Az volt a cél, hogy a későbbi törlesztés ne legyen nagyobb a fűtésmegtakarítás összegénél, ezt el is érték.

Állami és önkormányzati támogatások hiányában kizárólag önerőből tervezték meg és újítatták fel házukat a Testvérvárosok útja 8-10. szám alatti társasház lakói, a házat a napokban ünnepélyesen adták át.

Már évek óta nincs pályázati kiírás panelprogramra, utoljára 2009-ben volt, így hiába vártak a lehetőségre – mondta lapunknak Lévai Erzsébet, a Panelprogram Partner Kft. ügyvezetője, akit a társasház felkért annak idején a felújítás koordinálására. Ő maga évek óta dolgozik pénzügyi tanácsadóként a panelprogramok kapcsán, szerinte „elképesztően jó dolog” ez a program – amikor van. De ha nincs, akkor muszáj más megoldást keresni, és most kiderült, hogy önerőből is meg lehet oldalni a felújítást. Mint mondja, Miskolcon a Testvérvárosok úti ház az első fecske, bár az országban már voltak hasonló kezdeményezések.

Tavaly kezdték

A társasház (egy tízemeletes épületről van szó) néhány éve már kicseréltette a folyosói ablakokat a lépcsőházban, és szerettek volna tovább lépni. Tavaly nyáron kértek először árajánlatokat kivitelező cégektől, olyat, amelyben benne van a fűtéskorszerűsítés, annak szabályozhatóvá tétele, nyílászárócserék a lakásokban, és az épület homlokzati szigetelése. Lévai Erzsébet nem tudja, végül hogyan érték őt el, de sikerült, és ő segített a költségvetés elkészítésében és a legjobb ajánlatot, – az egyik helyi kivitelező céget – megtalálni.

Az volt a cél, hogy a későbbi törlesztés ne legyen nagyobb a fűtésmegtakarítás összegénél – magyarázta Lévai Erzsébet, és hozzáfűzte, ezt sikerült elérniük, a lakók rezsiköltsége így nem emelkedik a felújítás utáni években sem.

Olcsóbban vállalta

A szakember elmondta, ehhez hozzájárult az is, hogy a kivitelező alacsonyabb összegért is elvállalta a felújítást, mint a panelprogramok esetén szokta. Ennek az oka egyszerű: egyrészt a panelprogram magasabb költségvetéssel dolgozik, másrészt sokszor hosszú hónapokat kell várni az állami támogatásra, itt viszont gyorsan fizettek a lakók. Lévai Erzsébet számításai szerint a költségek egyharmadát spórolták meg így. A beruházás teljes költsége közel 67 millió forint volt. A társasház a saját korábbi megtakarított pénzeszközeihez állami kamattámogatású kölcsönt vett fel 8 éves futamidőre.

A lakók annak is örültek, hogy hihetetlenül gyorsan túl voltak az egészen. Tavaly nyáron kezdték az ajánlatkérésekkel, október végén már el is kezdték az építkezést, a hideg idő beállta előtt megvoltak a lényegi munkákkal, az idén tavaszra már csak a homlokzat színezése maradt. Így már tapasztalatuk is van a fűtésmegtakarítást illetően: 53 százalékkal csökkent a számla végösszege.

(boon.hu) - fényképek itt.


Nagyobb térképre váltás

Címkék: közösség felújítás boon

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr794545752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása