben fejlődtek a gyerekek – mondta Lukács Andra. Még hozzáfűzte, az eredmény ismeretében szeretnék elérni, hogy a programot a későbbiekben még több általános iskolára terjesszék ki.

Tóthné Csorba Mária, az Avastetői iskola igazgatója a program hívévé vált, és biztos, hogy náluk lesz folytatás. Szeretné elérni, hogy iskoláiban mindennap legyen testnevelés, és az egészszégtudatosságra is szeretnék továbbra is oktatni növendékeiket.

(boon.hu)

Címkék: boon

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr682446320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása