Ünnepélyes keretek között került ma sor az avasi Herman Ottó Általános Iskola átadására. A 225 millió forint ÉMOP támogatással megvalósuló beruházással a főépület teljes külső, belső arculata megújult, és egy új lifttel is gazdagodott az iskola.

A megnyitó-beszédek és az ünnepélyes szalagátvágás után az iskola énekkara dalokat énekelt, majd a Munkácsy iskola tánctagozatos diákjainak bemutatójára is sor került. A felújított iskola a több, mint 40 ezer lakosú Avas városrészben fekszik, itt többnyire nehezebb körülmények között élő családok élnek, sok hátrányos, illetve halmozottan hátrányos gyermeket nevelnek a szülők. A mozgáskorlátozott gyermekek részére hasznos, hogy komplex akadálymentesítés valósult meg, továbbá a főépületben egy új liftet is építettek, megkönnyítve a felsőbb emeltre való feljutást.

herman_alt_isk_01.jpg


herman_alt_isk_02.jpg

A projekt keretében energiatakarékos külső szigetelést kapott az épület, a fűtési és elektromos rendszer felújítására is sor került, valamint megújultak a tantermek és a vizesblokkok is. A korszerű IKT (Info Kommunikációs Technológia) rendszer fogadására alkalmas környezet kialakítására is sor került a beruházás keretében, ezzel a tervek szerint szeptember elején érkező digitális táblák is üzembe helyezhetők.
herman_alt_isk_03.jpg

- 30 év után végre új arcot kapott iskolánk, és mindez kevesebb mint egy év alatt valósult meg, hála a városi önkormányzatnak, az EU-s pályázatnak, a kivitelező cég munkásainak összehangolt munkájának és az iskolai dolgozók önzetlen segítségének. Nem csupán a burkolat újult meg, hanem a világítás és a folyosói szekrények is, továbbá fontos eredménynek tartjuk, hogy az akadálymentesítésre is sor került. A megújult falak között megújult tartalomra is szükség van, viszont ez már a pedagógusok feladata, azonban szép környezetben nagyobb öröm tanítani is – mondta el a megnyitón az iskolaigazgató. 2004-ben került sor a két avasi iskola, a Herman Ottó Általános Iskola és a Munkácsy Mihály Alapfokú Művészetoktatási Intézmény összevonására, azóta vezetője Póczos Barnabás az intézménynek.
Káli Sándor polgármester az iskola megnyitóján először a rendkívüli árvízhelyzetről beszélve kiemelte, hogy nemcsak a katasztrófavédelmisek, tűzoltók segítettek a bajba került településeken, hanem szép számmal jelentkeztek önkéntesnek is, vagyis tényleg összefogás alakult ki. A polgármester az 1878-as nagy miskolci árvízhoz hasonlította a mostanit. „Ha megújul egy közintézmény, akkor ezzel a térség is megújul. Cél, hogy a gyerekek szívesen tanuljanak, hogy majd a munkájukat is örömmel végezzék.” – mondta Káli Sándor.

herman_alt_isk_04.jpg

Tavaly ősszel kezdődtek meg az iskola felújítási munkálatai, melyre az Új Magyarország Fejlesztési terv Észak-Magyarországi Operatív Program keretében 2009. évben kétfordulós pályázati rendszerben került sor. A beruházással több, mint 4000 m2 alapterületű főépület szinte teljesen megújult, és 58 helyiségben teljes körű akadálymentesítés valósult meg. Ezen kívül különböző eszközök beszerzése pedig folyamatban van, mely a mozgásszervi nehézségekkel küzdő gyermekek számára hasznos. Így állítható magasságú padok és a gyógypedagógiában alkalmazott úgynevezett SNI mérésére alkalmas eszközök beszerzésére is sor fog kerülni a következő hónapokban.

Búzafalvi Tamás (minap.hu) további képek ITT.

Címkék: minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr682055464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása