Eredményesek voltak a fúrások

 2011.10.03. 15:37

Múlt hét szombatra befejezték azokat a fúrási munkákat, amelyeket az Avas talajviszonyainak feltérképezése érdekében kezdtek, a Bortanya mellett. Latrán Béla, a kivitelező Geokomplex Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: mintegy 50 méter mélységig végeztek mintavételeket, s számos nem várt körülménnyel kellett szembesülniük. Ezért tovább is tartott a munka, mint tervezték.

avas_furas_110928_ja_22.jpg
Mint ismeretes: a speciális fúrásokra szakosodott Geokomplex Kft. felajánlotta, hogy egymillió forint értékű munkával segíti az Avas talajviszonyainak feltérképezésére alakult, szakértői munkacsoport tevékenységét. Az úgynevezett magfúrást a Bortanya mellett végezték a múlt héten, több napon át. A szakértői felmérések, modellezések szerint ugyanis, ez egyike a legveszélyeztetettebb lejtőrészeknek.




Latrán Béla a helyszínen elmondta: a talaj szerkezetét sok minden alakította errefelé, a pincék kialakításakor például a kitermelt földet, kőzetet nem szállították el, hanem szétterítették a környéken. Voltak omlások, csúszások is, a helyzet hosszú távú rendezése érdekében, szükség van az Avas teljes rétegsorát kellő pontossággal feltáró, mély, kutató magfúrásokra, valamint építésföldtani, talajmechanikai fúrásokra is. A területen ugyanis eddig még soha nem történt átfogó, mélyfúrásos kutatás, pedig a megbízható, út-, közmű- és építmény-rekonstrukciós vizsgálatokhoz, mérnöki tervezésekhez részletes mintavételekre, és észlelési hálózatra van szükség. Ennek előmozdításához kívántak hozzájárulni felajánlásukkal.

avas_furas_110928_ja_12.jpgAz eddigi vizsgálatok szerint a veszélyeztetett lejtőrészek közé tartozik a Petőfi sor vége, a Bortanya környéke, a Bor-múzeum előtere, a Felső sor középső szakasza és a Hideg oldal több része is. Latrán Béla elmondta: a talaj szerkezete jóval lazább volt mint várták, a fúró hűtésére, az üreg kitámasztására használt iszap sokszor elszivárgott, a föld ráomlott a fúróra, véséssel kellett kiszabadítani. A tervezett munkát így 1-2 nappal később sikerült elvégezni, a geofizikai kutatásokra csak szombaton kerülhetett sor. A kinyert mintákat a cég telephelyére szállították, itt vizsgálják majd meg a munkacsoport szakértői.

(minap.hu)

Címkék: video pincesor földcsuszamlás minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr453275434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása