Ellehetetlenülhetnek az avasi pincék, ha az önkormányzat bevezeti a pinceadót – emiatt hívott össze keddre fórumot a „Miskolciak az Avasért” Alapítvány. A városvezetés elmegy a rendezvényre, de már hétfőn tisztázták: szó sincs arról, hogy terveznék a pincék külön megadóztatását, sőt, a présházak adómértékének átalakítását is programba vették.

avaspinc.jpg

A „Miskolciak az Avasért” Alapítvány a helyi pincetulajdonosokkal közösen szervezi a keddi fórumot. Témáik között ilyen beszédes címsorok szerepelnek: Építményadó vagy befalazott pincék!, A történelmi avas fejlesztési elképzelései. Meghívójuk szerint azért várják beszélgetésre az önkormányzat képviselőit, hogy megtudják, mik a helyi városvezetés jövőbeli, az avasi pincéket érintő – legfőképpen a helyi építményadó pincékre vonatkozó kötelezettséget – érintő tervei. Véleményük szerint ugyanis „minden miskolci pincetulajdonos kilátástalan helyzetbe kerülhet, ha a miskolci önkormányzat, az országban egyedül álló módon, egységes 1100 Ft/m2-es tarifával – előzetes egyeztetés nélkül – megadóztatja a már több száz éve létező pincéket”.

 

Érdeklődésünkre Dobos Tímeától, a városháza szóvivőjétől megtudtuk: nem volt miről egyeztetni, ugyanis nincs ilyen terv.

 

A szóvivő emlékeztetett rá, a Kisavas és Nagyavas pincesoron lévő építmények közül 1991-től adókötelesek a magánszemélyek tulajdonában lévő présházak, borházak. Az ezekhez tartozó földbevájt pincék általában nem tartoznak az adóköteles alapterülethez, mivel nem felelnek meg a helyi adókról szóló törvény építményeket meghatározó értelmező rendelkezésének.

 

Az épület a törvény szerint olyan építmény, vagy az építmény azon része, amely a környező külső tértől szerkezeti elemekkel részben vagy egészben mesterségesen kialakított, elválasztott teret alkot. Így a földbevájt pincéket, amelyek nem rendelkeznek külön szerkezeti elemekkel, nem adóztatják, és a jövőben sem adóztathatóak.

 

Vannak természetesen kivételek: azok a pincék, amelyeket „szerkezeti elemekkel való elhatárolással” alakítottak ki. Ilyenek általában a vendéglátást szolgálók (például a Bortanya, Alabárdos stb.) Ezek adóztatása egyértelművé válik azáltal, hogy a vonatkozó rendelkezések szerint adóköteles a részben vagy egészben a csatlakozó terepszint alatti épület is, amennyiben annak belmagassága eléri 1,90 métert. Az adóztatás kezdete szintén 1991-re datálódik.

 

– Az sem igaz, hogy ez országosan egyedülálló lenne, hiszen a vendéglátó-üzleteket szinte minden város adóztatja, míg Egerben minden borospince adóköteles kategóriát képez – tette hozzá Dobos Tímea. – Az ügy aktualitását adhatja, hogy az önkormányzati adóhatóság a napokban egy olyan étterem adóellenőrzését végzi, melynél korábban pinceágként létező, mára étteremként funkcionáló épületrész bevallásának elmulasztását tárta fel.

 

– Mindebből világosan látszik, nincs szó arról, hogy a jövőben a miskolci pincéket általánosan 1100 forintos tarifával megadóztatnánk. Épp ellenkezőleg: az ez évi helyiadó-rendeletek felülvizsgálata a présházak adómértékének átalakítását is programjába vette – hangsúlyozta a szóvivő.

 

Egyébként éppen az októberi közgyűlés tárgyalja majd az avasi pincesorokra épülő, nemzetközi borút létrehozásának tervét…

(minap.hu)


Címkék: pincesor minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr263303999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása