Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2010-ben ismét kiosztotta a Műemlékvédelmi Citromdíjat.

A citromdíjat az ICOMOS magyar tagozata 2005-ben alapította.
A Bizottság több kategóriát hirdetett meg; a március végi határidőig lehetett jelölni valamely műemléket például a legsikertelenebb új beépítésért, a legtökéletesebben félresikerült helyreállításért, vagy a legmeggyőzőbb álműemlék építéséért. A díjat 2010-ben három épület kapta: Budapest, V. kerület pesti városfal, Budapesti Közraktárak, Miskolc Kis-Avas pincesor.

Voltaképp örülhetünk a Citrom–Díjnak, hiszen valakik végre vették a bátorságot, és véleményt alkottak a Kis–Avas jelenlegi botrányos helyzetéről. Nemcsak az Amfiteátrum eltűntetéséről van itt szó, hanem olyan építkezésekről, illetve a másik oldalon évtizedes elhanyagoltságról, amelyek összegezve a pincesor folyamatos pusztulását eredményezik. Miskolc nagyon szerencsés városnak vallhatja magát, hogy ilyen adottságokkal rendelkezik, mint a belváros szívében egy kisvárosként ránk magasodó erdős Kis-Avasi Pincesor macskaköves utcácskái. Miskolcot szerető emberek csak remélhetik, a Citrom–Díj talán egy lendületet adhat, a Kis-Avas megóvására, arra ,hogy ne vágjanak ki több fát, ne építsék be a még zöld és élő környeztet, ellenben elveszítjük egyik legjelentősebb miskolci értékünket. A Citrom-Díjhoz kapcsolódva ezért, egy sorozatot indítunk útjára, Kis-Avas MA – címmel, bemutatva az aktuális állapotokat, fotókkal, videókkal rögzítve.

Az Icomos Egyesület indoklása

2010. évi Műemlékvédelmi Citrom-díjat kapott A Miskolci Kis-Avas Pincesor az együttes pusztulását előidéző elhanyagolásáért. Annak ellenére, hogy Miskolc városa várostörténeti szempontból kiemelt jelentőségű területnek nyilvánította, olyan folyamatok indultak el, amelyek alapvetően megváltoztatják a beépítési rendet és az építészeti világot vagyis visszafordíthatatlanul károsítják az értékes együttest. Miskolc város életében a többségükben 3-400 évesnél idősebb, de legalább 200 éves Avasi pincék mindig nagy gazdasági jelentőséggel, amellett lakó-, pihenő és szórakozó funkcióval is bírtak. A pincesorok településszerkezeti szerepe jelentős volt a régen, és ma is az, mivel az avasi terület közvetlenül kapcsolódik a városközponthoz; az egymás fölött 3-4 sorban elhelyezkedő avasi pincék szerves részei a város történeti-műemléki látványának. A Kisavas és a Mélyvölgy területén találhatók az Avas legszebb, sok esetben emeletes borházai. A város mintegy 1400-1500 borházának döntő többsége, 800-900 található az ideális fekvésű és mikro-klímájú Avason. A terület védelméről Miskolc Megyei jogú Város Önkormányzata a város településrendezési tervében gondoskodott, a TÖRTÉNELMI AVAS városrészre külön tervet készíttetett. Ennek ellenére sajnálatos módon olyan - minden bizonnyal engedély nélküli - építési, átépítési folyamatok indultak be, amelyek jóvátehetetlen és visszafordíthatatlan változtatásaikkal méltatlanok az értékes avasi pince-együtteshez, maradandó károkat, pótolhatatlan veszteségeket okozva annak értékeiben.

(boon.hu)

Címkék: boon

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr881998344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CivilJutub.hu (www.civiljutub.hu) 2010.05.18. 13:25:47

Cikk a CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓRÓL CIVILEKNEK
(főnök, munkatárs, szervezeti videós, szgépguru, egyesület, alapítvány, stb…)

AJÁNLVA :) ==>>>

Civil videómegosztó – interjú a főszerkesztővel

Másfél éve működik a világ egyetlen civil szervezetekre specializálódott videómegosztója. „A CivilJutub.hu-n készül a hazai civil szervezetek első videó-adatbázisa, melynek segítségével a szervezetek bemutathatják magukat és tevékenységüket a társadalomnak”, ez az egymondatos definíciója a civil videómegosztónak – tudtuk meg Nádor Tamástól, a CivilJutub.hu főszerkesztőjétől. Mire jó egy civil videómegosztó, hány civil videó terem egy hónapban, mit hibáznak el a „civil videósok”, hány egyesület, alapítvány „videómegosztózik” napjainkban, mit tervez 2010-re a civil videómegosztó – íme néhány a kérdéseink közül, amelyekre választ kaptunk interjúnkban…

- a 20 000 leütéses, TELJES CIKK linkje a www.civiljutub.info (a CivilJutub.hu civil videómegosztó szöveges kiszolgáló-oldala) honlapunkon =>>> www.civiljutub.info/index.php?option=com_content&view=article&id=78:civil-videomegoszto-interju-a-fszerkesztvel&catid=39:civiljutubhu-bemutatasa

- A cikk - Word-formátumban - egyben letölthető (link):
www.civiljutub.info/images/stories/letoltesek/civiljutub_sajtocikk_100330_VEG.doc

(FONTOS: A cikk szabadon terjeszthető, online, vagy papíros megjelenésre. Kérdés esetén, kérem hívja a 06 30 480 1145-öt, vagy küldjön e-mailt az adminisztracio (at) civiljutub.hu drótposta-címre. Külön megköszönjük, ha megjelenés esetén elküldi a megjelent cikk linkjét a jelzett e-mail címre  Köszönjük előre is!)

CIKK-ÍZELÍTŐ…. (avagy… így kezdődik az anyag)

– Van egy mondatos definíciója a CivilJutubnak?

– Nem fogtál meg, van, és így hangzik: a CivilJutub.hu-n készül a hazai civil szervezetek első videó-adatbázisa, melynek segítségével a szervezetek bemutathatják magukat és tevékenységüket a társadalomnak. Ezt egyébként a CivilJutub.hu Kézikönyvből (a videómegosztó használati útmutatója, a www.civiljutub.info honlapon található) loptam, remélem, nem perelem be magam érte 

– Mire jó egy civil videómegosztó, mi az értelme?

– 2008 októbere óta, másfél éve működtetjük a CivilJutub.hu-t. A lényeg, hogy egy NAGY CIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIS KÖZVETÍTENI KÉPES A CIVIL GONDOLKODÁSMÓDOT, ÉRTÉKVILÁGOT – ez visszahat a társadalomra, visszahat a civil szervezetekre. A civil videómegosztó, mondjuk úgy, egy kétfenekű dob. Egyik felén a társadalom civil tudatosságának formálása érdekében verjük a tam-tamot, a másik oldalról pedig a civil szervezetek tevékenységének hatékony, villámgyors bemutatására alkalmasak a civil videók.
2000 óta dolgozom a civil szférában, sokszor szegezték nekem azt a kérdést, voltaképp mit művelnek a civil szervezetek. Sose tudtam ezt olyan gyorsan, érthetően megfogalmazni, bemutatni, mint ahogy ma tudom. Most elég azt mondanom annak, aki ilyet kérdez: nézzen meg pár videót a CivilJutubon, és akkor megtudja, mi mindent tesznek a civil szervezetek széles e hazában…

FOLYTATÁS A FÖNTI LINKEKEN, VAGY EGYBEN is LETÖLTHETŐ A CIKK, LD. FELJEBB… :)
süti beállítások módosítása