Bár panelépületekből áll az Avas, és lakótelepről beszélünk, mégis kifejezetten zöld területről van szó. A lakótelepi részek közül pedig a legzöldebb terület a városban, legalább is az 5-ös körzet képviselője szerint.

Az Avas keleti oldalát foglalja magába az ötös választókörzet, nagyjából a Testvérvárosok és a Szentgyörgy utca közötti területről van szó, bár a városközpont felé eső részen elég kanyargós és kacifántos a körzethatár. Csupa panel épület van itt, mégis rengeteg a fa, bokor, a házak közti park, fás terület, nem beszélve a Középszer mögötti hatalmas parkos részről, amely az Európa Parkot is magában foglalja. Éppen ezért a város egyik legzöldebb területének tartja ezt a részt Földesi Norbert önkormányzati képviselő, aki szerint ez igazi „kertvárosi hangulatot” teremt még a panelrengetegben is.

Lépcsők körzete

Mivel minden épület, minden járda, lépcső, úttest, játszótér egyszerre épült a városrészben, ezek egyszerre is amortizálódtak le, ami természetesen nagyban megnehezíti a felújítást, rendbetételt is, hiszen a problémák mindenhol szinte egyszerre jelentkeztek. Ahogy Földesi Norbert mondja, húsz év nehéz örökségével, kimaradt fejlesztésekkel vette át két éve a körzetet. Mivel domboldalról van szó, rengeteg a lépcső, amelyek mostanra töredezettek, néhol balesetveszélyessé, vagy szinte használhatatlanná váltak, illetve a megsüllyedt vagy hiányzó szegélykövek miatt eső után a víz is akadálytalanul folyik le, illetve hord sarat a járdára, lépcsőre. Éppen ezért rengeteg munkát adnak, több helyen kellett javítani a lépcsőfokokat, jelenleg is szegélyköveket javítanak több ponton. Ez azonban a képviselő szerint cseppet sem végleges megoldás, hiszen ezek egy-két évnél nem bírnak többet. Komplett lépcsőrekonstrukciókra lenne szükség, ami viszont nagyon sokba kerül. Szerencsére erre is van példa, a közeljövőben indulhat el az egyik leghosszabb lépcsősor felújítása, amely a Szentgyörgy utcai posta mellett indul, és a Középszerig tart.

Nem csak egészségügyi kérdés

A képviselő nagyon fontosnak tartja a tisztaság kérdését is, ami véleménye szerint nem csak egészségügyi kérdés. Minden évben húsz zárható szemetesedényzet-tároló beszerzését támogatja a társasházak számára, méghozzá száz százalékban. De, mint mondja, minden évben húsz fölé megy a megépülő kukatárolók száma, így két év alatt több mint negyven készült el, két év múlva pedig azt szeretné, ha elérné ezek száma a százat. Ez a városrész rendezettsége és tisztasága szempontjából is fontos, mert kevesebb szemét kerül az utcákra, ugyanakkor abból a szempontból sem elhanyagolható jelentőségű, hogy így az adott társasház előtt megszűnik a kukázás is.De más hasonló példát is mutatott a tézis bizonyítására, a Gesztenyés utcán két panelház között a fák alsó ágai és a bokrok olyannyira benőtték a parkot, hogy közte tanyát vertek a hajléktalanok, akik kompletten berendezték „hajlékukat”. Még a lakók is elcsodálkoztak az ágak és bokrok kivágása után, hogy mit találtak a parkban, amely ma már tiszta, rendezett és szép terület.

foldesi_norbert_korzet_120620_ja_7.jpg

Parkoló építés indul

Az Avas egyik legnagyobb gondja, a többi lakótelephez hasonlóan, a parkolás. Építésekor még nem volt ennyi autó, így a garázsok és parkolóhelyek számát is másképp kalkulálták. Ma pedig már nagyon nehéz megállni otthonuk közelében az avasiaknak. Ilyen szempontból a helyzetet tovább rontotta, hogy a tűzoltósági határozatok alapján elkezdték kijelölni a tűzoltósági felvonulási területeket, amelyek újabb parkolóhelyeket „tüntettek el”. A jogszabály szerint azonban ezeket pótolni kell, így ezek összevonásával indulhat el egy nagy parkolóépítés a Középszeren július elején. Az 1. szám előtt, illetve a 2–32. közötti szakaszon összesen 118 parkolóhelyet alakítanak ki. Földesi Norbert azt szeretné, ha már szeptemberre elkészülhetne a beruházás, de idén biztosan használhatják majd az itt élők, illetve az iskolába érkezők.

Az iskola kapcsán a képviselő megjegyzi, a körzetben három iskola, négy óvoda és több szociális intézmény is van, amelyet szintén szeretne támogatni, így lehetőségeihez mérten igyekszik számukra a képviselői alapjából valamennyit juttatni, elsősorban a rendezvényeiket támogatva. Uniós támogatás segítségével a Herman Ottó Általános Iskola és a Martin János Szakképző Iskola is megújulhatott a közelmúltban, illetve akadálymentesítették azokat. Az általános iskola belső felújítása sem régen történt, így ezek az intézmények rendben vannak.

Padok, fák, közbiztonság

Persze, a képviselő azon is igyekszik, hogy a lakossági igényeknek megfelelően tudjon intézkedni, például gyakori kérés a pihenőpadok kihelyezése. De például a körzet bejárása közben is egyeztetett a Középszeren egy fa kivágása ügyében, melynek ágai az ablakokat veszélyeztették. Mint mondja, a városrész közbiztonsága cseppet sem olyan rossz, mint ahogy az a közvélekedésben szerepel. A „fészekrakók” miatti együttélési problémák kivételével nincs komoly bűncselekmény, a rendőrségi statisztikák is azt bizonyítják, hogy jobb a helyzet, mint Miskolc más részein. Azt azonban Földesi Norbert is elismeri, hogy igazi változást addig nem lehet elérni, amíg ezeket a renitens beköltözőket el nem sikerül távolítani a városrészből.

foldesi_norbert_korzet_120620_ja_13.jpg

Pedig a képviselő célja az, hogy azokat az állapotokat állítsa vissza, amelyek akkor voltak, amikor az Avas megépült. Újra olyan békés, családokkal teli városrészt szeretne, ahol délutánonként megtelnek a parkok játszó gyerekekkel és beszélgető felnőttekkel. Mint mondja, ebből a szempontból sem rossz a helyzet, sok a fiatal és kisgyermekes család is, rájuk gondolva például jövőre mini játszótereket szeretne telepíteni a városrész több pontjára. Sok az összefüggő zöld terület, ami jó hátteret ad, ugyanakkor az Avason intézmények, boltok, multi-üzletek, posta, egészségház, gyógyszertár, egyházi épületek, szolgáltatások is helyben vannak, így a képviselő szerint egy igazán élhető része ez Miskolcnak.

(minap.hu)

Címkék: képviselő fejlesztés minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr514629492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása