Repedezik az Avasi kilátó

 2012.08.07. 13:03

Avasi kilátó: felújítást nem, csak állagmegóvási munkákat terveznek az operafesztivál után.

Tovább romlott az Avasi kilátó állapota, jelezte az Agorán (az Észak-Magyarország internetes levelező fórumán) Kanyog Miklós levelezőnk. Egy évvel ezelőtt már írt hasonlót, akkor (tavaly júliusban) el is látogattunk vele Miskolc jelképéhez, megmutatta a repedéseket. Azonnal feltűntek, az aljzaton, a falon, a lépcsőkön – mindenhol, akkor be is számoltunk a tapasztaltakról lapunkban. Mondta, azt is hogy hol összezártabbak, hol nyitottabbak a rések, úgy vélte, a torony kilengésétől függ, hogy milyenek. Most arról számolt be, újra kinn járt a kilátónál, és még nagyobbaknak látja a repedéseket, mint egy évvel ezelőtt voltak.

50 éve épült

Nem csoda egyébként a kilátó rémes állapota, hiszen közel 50 éve, 1963-ban épült. Felújítását tervezte a város, a belvárosi rehabilitáció (Integrált Városfejlesztési Stratégia, IVS) második ütemében. A tervek elkészítésére (2010 első felében írtunk róla) ki is írta a város a közbeszerzési eljárást, akkor az engedélyes tervek is elkészültek, IVS 2 azonban nincs, legutóbb azt nyilatkozta az új városvezetés, hogy várnak a pályázat kiírására. Arról viszont nem tudni, hogy továbbra is tervezik-e a kilátó teljes rehabilitációját.

Mindenesetre a napokban az az információ jutott el hozzánk, hogy az operafesztivál után (Puccini Toscáját a kilátó előtt adják elő az érdeklődőknek június 15-én) elkezdik a kilátó felújítását, ám mint kiderült, csak részben igaz a hír.

Karbantartják

Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, a városi ingatlangazdálkodó cég, a MIK Zrt. a kilátót rendszeresen ellenőrzi, a rongálásokból adódó károkat, balesetveszélyt jelentő hibákat javítja, erejéhez mérten a szükséges állagmegóvási munkálatokat elvégzi, de ennél nagyobb mértékű felújítást nem terveznek. A repedések kapcsán elmondta, két évvel ezelőtt statikai szempontból vizsgálta meg egy független szakértő a kilátót, amelynek eredménye szerint nincs vele probléma.

A napokban mi is beszéltünk egy független statikussal, aki ígérte, a héten eljön velünk, s megnézzük együtt. Szeretnénk biztosan tudni, ő hogy látja, a repedések ellenére is masszív-e a kilátó. A tapasztaltakról beszámolunk.

(boon.hu)

Kapcsolódó:
Átvizsgálták az Avasi kilátót
Nem csoda a kilátó rémes állapota

Címkék: karbantartás kilátó boon északhírnök

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr274638602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása