A történelmi Avas rehabilitációjának keretében első lépésként, még tavaszig szeretnék rendbe tenni az elmúlt évtizedekben elvadult, szinte dzsungellé vált egykori parkerdőt, ezért száz fát vágnak majd ki.

Néhány hónapja az avasi pincék, pincesorok sorsával foglalkozó lakossági fórumon és néhány hete, a nagyvárosi főkertészek miskolci találkozóján is elmondta Rostás László, Miskolc főépítésze, hogy a történelmi Avas rehabilitációjának első lépéseként a hegy tetején lévő parkot teszik rendbe.

Meg kell várnunk, amíg az Avas-munkacsoport meghatározza a legfontosabb lépéseket ahhoz, hogy a suvadásokat meg lehessen állítani. Az alapokat kell rendbe tenni, utána a többi teendőt konkretizálni. Nagyon elhanyagolt volt ez a terület, nem lesz látványos megoldás – jegyezte meg érdeklődésünkre Rostás László.

avaserdo111212_csl3.jpg

Az Avastetőn lévő, elhanyagolt erdőt tavaszig rendbe tesszük. A pincetulajdonosok és a városüzemeltetés szakembereivel közösen kijelöljük a fákat, amiket ki kell majd vágni – tette hozzá.

A napokban felgyorsultak az események.

A terepet a református templomtól a Nagyavas felső sorig bejárva, átvizsgálva kijelöltem kivágásra száz, kiöregedett, sérült, beteg fát, valamint a tájidegen bálványfát. Ezen utóbbi kínai, koreai eredetű, gyakran összetévesztik az ecetfával, de amíg az ecetfa csak pár méteresre nő, ez idővel akár a 20-25 méteres magasságot is elérheti. Amennyiben kivágják a megjelölt fákat annyi hely szabadulhat fel, hogy véleményem szerint gyakorlatilag nem lesz szükség további ritkításra – tudtuk meg Heinemann Páltól, a polgármesteri hivatal parkfenntartási ügyintézőjétől.  

Ez azonban csak a terület egy részét jelenti, mivel a felső sor és a kilátó közti erdőrész is, a bekötőútig – mint felvételünkön is látható – ugyancsak rendbe tételre vár.

(minap.hu)

Címkék: park fakivágás pincesor minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr433463371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása