Tavaszi szél Avast (is) tisztít

 2012.05.25. 14:48

Mintegy két tonna hulladékot sikerült összegyűjteni péntek délelőtt a Kisavas területéről, ahová az idei „Tavaszi-Szél” szemétszedési akciót hirdette meg a polgármesteri hivatal és a Miskolc Holding.

Reggel mintegy kétszázan gyülekeztek a Szent István téren – városi, hivatali vezetők, civilek, diákok, holdingos tagvállalatok vezetői, alkalmazottai. A helyszínen volt Kriza Ákos polgármester is, aki lapunknak nyilatkozva elmondta: sajnos, mindannyian tudjuk hogy a költségvetési források igen behatároltak, ezért még inkább felértékelődik az egyéni felelősségvállalás, amelynek jelentőségét az ilyen akciók szervezésével is hangsúlyozni kívánják. – Jó példával szeretnénk elöl járni – mind az önkormányzat, mind a Miskolc Holding részéről – a városunk tisztasága, rendezettsége iránt érzett felelősségben. Reméljük, hogy a példa ragadós lesz, és egyre többen lesznek majd olyanok, akik ezután jobban odafigyelnek lakóhelyük, közvetlen lakókörnyezetük tisztaságára is – emelte ki Kriza Ákos, elmondva, hogy a tavalyi akció is eredményes volt, egyre többen csatlakoznak a takarítási akciókhoz.
- Úgy gondoljuk azonban, hogy ez még mindig kevés. Ahhoz hogy valóban az egész várost kitakarítsuk, sokkal többen kellene, hogy csatlakozzanak, ezúton is kérem a miskolciakat, minél nagyobb számban tegyék meg ezt – hangoztatta Miskolc polgármestere. Mint fogalmazott, a takarítási akciókat azért szervezik a város különböző területein, hogy mindig más helyszíneken mutassanak példát, tudatosítsák a város iránt érzett felelősséget - hogy mindig újabb és újabb csoportokat tudjanak bevonni a kezdeményezésbe.

tavaszi-szel-takaritas-120504ml_04.jpg

A résztvevők öt csoportban láttak neki a takarításnak, a területi beosztást Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft. ügyvezetője, az akció koordinátora ismertette. – Úgy gondoltuk, hatékonyabb, szervezettebb lesz a munka, kisebb eséllyel maradnak ki területek a takarításból ha az egy munkahelyről, intézményből, iskolából érkező önkéntesek külön-külön csoportokban, pontos beosztással látnak neki a munkának – mondta el kérdésünkre. Mint megtudtuk, a hulladékgyűjtő-zsákokat az AVE, a szerszámokat, eszközöket a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. biztosította.

tavaszi-szel-takaritas-120504ml_10.jpg

A zsákokba gyűjtött szemetet a kilátóhoz, az akció végállomásához viszik fel a csoportok, onnan szállítja el az AVE. – Véleményem szerint valamennyi résztvevő számára tanulságos lesz majd ennek a napnak az eredménye. Egyrészt visszaigazolást jelent az elvégzett munka eredményéről, ha meglátják az összegyűjtött szemetet, másrészt pedig visszatartó erővel is bír egy tömegben látni mindazt a hulladékot, ami szétdobálva a környezetet szennyezte – mondta el Molnár Attila, hangsúlyozva: az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem lenne szükség ilyen akciókra, ha mindenhol tiszta, rendezett lenne a város. Sajnos azonban, egyelőre nem ez a helyzet, az Avas pedig egy olyan gyöngyszeme Miskolcnak, amire különösen oda kell figyelni. El kell érni, hogy újra élettel teli, vonzó közösségi tér legyen, mint valamikor régen.

tavaszi-szel-takaritas-120504ml_13.jpg

A közösségi kezdeményezések jelentőségét hangsúlyozta Pfliegler Péter alpolgármester is, aki szintén részt vett a takarításban. Mint mondta, a napokban egy Testvérvárosok úti társasház lakói mutatták meg, hogy kezükbe tudják venni a sorsukat. Házuk önerős felújításával csak a fűtési költségekben 50 százalékos megtakarítást értek el. - Ma pedig itt a Szent István téren gyülekezünk – városvezetők, osztályvezetők, munkatársak, alkalmazottak, diákok és más miskolciak – ismét azzal a céllal, hogy együtt, közösen, vállt vállnak vetve szebbé, jobbá tegyük a lakókörnyezetünket! – emelte ki Pfliegler Péter, aki szerint nagyon fontos, hogy az emberek felismerjék ennek a jelentőségét – hogy maguk is akarjanak cselekedni, tenni a városért, önmagukért. Az alpolgármester arról is szólt, hogy már a múlt évi tavaszi takarítás óta is egyre több ilyen akciót szerveztek - képviselők, hazai és külfödi cégek, szervezetek. Ezek összekovácsoló erőt adnak a közösségnek, szépítik a környezetet s megmutatják, milyen eredményeket lehet elérni az összefogással.

tavaszi-szel-takaritas-120504ml_20.jpg

A munka a Latabár soron, a lépcsősoron, a Hideg sor irányába indult, több mint kétszázan takarították péntek délelőtt a domboldalt és az avasi Kilátó környékét. A polgármesteri hivatal és a Miskolc Holding akciójához csatlakozott a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara, a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola emellett meghívtak több avasi hagyományőrző szervezetet, és jöttek környékbeli lakosok is.

Mintegy két tonna hulladékot sikerült összegyűjtenünk, ennek egy részét – például a PET-palackokat – szelektíven – összegezte Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs vezetője. Mint mondta, tagvállalataik mintegy száz fővel vettek részt a munkában, az AVE és a Városgazda Kft. kiemelkedő szerepet vállalt a szervezésben, szállításban, az eszközök biztosításában. – Szerintem ez egy nagyon eredményes nap volt. Miskolcnak egy olyan történelmi emlékhelyét, területét tisztítottuk meg, amely a most induló turisztikai szezonban is fontos szerepet játszhat. Bízunk benne, hogy mind a példa, mind a szemlélet ragadós lesz – mondta el a kommunikációs vezető.

(minap.hu)

Címkék: közösség video kilátó szemét pincesor szelektiv gyujtes minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr934545866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása