Továbbra is gondot okoznak az Avason a fészekrakó családok – vagy az utánuk maradt romok. A Felsőruzsin körút egyik társasházában kedden tartottak szemlét a hatóságok: az ott lakók életét három éve keserítik a beköltözők, a társadalmi normákat be nem tartók által hagyott állapotok. Csótány, ürülék és szeméthegyek az immár üresen álló lakásban – értéktelen és eláztatott, lakhatatlan ingatlanok a szomszédban.

felsoruzsin-feszekrakos_120703ml_18.jpg
Számtalan történetet hallhattunk, példát láthattunk az úgynevezett fészekrakók által „teremtett” vagy otthagyott állapotokra az Avas lakótelepen. Noha nem lehet minden eset egyforma, mégis hasonlóak a panaszok, s húszadszorra is ugyanolyan megdöbbentő, milyen pusztítást képesek véghezvinni az egykor élhető környéken, mint amikor először látja az ember.

A Felsőruzsin körút egyik négyemeletesének második emeletére három évvel ezelőtt költözött be kettő, a helyiek szerint írástudatlan, rossz körülmények között élő család, pontosabban két-két szülő három-három gyermekével, így összesen tízen laktak a kétszobás panellakásban, s gyakran fogadtak rokonokat is…

Csótányok és szeméthegyek

Tetétleni Józsefné nem kevesebb, mint 34 éve lakik a bérházban. Amikor beköltözött, elmondása szerint az új lakók megjelenéséig „nagyon jó volt az élet”, zöld övezetben, csendes helyen. Elköltözni azonban a gondok ellenére sem akarnak, mert szeretnek ott élni. Igaz, nem is tudnának, mert az ingatlanok értéke gyakorlatilag már a nullával egyenlő.

Három évvel ezelőtt jelent meg a család, majd egy évvel ezelőtt költözött el. Azonban ezt követően rokonaik lakták be a szobákat, ők pedig csak néhány napja mentek el. Lezárattuk a lakást, mert iszonyú állapotokat hagytak maguk után. Rövid időn belül tele lettünk csótányokkal, a szemetet szétszórták mindenütt, a falakat végigkarcolták a holmijaikkal, kutyát, még tán macskát is tartottak, a fekália pedig az ágyneműbe csomagolva, az erkélyen bűzölgött. Nem csak az állati ürülék… – sorolja a felső szomszéd. – Van még egy cigány család a házban, ám velük nincs baj, ők rendes emberek – teszi gyorsan hozzá.

felsoruzsin-feszekrakos_120703ml_19.jpg
Se éjjelük, se nappaluk


A fészekrakók igazi szenvedő alanyai mégsem Tetétleniék, hanem az alattuk lakók. Nemcsak pénzük, hanem egészségük is rámegy az állandó harcban a svábbogarakkal, beázásokkal. Egy házaspár két kisgyermekével és a családfő édesanyjával él együtt. A nagymama nemrég szívrohamot kapott, tíz percen múlt az élete. Sírva panaszolja portálunknak, már nincs kerete a szívgyógyszerekre sem, mert kevés pénzük is rámegy a rovarirtásra – a legutóbbi számla 16.000 forintot mutat, de a szomszéd is háromszor hívta ki a bogármérnököket saját költségén, míg a Tetétleni-házaspár kétszer költött a csótányok elpusztítására.

felsoruzsin-feszekrakos_120703ml_17.jpg

Se éjjelünk, se nappalunk! Három napja nem alszunk, mert a svábbogarak a kisgyermekeimen mászkálnak éjszaka, a vegyszerektől pedig fulladoznak a csemeték – kesereg az édesanya.

Hiába irtják ugyanis a svábbogarakat, a nedvesség hatására tovább szaporodnak, a lerakott peték két napon belül kikelnek, így marad a szélmalomharc, amíg ki nem takarítják és fertőtlenítik teljesen a lakást.
– Gázszivárgás is volt, leplombáltattuk, de az áramot és a vizet se fizették. Víz nélkül nemhogy az ember, a kutya sem élhet, de őket ez nem zavarta – folytatta Tetétleniné. – Az alsó szomszédot így is eláztatták, nekik már a biztosító sem fizet, annyiszor fordult elő az eset. És akkor a társasház adósságáról még nem is beszéltünk…

Visszakapnák nyugodt otthonukat

Tetétleniék januárban levélben keresték meg a közterület-felügyeleti és a hatósági osztályt, az ÁNTSZ-t, valamint a rendőrséget. A közteresek igazoltattak négy, akkor még ott lakó személyt, ellenük szabálysértési eljárás indult, azonban az egykor az ingatlanban lakó rokonság valamennyi tagja elérhetetlen azóta is.A rendőrség kedden nyitotta meg a korábban lezárt lakást, hogy az ÁNTSZ szakembere szemrevételezze az elhagyott szobákat. A lakók által említett dögszagnak nem volt forrása, a népegészségügyi munkatárs szerint „csupán” penetráns szemétszagról van szó. A lényegen viszont nem változtat, csótányok a padló minden egyes négyzetcentiméterén, iszonyatos bűz, szemét és ürülék, cigarettacsikkek, rothadó ételek mindenhol.

A bérházban élők „mindössze” annyit szeretnének, valahogy érjék el a társasház régi állapotát, ennek érdekében a végsőkig elmennek. Talán a keddi, hatósági vizit hatására megmozdul valami. Az ÁNTSZ szakembere még ma elkészíti a jegyzőkönyvet, aztán…

felsoruzsin-feszekrakos_120703ml_25.jpg

A bent tapasztaltak alapján az ÁNTSZ javaslatot tesz a lakás fertőtlenítésére, a nagymértékű fertőzésveszély megszüntetésére. A javaslat a házkezelőség felé fog érkezni, ezt követően ők lépnek a lomok, ruhák, bútorok esetleges elszállítása és a fertőtlenítés ügyében. Ennek napokon belül meg kell történnie – mondta Kovács László Csaba, a közterület-felügyeleti és rendészeti osztály vezetője.A lakók pedig reménykedhetnek, hogy rövidesen visszakapják régi életterüket, életüket.

(minap.hu)

Címkék: video szemét ántsz fészekrakó minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr494629544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása