Négyen állnak majd a bíróság elé a három ember halálát okozó lakástűzzel kapcsolatban.

Négy ember ellen emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség a Miskolci Városi Bíróság előtt, az avasi paneltűz kapcsán, tájékoztatta lapunkat dr. Konkoly-Thege László, a főügyészség szóvivője.

Mint emlékszünk rá, 2009. augusztus 15-én lángok csaptak fel egy Középszer utcai társasház hatodik emeleti lakásában, majd a tűz átterjedt a hetedik emeletre, ahol egy 43 éves édesanya, 16 éves lánya és 13 éves fia tartózkodott otthon. Valamennyien életüket vesztették, mert bár a tűzoltók időben kiértek és elkezdték a lakók kimenekítését és az oltást, a helyszíni parancsnok kommunikációs hiba miatt nem értesült róla időben, hogy a hetediken még három ember benn van.

Fejvesztett menekülés

A főügyészség vádat emelt annak a lakásnak a gazdája ellen, akinek konyhájában a hatodik emeleten – máig tisztázatlan körülmények között – a lángok felcsaptak. Az asszony aludt a szobában, ám amikor a tűzre felébredt, nem kezdte el oltani, nem értesítette sem lakótársait, sem a tűzoltókat, hanem az ajtót maga mögött nyitva hagyva elmenekült. A tűz így levegőt kapott, és megélénkülve kicsapott a nyitott ablakon, majd megnyújtotta az épület külső hőszigetelőanyagát és a hetedik emeleti loggiát. A nő ellen két vádpont alapján kér elmarasztaló ítéletet az ügyészség: közveszély okozása, és három rendbeli, az okozó által elkövetett segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Szabálytalan szigetelés

Vádlott lett az ügyben a ház hőszigetelési munkálatait végző kivitelező-alvállalkozó, aki egyrészt nem megfelelően ragasztotta fel a polisztirollapokat, s így az alatta kialakult huzat olyan magas hőfokú égést eredményezett, hogy ezáltal könnyűszerrel meggyulladhatott a hetedik emeleti loggia, ahol szintén szakmai hibát vétett, mert éghető alapra szerelte fel a szintén éghető szigetelőanyagot. Az ügy harmad- és negyedrendű vádlottjai a szigetelési munka építésvezetője és művezetője. A három építőipari szakember ellen több ember halálát eredményező foglalkozása körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés a vád.

Két megszüntető határozat is született: a rendőrség – szakértői véleményre alapozva – azt állapította meg, hogy voltak ugyan kommunikációs hibák a tűzoltás során, és ezért nem eleve négyes fokozatú riasztást rendeltek el, olyan mértékű szakmai hibát nem követtek el a tűzoltók, ami a bűncselekmény kategóriába tartozna, és technikai problémákon alapuló mulasztásuk közvetlenül nem hozható összefüggésbe a három ember halálával. Mint Konkoly-Thege László elmondta, a tűzoltók tették a dolgukat, 14 embert kimentettek. Megszüntették még az eljárást az alvállalkozó cég főmérnökével szemben, mert kiderült, hogy ő elsősorban a pénzügyekért volt felelős. A tervek különben is rendben voltak, az más kérdés, hogy ettől amúgy is eltért a másodrendű vádlott.

(boon.hu)

Címkék: közösség rendőrség tűz képviselő közbiztonság boon lakástűz

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr44352924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása