Elkezdődtek a fúrási munkák az Avas talajviszonyainak feltérképezése érdekében. Mint ismeretes, a helyzet felmérésére, a megoldási tervek kidolgozására szakértői munkacsoportot hozott létre az önkormányzat. A speciális fúrásokra szakosodott Geokomplex Kft. felajánlotta, hogy egymillió forint értékű munkával segíti a tevékenységet.

Az úgynevezett magfúrást a Bortanya mellett kezdték, amely a szakértői felmérések, modellezések szerint, egyike a legveszélyeztetettebb lejtőrészeknek. Latrán Béla ügyvezető igazgató a helyszínen elmondta: a talaj szerkezetét sok minden alakította errefelé, a pincék kialakításakor például a kitermelt földet, kőzetet nem szállították el, hanem szétterítették a környéken. Voltak omlások, csúszások is, a helyzet hosszú távú rendezése érdekében, szükség van az Avas teljes rétegsorát kellő pontossággal feltáró, mély, kutató magfúrásokra, valamint építésföldtani, talajmechanikai fúrásokra is. Ennek előmozdításához kívántak hozzájárulni felajánlásukkal.


avas_furas_110928_ja_14_thumb.jpgA fúrásnál jelen volt Kozák Miklós geológusmérnök, a korábban az Avas északi oldalának kutatásában is közreműködő Tardona-munkacsoport vezetője is, aki szerint meglepő de igaz: ezen a központi helyzetű területen eddig még sosem történt átfogó, mélyfúrásos kutatás. Magfúrások hiányában a felszínen és a pincékben tett, mozaikos megfigyeléseik, mintavételezéseik szolgáltattak alapot a jelenleg rendelkezésre álló Avas-térkép és földtani szelvény összeállításához. A hosszú távon is megbízható, út-, közmű- és építmény-rekonstrukciós vizsgálatokhoz, mérnöki tervezésekhez azonban ezeknél részletesebb, sűrített számú fúrásra, mintavételre és észlelési hálózatra van szükség.

– A szakaszos hibaelhárítások és a kisebb helyi beavatkozások nem járhatnak hosszú távú sikerrel az Avason. Átfogó, hosszú távú megoldások hiányában, a káresetek ugyanazokon a helyeken, ismételten bekövetkezhetnek. A helyreállítási költségek pedig esetenként elérhetik a 10-50 millió forintot – emelte ki a geológusmérnök. A valós helyzet alapján felépített számítógépes modell kritikus lejtőrészekként jelölte meg a Petőfi sor végét, a Bortanya környékét, a Bor-múzeum előterét, a Felsősor középső szakaszát és a Hideg oldal egyes részeit is. A szakember szerint ugyancsak sürgősen megoldandó kérdés a felszíni vízrendezés, a csapadékvizek és a lakossági szennyvizek elvezetésének mielőbbi biztosítása. Ezek veszélyei ott jelentkeznek elsősorban, ahol sűrűbben vannak a lakóépületek, és fokozott a vízhasználat, illetve nagyobb törésraj, felszíni vízlevezető árok fut keresztül a pincesorokon.
avas_furas_110928_ja_24.jpg
Kozák Miklós nemrégiben felajánlotta speciális, tudományos kutatásokat végző csoportjának eredményeit, adatait és szakmai ismereteit is, az önkormányzati munkacsoport számára.

(minap.hu)

Címkék: video pincesor földcsuszamlás minap

A bejegyzés trackback címe:

https://avas.blog.hu/api/trackback/id/tr353275426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása