Borsod Online cikk az avasi hulladék-eltakarításról.

"Közel 8 hónapnyi munkával és 5,7 millió forint felhasználásával 30 teherauónyi illegális hulladékot szállítottak el az Avasról.

Mint arról már beszámoltuk, az Avasi Borút Egyesület 4.549.192 forint támogatást nyert a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatán a történelmi Avas illegális hulladéklerakóinak felszámolására. A támogatást 1.185 ezer forint saját forrással egészített ki az egyesület, így kezdődhetett meg 2008. augusztus 15-én az Avas megtisztítása. A program 7,5 hónapig tartott, kedden zárult. Hogy milyen erdményekkel arról Juga György programfelelős számolt be.

- A program keretében a Mindszenti templomtól a Tóth sorig, 21 helyrajziszámon, több mint 160 tonna hulladék került elszállításra 30 teherautónyi fuvarral. A munkálatok során a kézi takarításban 10 ember közel 450 munkaórát dolgozott, ami mellett 40 órányi gépi rakodómunkára volt szükség. A projekt megvalósítása során az Egyesület tagjai és aktivistái 38 fő részvételével napi 4 órás járőrszolgálat keretében tájékoztató és megelőző tevékenységet végeztek - tudatta.
Létrejött egy honlap is a program keretében (www.avasiborut.hu), amely a későbbiekben is fóruma lehet a környezetükért tenni akaró pince tulajdonosoknak, illetve elhelyeztek a Avas hat pontján egy-egy tájékoztató táblát, amely a programot mutatja be, és egyben felhívja a figyelmet, hogy Miskolcon már 3 hulladékudvarban is ingyen elhelyezhetők a települési szilárd hulladékok.

Juga György arról is beszámolt:  az Avasi Borút Egyesület 2007. február 23-án alakult azzal a céllal, hogy a történelmi Avas, azon belül is kiemelten a Nagyavas pince és borkultúráját újraélessze és ápolja. Az Egyesületet 15 pincetulajdonos alapította, de mára már közel 40 fős tagsággal rendelkezik.

A korábbi évszázadokban szebb időket élt hegyoldal az elmúlt évtizedek negatív folyamatainak következményeként korábbi funkcióját és jelentőségét egyre inkább elveszítette.
Sajnálatos módon a terület értéktelenedésével párhuzamosan alacsony szocializációjú társadalmi csoportok átmeneti vagy állandó lakóhelyévé kezdett átalakulni. Ennek egyenes következménye lett a terület leromlása, a környezet lepusztulása és az illegálisan elhelyezett szemét egyre nagyobb mértékű megjelenése.
Miskolc városa az ezredfordulón kezdte el kidolgozni a városrész rehabilitációjának terveit és már önmagában ez a lépés is változást hozott a területen. Egyre több pince új, gondos gazdára talált. Az új tulajdonosok civil szervezeteket alakítottak és kezdeményezőleg léptek fel a történelmi Avas megújítása érdekében. Az Avasi Borút Egyesület is ezek sorába tartozik és tagjai úgy gondolták, hogy jelen pályázat keretében - saját személyes részvételüket is biztosítva - külső források bevonásával a történelmi Avas megtisztulását a szó szoros és átvitt értelmében is elősegíthetik.

Az egyesület tagjai ezúton is felhívják a történelmi Avas területén élő vagy ingatlannal rendelkező miskolci polgárokat, hogy óvják környezetüket, és akadályozzák meg közösen az újabb szeméthegyek keletkezését."         

 

Címkék: szemét kornyezetvedelem boon

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr821042718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása