Tosca az Avasi kilátónál

 2012.04.13. 12:39

Kevés előadás és néhány különlegesség várja az idei operafesztivál közönségét.

Június 8-ától június 17-éig tart az idei Bartók+Puccini Miskolci Operafesztivál nyári programja, mely több szempontból is változást jelent az elmúlt évek zenei rendezvénysorozatához képest. A fesztivál országos nyitó sajtótájékoztatóján kiderült, a nagyszínházban összesen 7 előadást láthat majd a közönség, és egy-egy produkció többször is színre kerül. Giacomo Puccini, a 20. század legnépszerűbb olasz operaszerző művei közül három kerül színre díszlettel és jelmezzel.

Három jelmezes

Közülük kettő a koncepcióváltást tükrözi. A Bohémélettel a szervezők új közönségréteg meghódítására készülnek, mely Bohém Casting címet kapta, műfaját tekintve pedig opera-musical. A Tosca ingyenes előadás lesz, és nem a színház falai között, hanem a Szent István téren egy-egy felvonás, majd az Avasi kilátónál a teljes opera várja a közönséget. De nem csak az operakedvelő elitet, hanem az utcák járókelőit és a lakótelepen élőket is, fogalmazott a sajtótájékoztatón Kesselyák Gergely, az operafesztivál igazgatója. Puccini több operája koncertszerű előadásban hallható majd, vagy ingyenes filmvetítés keretében nézhetik meg az érdeklődők.

Bartók Béla színpadi művei ezúttal az Experidance Társulat előadásában kerülnek színre. Új hangzást, új stílust fedezhetünk majd fel Miklósa Erika jazz-operakoncertjén is.

Kevesebb pénzből

A sajtótájékoztatón Kesselyák Gergely azt hangsúlyozta: a koncepcióváltás nem anyagi okok miatt történt. Véleménye szerint kevesebb pénzből is lehet érdekesebb, közkedveltebb fesztivált szervezni. Hozzátette: bár ahhoz, hogy neves társulatokat tudjanak meghívni a fesztiválra, több pénzre lenne szükség.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere úgy fogalmazott: „egy kis ráncfelvarráson ment át az operafesztivál.” Céljuk ezzel az volt, hogy közel vigyék az opera műfaját azokhoz is, akik eddig ritkán vettek jegyet ilyen előadásra.

A sajtó képviselői a 3Bartók előadással és a fesztivál finanszírozásával kapcsolatban kérdeztek. Előbbire Román Sándor, az Experidance Társulat vezetője azt válaszolta: Bartók három színpadi művét egy este adják majd elő, amelyek ilyen módon egy egységet alkotnak. Mint fogalmazott, ez nagy kihívás számukra, hiszen a Fából faragott királyfit és A csodálatos mandarint még soha senki nem vitte néptánctechnikával színpadra. Tárgyaltak Vásárhelyi Gáborral, a Bartók-életmű örökösével is, aki a társulat elképzeléseit támogatja, tette hozzá Román Sándor.

A fesztivál költségvetésével kapcsolatban Kesselyák Gergely elmondta: a miskolci önkormányzat 80 millió forinttal támogatja a rendezvényt, a Nemzeti Kulturális Alap 35 milliót ígért, de végleges döntés még nem született, szponzoroktól pedig további 30 milliót remélnek.

Az operafesztivállal kapcsolatban szeretnénk még több kérdést feltenni Kesselyák Gergelynek, részletek később.

(boon.hu)

Címkék: közösség kultúra rendezvény kilátó boon operafesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr594407725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása