Befejeződött az avasi „mega” fészekrakó-ügy nyomozása, amelyet követően a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt 132 ingatlannal kapcsolatban, 520 oldal terjedelemben, 278 személy ellen. A nyomozás során 40 ezer oldal irat keletkezett! A bűncselekménysorozat méretére és jelentőségére tekintettel Borsodi György, megyei főügyészhelyettes személyesen ismertette a vádiratot csütörtök délelőtt.feszekrakougyesz_120112_csl.jpg

Ez a történet hasonlít a kőleves című mese találékonyságára, csak nem jó értelemben… Kakukkfiókák kerültek a fészkekbe! A 2005-ös kormányrendelet feltétele alapján csak olyanok vehették igénybe a szociálpolitikai kedvezményt, akik munkahellyel rendelkeztek, volt megfelelő jövedelmük, hogy a kölcsönt vissza tudják fizetni.
feszekrako-kozepszer-110907ml_05.jpg
Ezzel szemben 2005-2008 közt Miskolcon, az Avason nagy számban jelentek meg vidékről érkező, elesett, nem megfelelő jövedelemmel rendelkező személyek. Idővel rossz körülményeket teremtettek, a higiéniával nem törődtek, napirenden voltak a rendőri intézkedések italozás, kötözködés miatt... A konkrét cselekmény egy ügyvédi iroda körül szerveződött – fogott a város közönségét évek óta foglalkoztató bűncselekménysorozat ismertetésébe Borsodi György, aki személy szerint avasi lakosként is tapasztalhatta a valóságot.


A jogszabályi lehetőségeket kihasználva az ügyvéd irányításával az elkövetői kör szervezetten, összehangoltan, együttműködve és rendszeres haszonszerzésre törekedve úgy bonyolította a hitelfelvételeket, hogy az ügyvédi irodának bedolgozó két felhajtó személy a vevőket – akiknek egy része nem is akart ingatlant vásárolni – összehozták az eladókkal, majd ezt követően a vevőket az ügyvédhez vitték, ahol az adásvételi szerződésben a vételárnál magasabb összeget írtak. A különbözet az esetek jelentős részében a szociálpolitikai támogatás volt, vagy még magasabb összeg.

Borsodi György felvázolta a bűnelkövetők körét és a módszert is. B. M. ügyvédnő alatt volt a két felhajtó G. S. és K. R. (azaz Kiss Roland, aki ismeretlen helyen tartózkodik jelenleg is, ellene nemzetközi körözést adtak ki). Először eladókat kerestek, majd sokgyerekes, vidéki „vásárlókat”. Előfordult, hogy az ingyen lakás mellé még 100-200 ezer forint „berendezési pénzt” is kaptak. Mivel szociális segélyből élőkről volt szó, ezért fiktív munkáltatói, kereseti igazolást kellett beszerezni, továbbá szükség volt a hitelintézet illetékes ügyintézőjének a közreműködésére, aki az ellenőrzést végezte, valamint a értékbecslőre, aki a valós összegnél magasabban állapította meg az ingatlan értékét, a különbözeten pedig osztoztak.

feszekrako_targy2_110622_csl.jpg

A pénzintézeti hitelügyintéző az ügyvédtől hitelenként 30-50-100 ezer forintot kapott, az értékbecslő pedig a felhajtótól ingatlanonként 30 ezer forintot. Az összes ingatlanban érintett és a közreműködő ügyvéd, titkárnő, valamint a pénzintézeti ügyintéző az OTP Bank sérelmére 750 millió forintos, Magyarországnak pedig 170 millió forintos kárt okoztak. Az ügyben érintetteket vesztegetéssel (bűnszövetségben) illetve különösen nagy kárt okozó csalással vádoltak meg.

A főkolomposok, amennyiben a bíróság jogerősen elítéli őket, a törvény szerint 5-15 év közötti szabadságvesztésre számíthatnak. Az ügy kezdetén több személy volt előzetesben, például az elsőrendű vádlott ügyvédnő is, azonban a tényszerű beismerő vallomásokat követően enyhítettek a kényszerintézkedésen, egy ideig lakhelyelhagyási tilalom vonatkozott rájuk. Tehát jelenleg szabadlábon védekeznek. A már említett ismeretlen helyen tartózkodó felhajtó ellen pedig nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Számos személy ellen felfüggesztették az eljárást, mert nem fellelhető, amint megkerülnek, külön vádemelés történik esetükben, azonban akár távollétükben is vádat emelhetnek ellenük. – Senki sem ússza meg – ígérte Borsodi György.

– Sokféle, de korántsem biztos, hogy hatékony lehetőség van a kiürítésre – jegyezte meg Panyi Béla főügyészhelyettes a lakások további sorsával kapcsolatos kérdésre. Emlékeztetett rá, hogy mivel magánjogi szerződésekről van szó, így a végrehajtók feladata lesz. A folyamat nem tudni, mennyi ideig tart. Gondot okoz ugyanis, hogy sok lakás már a 3-4. tulajdonos birtokában van, tovább adták és jóhiszemű vásárlóról is szó lehet.

(minap.hu)

Kapcsolódó:

Fészekrakók próbára bocsátva?

Címkék: video fészekrakó minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr203542353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása