Aktivizálják az avasiakat

 2012.01.11. 21:38

Avasi fiatal önkéntesek, kutatók és a Dialóg a közösségekért közhasznú egyesület munkatársai a városrészben élők közérzetének, hangulatának és környezetüknek javítását célozzák meg tíz hónapon át tartó projektjük során. A komplex programba fiatalt, időst egyaránt be kívánnak vonni.

Mint Majó Márk Gábor közösségszervezőtől megtudtuk, a Nyílt Társadalom Intézet felhívására adta be Avasi közösségek című pályázatát a Dialóg a közösségekért közhasznú egyesület. A pályázatot elnyerték, így 10 hónapon át Miskolc Avas városrészében igyekeznek majd javítani az ott lakók életkörülményeit, valamint erősíteni a lakóközösségek szolidaritását és társadalmi felelősségvállalását.

– Kutatásokra alapozva választottuk ki azokat a területeket, melyekben véleményünk szerint eredményeket tudunk elérni, így a közösségépítésben, az élhető környezet kialakításában, vagy éppen az Avas jó hírének visszaállításában szeretnénk segíteni – hangsúlyozta a közösségszervező.

A program több részből tevődik össze, de három fő témára épül. A közösségi aktivitást kívánják növelni például egyes bérházak lábazatának dekorációs festésével, a tervezésbe és a kivitelezésbe természetesen a bérház lakóit is bevonják.

– Az egyik Szilvás utcai bérházban már fel is vettük az ehhez kapcsolódó kérdőívek nagy részét, és örömmel tapasztaltuk, hogy a lakók hozzáállása nagyon pozitív volt, örömmel fogadták kezdeményezésünket. Ez az első olyan bérház, melyet szeretnénk kidíszíteni 2012 tavaszán, amint az időjárás lehetővé teszi, de természetesen több bérházat is meg fogunk keresni a közeljövőben ilyen irányú terveinkkel – mondta Majó Márk Gábor.

avasi_kozossegek.jpg

Szintén a közösséget építette a Romano Theatro Ne fordulj el! című decemberi előadása, melyre sokan voltak kíváncsiak az avasi őstermelői piacon. Közösségi oldalakon többen úgy reagáltak, hogy végre pozitív dolgok is történnek a városrészben – ez persze Miskolc megítélését is javítja.

A pályázat másik fő komponense egy mentor program, melyben a Munkácsy Mihály Általános Iskola és az Avasi Gimnázium 15-15 tanulója vesz részt. A közös foglalkozások során az lesz a cél, hogy különböző korosztályok és különböző körülmények közül érkező diákok közelebbről is megismerhessék egymást.

Harmadik eleme a pályázatnak egy információs kampány, mely az Avashoz köthető városi legendák és mítoszok tisztázására fekteti a hangsúlyt. Ennek érdekében több alkalommal plakátokat és szóróanyagokat adnak majd ki a program önkéntesei.

(minap.hu)

Címkék: közösség rendezvény minap dialóg egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr793538124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása