Az idei és a jövő évre tervezett munkafázisok pályázati felhívásain dolgozik az Avas munkacsoport, melyet múlt év tavaszán hozott létre a miskolci önkormányzat, szakértők, civilek bevonásával. Pfliegler Péter alpolgármester portálunknak elmondta: az Avas-észak problémáit egységes rendszerben kezelni kívánó munkacsoportban addig külön tevékenykedő, érdekelt társulások egyesítették erőiket és terveiket, az önkormányzat erre a célra létrehozott, operatív részlegének a koordinációs szerepe mellett.
 
A hegyoldal állagmegóvása érdekében, február végén fakivágások kezdődtek a Latabár-soron, majd a Miskolci Városfejlesztési Kft. tárgyalójában ismertette a célokat, terveket, eddigi eredményeket Pfliegler Péter alpolgármester, Rostás László főépítész, és Kozák Miklós geológusmérnök, egyetemi docens.
 
A munkacsoport megszervezte a kapcsolatfelvételt az avasi ingatlantulajdonosokkal, pincehasználókkal, akik segítenek az ingatlanok állapotának felmérésében, fotódokumentációjának összeállításában, valamint az építményekre és a pincékre vonatkozó legfontosabb adatok összegyűjtésében. Készül egy viselkedési kódex is, amely rögzíti mindazokat az írott és íratlan szabályokat, jogokat, kötelezettségeket, amelyek a jövőben alapjául szolgálhatnak a rend helyreállításának, megőrzésének a területen.

 

 

Egy vállalkozás felajánlásával kutató magfúrást szerveztek a Bortanya melletti útszakaszon, a domb lábazati részének feltárása, megismerése céljából. A magfúrás is alátámasztotta, hogy a talajt mintegy 18 méter mélységig kőtörmelékkel vegyes, laza föld alkotja, amit a pincék létesítése során termeltek ki. Erre épültek az utak és helyenként a támfalak is, ez a réteg, ami könnyen megcsúszik, megszakad a nagy esők, időjárási viszontagságok következtében.

A geodéziai bemérések, valamint a tervdokumentációk adatai alapján, elkészült egy új, digitális topográfiai térkép, amely az alapját képezheti mindazoknak az építésbiztonsági, vízrendezési, mérnökgeológiai, és egyéb térképeknek, amelyekre a komplex rekonstrukció fázisai épülhetnek.

 
Pfliegler Péter alpolgármester portálunknak elmondta: az Avas-észak problémáit egységes rendszerben kezelni kívánó munkacsoportban addig külön tevékenykedő, érdekelt társulások egyesítették erőiket és terveiket, az önkormányzat erre a célra létrehozott, operatív részlegének a koordinációs szerepe mellett.
 
Az előző évek tapasztalatai ugyanis bebizonyították, hogy az eseti beavatkozások - támfalépítés, útburkolat javítás, részleges közművesítés, romeltakarítás - fajlagosan igen költségesek, de a rendszer állapotát lényegében és egészében nem javítják meg.
A munkacsoportnak sikerült időben módosítania a korábbi helyreállítások módszerét. 
Az avasi kutatások első eredményeinek megfogalmazásakor már körvonalazódott az a rendszervázlat, amely ésszerű sorba rendezi az egymást követő, és egymásra épülő munkafázisokat: a földtani és építésföldtani vizsgálatokat, a közterületek, utak ingatlanok közművek állapotfelmérését.
 
Ezekkel egyidejűleg meg kell történnie a távlati fejlesztési koncepció megfogalmazásának, az ökológiai, építészeti és funkcionális célok rögzítésének, a kataszteri nyilvántartás naprakész felújításának, az azonnali és a hosszú távú forgalomkorlátozások megtervezésének valamint az állapotvédelmi célú viselkedési kódex megfogalmazásának, a területhasználók és odalátogatók számára.
 
Az alpolgármester kiemelte a közműhálózat komplex felmérését, a fejlesztés szükséges és lehetséges irányainak, mértékének, ütemének meghatározását is. Ezek birtokában készíthető el ugyanis az úgynevezett építésbiztonsági térkép, a fejlesztések tételeinek prioritási sorrendje, ésszerűen egymásra következő időbeli és térbeli ütemterve. - Az Avas munkacsoport jelenleg a 2012-13-ra tervezett munkafázisok pályázati felhívásán dolgozik. További érdemi információkkal – a nyertes kivitelezőről, tervezőről, költségekről, határidőkről - a közbeszerzési pályázat lebonyolítása után tudunk szolgálni – mondta el Pfliegler Péter.

(minap.hu)

Címkék: képviselő felújítás minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr734562742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása