Az Avas városrész „főútja”, amely az 1980. évi várostérképen már szerepel. Az észak-déli irányú utcát a Leszih Andor és az Ifjúság utca metszi kelet-nyugati irányban, ezt megelőzően és ezt követően is a „főutcának” más elnevezése van. (A lakótelep átadása előtt a Klapka György utca a Thököly utcával párhuzamos, a Győri kapuba torkolló utca volt.)

A temesvári születésű, német anyanyelvű (morva származású), nemesi családba született fiatalember katonai iskolákat végzett, a szabadságharc előtt nemesi testőr volt. A nyolc hadtestbe szervezett magyar seregben az 1. számú „Felső-tiszavidéki hadtest” parancsnoka lett. Ebből következően Miskolcon többször is megfordult, így 1849. február 21–23. között, amikor városunkban hat honvédtiszt (később valamennyiük tábornok) tartózkodott. Volt Görgey ideiglenes helyettese, majd Komárom védője, a vár parancsnoka.

A fegyverletétel után emigrált, s az olaszországi magyar légió egyik szervezője lett. 1868-ban a kiegyezés után tért haza, s országgyűlési képviselő lett. (1820–1892 között élt, Budapesten halt meg. Térségünkhöz úgy is kötődött, hogy 1849-ben a szirmabesenyői körzetben képviselővé választották.)

(minap.hu)

Címkék: kultúra minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr624342382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása