Borangolás az avasi pincékben

 2012.05.28. 00:15

Nem is igazi miskolci polgár az, akinek nincs egy borházzal ellátott pincéje – tartja a régi mondás. Helyi civil szervezetek a város támogatásával a miskolci borkultúra felélesztésén fáradoznak, ennek részeként rendezik meg az I. Avasi Borangolást az avasi borospincék között, május 12-én.

Tizenöt pince, tizenhat helyszín, többek között Tokaj-Hegyaljáról, az egri és a mátrai borvidékről érkező pincészetek, „megspékelve” a miskolci gasztronómia jeles képviselőivel, disputa a mai borkultúráról és a magyar bor külföldi elismertségéről, valamint ingyenesen látogatható kamara-kiállítás – röviden így lehetne összefoglalni az egynapos I. Avasi Borangolás eseményeit.

borut_sajtaj_120510_ja_5.jpgMint azt Némedi Varga Zoltán, a Miskolci Kulturális Szövetség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a borangolás csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, több, borral foglalkozó civil szervezet van Miskolcon, melyeknél úgy gondolják, hogy az Avast és a helyi borkultúrát fel kell éleszteni.

Szeretnénk elérni, hogy az avasi borkultúra újra régi fényében ragyogjon, és mindenki számára elérhető legyen. Célunk elérése érdekében a város is mögénk állt – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Kiss Gábor alpolgármester lett az avasi borangolás fővédnöke. Mint mondta, a város újrapozícionálásában nagy szerepet játszanak az ilyen programok – az új „szerep” meghatározásánál azonban nem szabad megfeledkezni a hagyományok, az értékek megőrzéséről, felelevenítéséről és továbbadásáról sem.borut_sajtaj_120510_ja_13.jpg

Az I. Borangolás az avasi borpincékre irányítja a figyelmet. Arra a területre, ahol Európában egyedülálló módon, egy város szívében több mint 900 pince és borház található. A program kitűnő alkalom, a borkultúra felélesztése pedig esély arra, hogy a város lakói mellett az egyre növekvő számú turista számára is érdekességekkel és új ismeretekkel szolgáljon – mondta az alpolgármester.

Berta Béla, a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának elnöke beszélt az idén második alkalommal, szombaton megrendezendő asztaltársasági borversenyről. Mint megtudtuk, a tavalyi megmérettetésen csaknem 150 bort zsűriztek, idén is nagyjából ennyi indulót várnak az Észak-magyarországi borrégióból.

Neves szakemberek bírálják a borokat, majd döntenek a négy különdíj (fehérbor, vörösbor, rosé és tokaji kategóriában) sorsáról. A verseny fővédnöke Pfliegler Péter alpolgármester lesz – mondta az asztaltársaság elnöke.

Hogy tudnak a magyarországi borok kikerülni a külföldi piacra? Ki mit gondol a mai magyar bor és borászat helyzetéről? – ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresik majd a választ az Avasi disputa résztvevői, melyen olyan neves szakemberek osztják meg az érdeklődő borbarátokkal véleményüket, mint Áts Károly, akit többször jelöltek az Év borásza címre, vagy Kovács András. Jelen lesz a beszélgetésen Olajos István agrárjogász is.

Kamara-kiállítás is nyílik Kapum előtt… címmel, mely – mint a cím is sugallja – Miskolc „kapuit” mutatja be. A kiállításon a négy kapu által határolt Miskolc belvárosa jelenik meg, a XX. század elejét meghatározó épületek, kapuk, bejáratok térbeli bemutatásával. A kiállítás fotóit a Lévay József Református Gimnázium diákjai készítették.

Mint Némedi Varga Zoltán fogalmazott, minden pince egy kicsi fesztivál, hiszen mindenhol bemutatkozik egy-egy miskolci étterem gasztronómiája, de lesz külön zene is mindenhol.

A borangolás során érdemes lesz minden pincét végigjárni, hiszen más és más borokat és ételeket kóstolhatnak majd végig a borkultúra hívei. A bortúra indulópontja, ahol a kóstoláshoz szükséges poharat is ki lehet majd váltani, a Palóczy-emlékmű mellett lesz kialakítva – mondta az ügyvezető elnök.

(minap.hu) fényképek itt, itt és itt.

Kapcsolódó:
I. Miskolci Borangolás
Borátságokat szült a borangolás
Pincéről pincére az Avason

Címkék: közösség video kultúra pincesor minap avasi pincék asztaltársasága miskolczi pincék asztaltársasága borangolás

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr834550018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása